top icon
Επικαιρότητα

Η γερμανική κυβέρνηση μέμφεται τη Fiat…

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την άρνηση της τελευταίας να συνεργαστεί με την εξεταστική επιτροπή, την οποία έχουν συστήσει εδώ και αρκετούς μήνες οι αρχές της Γερμανίας, προκειμένου να διερευνηθεί ποιοι κατασκευαστές, πέραν της VW, παραποιούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τις μετρήσεις εκπομπών ρύπων.

Από τον περασμένο ήδη μήνα, ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Alexander Dobrindt, είχε καλέσει σε ακρόαση την Fiat Chrysler Automobiles προκειμένου οι ιθύνοντές της να δώσουν εξηγήσεις για το πετρελαιοκίνητο Fiat 500X, το οποίο βρέθηκε από τα μέλη της προαναφερθείσας επιτροπής να διαθέτει ένα παράτυπο(;) λογισμικό που απενεργοποιεί συγκεκριμένα αντιρρυπαντικά μέσα του οχήματος 22 ακριβώς λεπτά μετά την εκκίνηση του κινητήρα. Ήτοι, δύο λεπτά μετά την ολοκλήρωση της τυπικής, πλην όμως πιστοποιημένης, διαδικασίας μέτρησης των εκπομπών ρύπων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Γερμανίας και αφορούν το ιταλικό crossover, διαβιβάστηκαν την περασμένη περίοδο τόσο στις αρμόδιες για το όλο θέμα ιταλικές αρχές, όσο και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η FCA, η οποία απάντησε στις συγκεκριμένες κατηγορίες πριν λίγες βδομάδες λέγοντας πως τα αυτοκίνητά της συμμορφώνονται πλήρως με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα να συναντηθεί με τα μέλη της γερμανικής επιτροπής επικαλούμενη πως οι μόνοι αρμόδιοι για να κρίνουν ο,τιδήποτε σχετικό με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων της είναι αποκλειστικά και μόνο οι ιταλικές αρχές και υπηρεσίες.

Με δηλώσεις του, ο Υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας δήλωσε πως η FCA επέδειξε «μη συνεργάσιμη συμπεριφορά» χαρακτηρίζοντας την όλη στάση της ως «ακατανόητη».

Στο όλο ζήτημα αντέδρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Υπουργών Μεταφορών της Ιταλίας, Graziano Delrio, λέγοντας πως οι γερμανικές αρχές όφειλαν να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους στην Ιταλία και όχι με τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Χθεσινά, πάντως, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, αλλά και σημερινά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, αναφέρουν πως η γερμανική κυβέρνηση μελετά ακόμα και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει προσωρινά την πώληση των αυτοκινήτων της Fiat εντός της επικράτειάς της, εξαιτίας της «ακατανόητης» αυτής συμπεριφοράς της.

Αναρωτιόμαστε αν θα πράξουν το ίδιο και για τα μοντέλα της «δικής» τους VW, η οποία, ως γνωστόν, έχει παραδεχτεί δημοσίως πως σκόπιμα και επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε παράτυπο λογισμικό σε αρκετά αυτοκίνητα του Ομίλου που πωλούνταν ανά την υφήλιο, το οποίο χειραγωγούσε τα αποτελέσματα στις πιστοποιημένες από το νόμο μετρήσεις εκπομπών ρύπων…_Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ