top icon
Διεθνείς αγώνες

Formula 4 powered by Abarth 2021: Η χρονιά του απόλυτου ρεκόρ και οι συμβουλές του νέου πρωταθλητή

Το 2021 η ιστορία της Formula 4 ξαναγράφτηκε. Ο Oliver Bearman και η ομάδα του, Van Amersfoort Racing, κατέκτησαν τόσο τον Ιταλικό θεσμό F.4 Championship powered by Abarth, όσο και τον αντίστοιχο Γερμανικό, ADAC Formel 4 powered by Abarth.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιταλικού και του Γερμανικού πρωταθλήματος της Formula 4, ένα οδηγός, ο Βρετανός Oliver Bearman, κατέκτησε και τους δύο τίτλους στην ίδια σαιζόν. Εκτός όμως από αυτό το απόλυτο ρεκόρ, η χρονιά επεφύλαξε ακόμα μια σειρά μοναδικών επιδόσεων.

Ο Oliver Bearman κατέκτησε 17 νίκες στους συνολικά 39 αγώνες της χρονιάς, ενώ μετά από αυτή την επιτυχία εντάχθηκε στο δυναμικό της Ferrari Driver Academy.

Η ομάδα του, Van Amersfoort Racing, είχε τουλάχιστον έναν από τους οδηγούς της στα 35 από τα 39 βάθρα της χρονιάς. Με τα ίδια χρώματα, ο νεαρός Nikita Bedrin στέφθηκε πρωταθλητής ανάμεσα στους πρωτοεμφανιζόμενους οδηγούς, με 17 νίκες στην κατηγορία του.

Για πρώτη φορά από το 2014 που η FIA ενέκρινε τα δύο πρωταθλήματα, ένας οδηγός και μια ομάδα φτάνουν σε αυτό το μοναδικό ρεκόρ.

Η Abarth, της οποίας η αφοσίωση στην Formula 4 πηγάζει από την ιστορία και τη φιλοσοφία του ιδρυτή της μάρκας, Carlo Abarth, είναι ιδιαίτερα ευτυχής που οι δύο αυτοί θεσμοί δίνουν την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στους αγώνες με μονοθέσια.

Ο 16χρονος Βρετανός Oliver Bearman, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 17 νίκες, 6 δεύτερες θέσεις και 3 τρίτες θέσεις, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση του, η οποία τράβηξε την προσοχή της Ferrari Driver Academy, της οποίας πλέον αποτελεί μέλος.

«Ήταν μια φανταστική σαιζόν», δήλωσε ο Bearman. «Είναι υπέροχο να κερδίζεις και τα δύο πρωταθλήματα. Η ομάδα μου έκανε τρομερή δουλειά και της αξίζουν τα εύσημα. Υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, αλλά το σημαντικό είναι να ξέρεις να σηκώνεσαι μετά την πτώση. Η ένταξη μου στην Ferrari Driver Academy αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία. Ήταν μια έκπληξη για εμένα, αλλά σίγουρα ευχάριστη εξέλιξη.»

Ο Βρετανός θέλησε να δώσει και μια συμβουλή για όσους νέους θέλουν να αγωνιστούν στην Formula 4. «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι να ακούτε τους μηχανικούς σας. Πάντα θα κάνουν ότι μπορούν για να σας βοηθήσουν να είστε ταχύτεροι. Επίσης το σημαντικότερο είναι να απολαύσετε την εμπειρία. Η Formula 4 αποτελεί ένα «σχολείο» κορυφαίου επιπέδου, από το οποίο ξεκίνησαν πολλοί σημαντικοί οδηγοί.

Η επαγγελματική προσέγγιση απαιτείται ώστε να έρθουν τα αποτελέσματα, αλλά μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε το χρόνο σας στην πίστα με ένα μονοθέσιο κορυφαίας απόδοσης σε ένα θεσμό με διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον σας ως οδηγό αγώνων.»

Επίσης με τα χρώματα της Van Amersfoort Racing, αγωνίστηκε ο 15χρονος Nikita Bedrin από τη Ρωσία, όπου με 17 νίκες στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων οδηγών πραγματοποίησε και εκείνος μια ονειρεμένη σαιζόν.

«Δεν ήταν εύκολη χρονιά για εμένα», ανέφερε ο Bedrin. «Είχα αρκετές ατυχίες και εκγαταλείψεις, αλλά πάντα προσπαθούσα να βελτιωθώ. Ερχόμενος από τα καρτ, μόλις μπαίνεις στο κόκπιτ της Formula 4 νιώθεις την ταχύτητα και τη δυσκολία που έχει η οδήγηση ενός μονοθεσίου. Δεν είναι εύκολο να οδηγείς χωρίς να κάνεις λάθη, αλλά η ομάδα πάντα έκανε πιο εύκολη την προσπάθεια μου. Σε μια κατηγορία όπως η Formula 4 πρέπει να μάθεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σίγουρα το όνειρο μου είναι η Formula 1, αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικής σημασίας για να φτάσω στην κορυφή. Έχω τη δυναμική, αλλά θα δούμε.»

Σήμερα, αρκετοί οδηγοί της Formula 1, όπως οι Lance Stroll, Lando Norris και Mick Schumacher, συμμετείχαν στα πρώτα τους βήματα στα πρωταθλήματα της F4 με τα μονοθέσια που εφοδιάζονται με τον κινητήρα TJet της Abarth.

Κοινός παρανομαστής της φετινής επιτυχίας των δύο νεαρών οδηγών είναι η Ολλανδική ομάδα Van Amersfoort Racing. Στους συνολικά 39 αγώνες της φετινής σαιζόν στα πρωταθλήματα της Ιταλίας και της Γερμανίας, η ομάδα είδε τουλάχιστον έναν από τους οδηγούς της να φτάνουν στο βάθρο.

Όπως χαρακτηρστικά ανέφερε ο CEO της ομάδας, κ. Rob Niessink: «Φυσικά η φετινή χρονιά ήταν πολύ θετική για εμάς. Η Formula 4 είναι μια φανταστική περιπέτεια από την οποία εξελίχθηκαν μια σειρά οδηγών που ξεκίνησαν με το μονοθέσιο της Tatuus και τον κινητήρα την Abarth και ανελίχθηκαν στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μέσω της πολύχρονης εμπλοκής μας στα πρωταθλήματα της Formula 4 έχουμε ξεχωριστές αναμνήσεις με οδηγούς όπως οι Mick Schumacher, Joey Mawson, Frederik Vesti, Dennis Hauger, Liam Lawson, Jonny Edgar, Jak Crawford, Joshua Dufek, Nikita Bedrin και Oliver Bearman.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ