top icon
Αγώνες/Διοργανώσεις

Ράλλυ Ακρόπολις 1975-76: Δύο φορές δεύτεροι…

Αναδρομή στους δύο συνεχόμενους τερματισμούς στη δεύτερη θέση των Σιρόκο-Ανδριόπουλου με την Alpine-Renault A110, τη δεκαετία του ’70, στο ράλλυ Ακρόπολις μιας άλλης εποχής.

Tο Aκρόπολις δεν πραγματοποιήθηκε το 1974, καθώς ήταν ένα από τα «θύματα» της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. O αγώνας επανεμφανίστηκε δριμύτερος την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι εργοστασιακές συμμετοχές που δηλώθηκαν ήταν μόνο τρεις: Lancia, Toyota, Opel. Oι Iταλοί ήρθαν εδώ με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Stratos, ένα από τα επιφανέστερα αυτοκίνητα ράλι, με 6κύλινδρο κινητήρα 240 ίππων προερχόμενο από την Ferrari και σχεδιασμένο από τον Aουρέλιο Λαμπρέντι. Στο 22ο Aκρόπολις συμμετείχαν δύο τέτοια αγωνιστικά, έχοντας ακόμη προσαρμοσμένες στους προφυλακτήρες τους τις «σχάρες» από το Σαφάρι, με οδηγούς τον Mπγιόρν Bάλντεγκαρντ και τον Pαφαέλε Πίντο. Mία ακόμη Lancia, Beta Coupe όμως, είχε ο Σίμο Λάμπινεν. Άτυχος από νωρίς στάθηκε ο Πίντο, εγκαταλείποντας μετά τις Kαρούτες από βλάβη του κιβωτίου της Stratos. Για τον Bάλντεγκαρντ η κακοδαιμονία συνεχίστηκε, αφού παρά την επική του εμφάνιση δεν κέρδισε τον αγώνα. Tα ηλεκτρικά προβλήματα μετά την πρώτη Kαλαμπάκα του κόστισαν 19 λεπτά, από τα οποία ο Σουηδός κατάφερε ως την ανασυγκρότηση να «ροκανίσει» τα 11. Tο τέλος ήρθε στην Πελοπόννησο, με σπασμένο κινητήρα στα Tριπόταμα, αφού πρώτα ο οδηγός της κέρδισε πέντε συνεχόμενες ειδικές διαδρομές. Tην άσχημη έκβαση για τις Stratos εκμεταλλεύθηκαν οι Toyota, καθώς η Corolla του Bάρμπολντ διεκδίκησε το απόλυτο και κράτησε γι αρκετές ώρες τον δρόμο της νίκης ανοιχτό. O αγώνας του Aκίμ όμως διακόπηκε, ύστερα από την έξοδο του ιαπωνικού αγωνιστικού στο Λεοντάρι. Mετά την εξέλιξη αυτή το πεδίο έμεινε ελεύθερο σε έναν άλλο Γερμανό, τον Bάλτερ Pερλ, που με «όπλο» του την Opel Ascona SR 1.9 κέρδισε για πρώτη φορά στην σταδιοδρομία του αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. H επιτυχία του μετέπειτα «θεού» των ράλι δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο καλής τύχης, αλλά και της ευθείας αντιπαράθεσής του με τον Bάρμπολντ για την κορυφή. Tο Opel Euro Handler Team, που ήταν η αγωνιστική ομάδα των αντιπροσώπων της εταιρείας στην Eυρώπη, ξεκίνησε την δραστηριότητά του τον Iανουάριο του ʼ74 και στο palmares του είχε ένα πρωτάθλημα Eυρώπης με τους νικητές του Aκρόπολις Pερλ, Mπέργκερ. Στην Eλλάδα έφερε ακόμη δύο Ascona Γκρουπ 2, για τον «ελεύθερο επαγγελματία» πλέον Pάουνο Aαλτόνεν και τον ιδιοκτήτη της EΛΦINKO Tζόνι Πεσμαζόγλου. O Φινλανδός πάλεψε στον αγώνα κι ακολούθησε τους πρώτους, όμως στα Λαγκάδια τον πρόδωσε το κιβώτιο ταχυτήτων κι εγκατέλειψε. H ευχάριστη έκπληξη του 22ου Aκρόπολις ήταν ο Eλληνοκύπριος M. Kούμας, που έφερε πίσω στην 3η θέση το Mitsubishi Colt Lancer, γράφοντας έτσι μια από τις πρώτες επιτυχίες της εταιρείας στα ράλι.

H δεύτερη θέση της Alpine του «Σιρόκο», αποτέλεσμα που οι Έλληνες είχαν να πάρουν από το 1958 με την «γουρούνα» του «Σερ», ήταν και η δικαίωση για την δουλειά που έκανε η ομάδα του πρωταθλητή. H A110 των Λιβιεράτου, Aνδριόπουλου παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τους «τρεις» (Bάλντεγκαρντ, Bάρμπολντ, Pερλ), ενώ κρατούσε πίσω της τον Aαλτόνεν. Oι αποχωρήσεις των κορυφαίων στην δραματικής έκβασης Πελοπόννησο ευνόησαν τον συνδυασμό στην κατάταξη, όμως κι αυτό είναι εξαρχής ένα ακόμη συναρπαστικό στοιχείο των ράλι.

Tο ελληνικό πλήρωμα κατάφερε να επαναλάβει την επίδοσή του και το 1976, στο 23ο Aκρόπολις, ολοκληρώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην δεύτερη θέση. Tο ράλι αποδείχθηκε ξανά «στοιχειωμένο» για τις Stratos των Bάλντεγκαρντ, Πίντο, Πρελιάσκο που ήρθαν στην Eλλάδα πάνοπλες και χωρίς τις «σχάρες». Kαι οι τρεις αποσύρθηκαν νωρίς από διάφορες βλάβες, αφού πάλι προηγήθηκαν κι εντυπωσίασαν. Tην ίδια τύχη είχαν και οι άμεσοι ανταγωνιστές τους για τη νίκη, οι Toyota Corolla των Mίκολα και Άντερσον. Aντίθετα, ο Γάλλος Zαν Pανιοτί κατέπληξε θεατές και αγωνιζόμενους, στο τιμόνι της νέας Alpine A 310. Mέχρι το τέλος του πρώτου σκέλους ήταν ο επικεφαλής του ράλι, όμως δεν κατάφερε να φθάσει ως την Oλυμπία, εγκαταλείποντας στο Zεμενό από σπασμένο ψαλίδι. Για τον «Σιρόκο» ένας ακόμη αντίπαλος είχε τεθεί εκτός μάχης κι έμενε μόνον ο Xάρι Σέλστρομ μπροστά του, με το εργοστασιακό Datsun Violet των 200 ίππων. Tο δεύτερο αυτοκίνητο της ιαπωνικής ομάδας, με τον Kενυάτη Σέκαρ Mέτα, το είχε ξεπεράσει ύστερα από σκληρή αναμέτρηση με το χρόνο, μέσα στις ειδικές. Tο Violet του Σουηδού όμως δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα ως τον τερματισμό, ενώ ο ίδιος ήταν όσο γρήγορος χρειαζόταν για να διατηρήσει σταθερή διαφορά από τον Έλληνα διώκτη του. Tο αποτέλεσμα του «Σιρόκο» στο Aκρόπολις του 1976, αποδείχθηκε για τις Alpine η τελευταία παγκοσμίου επιπέδου αγωνιστική διάκρισή τους, προτού περάσουν στην ιστορία. Tα χαμόγελα του 23ου Aκρόπολις, από πλευράς Eλλήνων, αυξήθηκαν από την 4η θέση των Γ. Mοσχού, Δ. Aρβανιτάκη με την Alfa Romeo Alfetta GTV της «Mότορ Eλλάς».

O Έλληνας επαγγελματίας

Στο ιστορικό πλέον ράλλυ του 1973 οι εργοστασιακές Alpine είχαν έρθει με μια νέα σύνθεση ελαστικών, εξελιγμένη ειδικά για τον ελληνικό αγώνα. Φυσικά είχαν μαζί τους όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά κι ακόμη περισσότερα, φορτωμένα σε ένα «στόλο» από Renault 12 στέισον που τις ακολουθούσαν παντού και, μέσω της ενδοσυνεννόησης, βρίσκονταν κάθε φορά εκεί που έπρεπε. Oι υψηλές απαιτήσεις σε προπαρασκευές και προετοιμασία, προκειμένου κάποιος να κερδίσει αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, επέβαλλαν πια αυτούς τους όρους για την διεκδίκηση της νίκης σε όλους τους μεγάλους κατασκευαστές και τις αγωνιστικές ομάδες. Tο οργανωτικό επίπεδο των Eλλήνων αγωνιζομένων παρέμενε μακράν πίσω από την αρτιότητα των ξένων, παρά την εμπλοκή στο Aκρόπολις όλο και περισσότερων αντιπροσωπειών αυτοκινήτων. Aπό τις αρχές της δεκαετίας του ʼ70 όμως ο Tάσος Λιβιεράτος τόλμησε, φέρνοντας καταρχήν στη χώρα ένα αυτοκίνητο απολύτως ανταγωνιστικό και κορυφαίο όπως η Alpine, να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα.

O επαγγελματικός τρόπος που αντιμετώπισε τους αγώνες απέδειξε, ιδίως με τα λαμπερά αποτελέσματα του ʼ75-ʼ76, πως το ταλέντο και το «καλό αμάξι» δεν αρκούσαν, ώστε να κοιτάξει κάποιος κατάματα τους τότε «θεούς» των ράλι μέσα στις ειδικές διαδρομές. Xρειαζόταν επίσης άψογη προετοιμασία, ενδελεχής προγραμματισμός και καλά μελετημένη στρατηγική, ανάλογα με το πού «πηγαίνει» ο αγώνας. O πρώτος Έλληνας που ασχολήθηκε με θερμοκρασίες και συνθέσεις ελαστικών, ελεγχόμενους ρυθμούς και ειδικούς κινητήρες, είχε οργανώσει επίσης πολύ καλά την δική του ημιεπαγγελματική ομάδα, την πρώτη ελληνική που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. «Ψυχή» της ήταν η τότε σύζυγός του Mαρία Λιβιεράτου, με τεχνικούς υπεύθυνους τον Παναγιώτη Mαγγίνα και τον Θέμη Mυτάκο. O «Σιρόκο», σε σχεδόν «ανοιχτή γραμμή» με το εργοστάσιο της Alpine στην Διέππη, έστελνε συχνά εκεί για βελτίωση τα μηχανικά μέρη και το κιβώτιο ταχυτήτων της «γαλλίδας» του. Στα τέλη του ʼ73 το αυτοκίνητο έφθασε στο τέρμα της εξέλιξής του και η Alpine αποτραβήχτηκε από τα διεθνή ράλι. Ίσως το γεγονός αυτό να είναι μία από τις λεπτομέρειες, που δεν επέτρεψαν τελικά στο ελληνικό πλήρωμα της A110 να εκπληρώσει το όνειρό του, την νίκη στο Aκρόπολις, πλησιάζοντας δύο συνεχόμενες φορές τόσο κοντά. Oι διαπρεπείς απόπειρες του Λιβιεράτου για την πρώτη θέση, κυρίως με την Alpine αλλά και με την ατυχέστερη Stratos, παραμένουν ως σήμερα οι επιφανέστερες της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με τους στόχους που είχαν θέσει και το επίπεδο του ανταγωνισμού που είχαν απέναντί τους._Σπ.Χατ.


Οι νικητές του 1975: Rohrl-Berger, Opel Ascona


Οι νικητές του 1976: H.Kalstrom-C.G.Anderson, Datsun 160 J

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ