top icon
Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Ford Adaptive Front Lighting System

Το νέο Ford Focus είναι το πρώτο αυτοκίνητο με τεχνολογία φωτισμού που διαβάζει σήματα οδικής κυκλοφορίας και σημάνσεις λωρίδων, και προσαρμόζει τις δέσμες των προβολέων ανάλογα με το τι υπάρχει μπροστά, ή ακόμα και μετά τη στροφή.

Το σύστημα φωτίζει καλύτερα δικυκλιστές και πεζούς σε διασταυρώσεις και κυκλικούς οδικούς κόμβους, και αντιδρά πριν καν ο οδηγός δώσει εντολή στο τιμόνι, προάγοντας έτσι την οδική ασφάλεια τη νύχτα. Το σύστημα δεν βασίζεται σε GPS που δεν περιλαμβάνει πάντα με ακρίβεια τις αλλαγές του δρόμου. Το νέο Ford Focus φωτίζει καμπύλες του δρόμου πριν καν ο οδηγός χρειαστεί να στρίψει το τιμόνι. Οι νέες τεχνολογίες φωτισμού της Ford είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και άνεσης όταν πέφτει το σκοτάδι. Με το νέο Focus, η εταιρεία γίνεται η πρώτη στη βιομηχανία που χρησιμοποιεί σήματα οδικής κυκλοφορίας και σημάνσεις λωρίδων ως πρότυπο για προσαρμογή της δέσμης των προβολέων, ώστε να φωτίζεται καλύτερα ο δρόμος μπροστά. Αυτό σημαίνει, ότι η δέσμη μπορεί να διευρύνεται όταν το όχημα πλησιάζει σε μία κυκλική διασταύρωση, κάνοντας πιο ευδιάκριτους πεζούς και δικυκλιστές που κινούνται δίπλα στο κράσπεδο.

Αντί να βασίζεται σε χαρτογράφηση του GPS, που δεν περιλαμβάνει πάντα τις τελευταίες αλλαγές στους δρόμους (σε όλη την Ευρώπη το 15% των δρόμων αλλάζουν κάθε χρόνο. Όσο χρήσιμο και αν είναι το GPS, η χρήση οδοσήμανσης για την ανάγνωση του δρόμου προσφέρει πιο ενημερωμένες πληροφορίες), το νέο σύστημα προσφέρει προειδοποιήσεις σε πραγματικές συνθήκες για το τι υπάρχει μπροστά. Αξιοποιώντας τεχνολογίες κάμερας και φωτισμού, το νέο Adaptive Front Lighting System της Ford παρακολουθεί τις σημάνσεις των λωρίδων για να κατευθύνει τις δέσμες των προβολέων στις στροφές, πριν καν ο οδηγός γυρίσει το τιμόνι.

Η εμπρός κάμερα του Ford Focus ήδη υποστηρίζει τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς να διατηρούν το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας καθώς και μία απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ τους προειδοποιούν εάν πρόκειται να εισέλθουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στο αυτοκινητόδρομο. Τοποθετημένη στην εσωτερική πλευρά του παρμπρίζ, κάτω από τον μεσαία καθρέπτη, παρακολουθεί οδικά σήματα και σημάνσεις σε απόσταση έως 65 m μπροστά, δίνοντας τη δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας του δυναμικού φωτισμού στροφών, πολύ πριν ο οδηγός στρίψει το τιμόνι. Σύμφωνα με έρευνα της Ford το 81% των οδηγών φοβούνται να οδηγούν αφού σκοτεινιάσει. Σε ανεξάρτητη έρευνα με Γερμανούς οδηγούς, όταν ρωτήθηκαν τί είναι αυτό που τους φοβίζει όταν οδηγούν νύχτα, το 53% απάντησε το να μην διακρίνουν έναν πεζό ή δικυκλιστή, το 43% το να μη δουν έγκαιρα ένα εμπόδιο, και το 23% το να μην παρατηρήσουν την κατεύθυνση του δρόμου μπροστά (η έρευνα διεξήχθη από την Ford by Opinion Matters από ένα δείγμα 5.030 οδηγών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος να εμπλακείς σε μοιραία σύγκρουση είναι τριπλάσιος τη νύχτα. Στην Ε.Ε. μεταξύ 2006 και 2015, υπήρξε σημαντική αύξηση ατυχημάτων με δίκυκλα συγκριτικά με τους άλλους χρήστες των δρόμων – με το 1 στα 4 να σημειώνονται σε διασταυρώσεις. Υπάρχει επίσης αυξανόμενος αριθμός κυκλικών κόμβων, ο συνολικός αριθμός σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί κατά 16% από το 2016 μέχρι το 2017 μόνο.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα τεχνολογία του Adaptive Front Lighting System είναι η λειτουργία αντιθαμβωτικής μεγάλης σκάλας φώτων Glare-Free Highbeam, που εμποδίζει το θάμπωμα των άλλων οδηγών και παρέχει σε ορατότητα σε βάθος. Χάρη στην τεχνολογία αυτή, δεν χρειάζεται αλλαγή σε μεσαία σκάλα, αφού καλύπτεται το τμήμα της δέσμης που σε άλλη περίπτωση θα ενοχλούσε τους οδηγούς αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προβολείς με αυτοματοποιημένη λειτουργία μεγάλης σκάλας ενεργοποιούνται μέχρι 10 φορές περισσότερο, συγκριτικά με την ενεργοποίηση από τον ίδιο τον οδηγό. Μεταξύ άλλων προηγμένων συστημάτων φωτισμού, ο Koherr και η ομάδα του εξελίσσουν τώρα μία νέα τεχνολογία αναγνώρισης που χρησιμοποιεί κάμερα υπερύθρων για να εντοπίζει και να παρακολουθεί ανθρώπους, δικυκλιστές και μεγαλύτερα ζώα σε απόσταση έως 120 m.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ