top icon
Tεχνολογία

Hyundai Motor Group: Ένα ρομπότ δίνει χείρα βοηθείας για την φόρτιση του EV σας

Το Hyundai Motor Group παρουσίασε πρόσφατα ένα εξελιγμένο ρομπότ που θα βοηθά την διαδικασία φόρτισης αυτόματα, προσφέροντας λύσεις σε άτομα με κινητικά προβλήματα και χώρους με δυσκολία πρόσβασης.

Ο Όμιλος Hyundai Motor ανέπτυξε ένα ρομπότ αυτόματης φόρτισης (Automatic Charging Robot – ACR) για ηλεκτρικά οχήματα (EV) και κυκλοφόρησε ένα βίντεο που παρουσιάζει τις δυνατότητές του.

Το ACR για EV είναι ένα ρομπότ με έναν ηλεκτρομηχανικό βραχίονα που μπορεί να συνδέσει ένα καλώδιο στη θύρα φόρτισης ενός EV και να το αφαιρέσει ξανά μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση. Το νέο βίντεο ενός πραγματικού ρομπότ σε δράση ακολουθεί μια εικονική ψηφιακή παρουσίαση (Computer Generated Imagery – CGI) που είχε κυκλοφορήσει από τον Όμιλο τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Hyundai Automatic Charging Robot for Electric Vehicles (4)

Το νέο βίντεο ξεκινά με μια σκηνή στην οποία το Hyundai IONIQ 6 παρκάρει αυτόνομα σε μια θέση φόρτισης. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, το ACR επικοινωνεί με το όχημα για να ανοίξει τη θύρα φόρτισης, υπολογίζοντας την ακριβή θέση και τη γωνία μέσω μιας κάμερας που είναι τοποθετημένη στο εσωτερικό. Στη συνέχεια, το ρομπότ παίρνει τον φορτιστή και τον στερεώνει στη θύρα φόρτισης του οχήματος, ξεκινώντας έτσι το στάδιο της φόρτισης. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση, το ρομπότ αφαιρεί το φορτιστή, τον επιστρέφει στη σωστή θέση του και κλείνει το κάλυμμα της θύρας φόρτισης του οχήματος, στέλνωντας σχετική ειδοποίηση στην «έξυπνη» συσκευή του οδηγού.

Hyundai Automatic Charging Robot for Electric Vehicles (4)

«Το ACR θα βοηθήσει να γίνει η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων ευκολότερη και πιο βολική, ειδικά σε σκοτεινά περιβάλλοντα. Θα βελτιώσει επίσης την προσβασιμότητα, ιδιαίτερα για άτομα με προβλήματα κινητικότητας, καθώς τα καλώδια φόρτισης γίνονται ολοένα παχύτερα και βαρύτερα για να επιτρέπουν τη φόρτιση υψηλής ταχύτητας», δήλωσε ο Dong Jin Hyun, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Robotics, του Hyundai Motor Group. «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το ACR για αυξημένη ασφάλεια και περισσότερη άνεση, ώστε όλοι οι πελάτες – κάτοχοι EV να μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από τη χρήση του σε σταθμούς φόρτισης».

Το ACR, το οποίο μπορεί να φαίνεται απλό με την πρώτη ματιά, είναι ένα παράδειγμα προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας. Το εργαστήριο Robotics του Ομίλου Hyundai έχει εξετάσει διάφορες μεταβλητές κατά την ανάπτυξη του ACR, όπως η θέση στάθμευσης του οχήματος, το σχήμα της θύρας φόρτισης, ο καιρός, τα πιθανά εμπόδια και το βάρος του καλωδίου φόρτισης.

Προκειμένου ένα ρομπότ να στερεώσει έναν φορτιστή στη θύρα φόρτισης με ασφάλεια, απαιτείται τεχνολογία λογισμικού που μπορεί να υπολογίσει ταυτόχρονα αυτές τις πολλαπλές μεταβλητές. Για το σκοπό αυτό, ο Όμιλος έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που εφαρμόζει τεχνολογία AI βασισμένη σε 3D κάμερα σε ρομπότ και η τεχνολογία ελέγχου που βασίζεται σε αυτήν την εφαρμογή επιτρέπει στα ρομπότ να χειρίζονται με ακρίβεια βαρείς φορτιστές.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορτιστές EV εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς κάλυμμα ή επαρκή προστασία, οι μηχανικοί του Ομίλου Hyundai κατασκεύασαν έναν ειδικό υπαίθριο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και αξιολόγησαν την απόδοση σε διάφορες συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, το ACR έχει καλύψει τις προδιαγραφές IP65 για αντοχή σε σκόνη και υγρασία και η απόδοσή του έχει βελτιωθεί σημαντικά, ώστε να μπορεί να λειτουργεί σταθερά ακόμη και σε ακραία περιβάλλοντα. Επιπλέον, οι μηχανικοί έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας με ενσωματωμένο αισθητήρα λέιζερ γύρω από το ρομπότ για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων, επιτρέποντάς του να ανιχνεύει και να ειδοποιεί για σταθερά και κινούμενα αντικείμενα που εισέρχονται στον χώρο του.

Ο Όμιλος αναμένει ότι τα ρομπότ αυτόματης φόρτισης θα αυξήσουν σημαντικά την άνεση της φόρτισης των EV και εάν συνδυαστούν με συστήματα ελέγχου αυτόνομης στάθμευσης στο μέλλον, μπορούν να βελτιώσουν τη χρήση φορτίζοντας διαδοχικά πολλά υπό στάθμευση οχήματα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Hyundai Group στους 4Τροχούς

Το βίντεο της παρουσίασης από το επίσημο κανάλι της Hyundai στο YouTube:

Το ACR θα εκτεθεί στο περίπτερο της Hyundai Motor κατά τη διάρκεια του Seoul Mobility Show 2023, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Hyundai Automatic Charging Robot for Electric Vehicles (4)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ