top icon
Αγώνες

Formula 1 – GP Μαϊάμι: Άγνωστη παράμετρος η νέα άσφαλτος

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Formula 1 θα αγωνιστεί στο Μαϊάμι. Είναι ο πρώτος από τους τρεις αγώνες που θα γίνουν στις ΗΠΑ φέτος, μαζί με το GP στο Ώστιν και τον αγώνα στο Λας Βέγκας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πρωτάθλημα έχει τρεις αγώνες στις ΗΠΑ την ίδια χρονιά. Δεν έχουμε ξαναδεί όμως να έχει τέτοια απήχηση στο αμερικάνικο κοινό το άθλημά μας. Παίζει σημαντικό ρόλο η μεγάλη επένδυση που γίνεται από τη Liberty Media. Στον πρώτο αγώνα πέρυσι που έγινε γύρω από το Hard Rock Stadium τα ελαστικά συμπεριφέρθηκαν όπως περιμέναμε σε μια άσφαλτο που είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως πολύ υψηλή τραχύτητα.

Ξέρουμε ότι έχει πέσει νέα άσφαλτος στη διαδρομή και πρέπει να διαπιστώσουμε στην αρχή του αγωνιστικού τριημέρου αν αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της. Η διαδρομή στο Μαϊάμι απαιτεί μέσες ρυθμίσεις στις αεροτομές. Έχει μια ευρεία ποικιλία στροφών αλλά και μια μεγάλη ευθεία. Επιλέξαμε τις μεσαίες γόμες της γκάμας μας (C2, C3 καιC4), καθώς περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες: πέρυσι η θερμοκρασία ασφάλτου έφτασε στους 60°C.
Mario Isola –Διευθυντής μηχανοκίνητου αθλητισμού

Pirelli GP Miami

ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ
Για το Μαϊάμι, πρώτο από τα τρία Grand Prix που θα διεξαχθούν φέτος στις ΗΠΑ η Pirelli επέλεξε τις τρεις μεσαίες γόμες της γκάμας: η C2 είναι η PZero λευκή σκληρή, η C3 είναι η PZero κίτρινη μέση και η C4 είναι η PZero κόκκινη μαλακή γόμα.

Η διαδρομή έχει 19 αργές στροφές και τρεις ευθείες, οι απαιτήσεις από τα ελαστικά δεν είναι μεγάλες. Η επιλογή των μεσαίων γομών της γκάμας, αντί για τις πιο μαλακές οφείλεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, πέρυσι καταγράψαμε θερμοκρασία οδοστρώματος που έφτασε τους 59 βαθμούς Κελσίου.

Οι γόμες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο στον περσινό αγώνα ήταν η μέση και η σκληρή. Οι περισσότεροι οδηγοί ολοκλήρωσαν το gran dprix με μια μόνο αλλαγή ελαστικών. Ο ρυθμός του αγώνα οριοθετήθηκε δυο φορές μια με αυτοκίνητο ασφαλείας και μια με εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας, αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιες ομάδες να κάνουν και δεύτερη αλλαγή ελαστικών.

Pirelli GP Miami

Η διαδρομή του Μαϊάμι έκανε πέρυσι ντεμπούτο στο πρόγραμμα και κινείται περιμετρικά του Hard Rock Stadium. Φέτος τα πάντοκ θα είναι μέσα στο γήπεδο: Ο χώρος φιλοξενίας των ομάδων θα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο εκεί που συνήθως παίζουν αμερικάνικο ποδόσφαιρο οι Miami Dolphins.

Οι οργανωτές έριξαν νέα άσφαλτο στα 5.41 km της διαδρομής φέτος. Η προηγούμενη επιφάνεια λόγω χαλικιού και γρανίτη, χρειάζονταν καθαρισμό με νερό υπό πίεση. Η νέα επιφάνεια είναι μια άγνωστη παράμετρος που πρέπει να αναλυθεί από τους τεχνικούς της Pirelli πριν τον αγώνα.

Τα Grand Prix στο Αζερμπαϊτζάν και στο Μαϊάμι είναι τα πρώτα συνεχόμενα στο φετινό πρόγραμμα τηςFormula 1. Τα συνδέει ένα απαιτητικό ταξίδι μεχρονική διαφορά 8 ώρες μεταξύ του Μπακού και της ακτής του Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Pirelli GP Miami

Ενώ στο Μπακού οι ομάδες είχαν ελάχιστο χρόνο για να δοκιμάσουν τις βελτιώσεις των μονοθεσίων τους, λόγω της νέας διαμόρφωσης Sprint, στο Μαϊάμι το πρόγραμμα γυρνά στην παραδοσιακή διαμόρφωση με 3 περιόδους ελεύθερων δοκιμών πριν τις κατατακτήριες δοκιμές και τον αγώνα.

Ο καιρός στα παράλια του Μαϊάμι είναι ευμετάβλητος. Το 2022 ο αγώνας είχε βροχή πριν την εκκίνηση αλλά λόγω υψηλών θερμοκρασιών η άσφαλτος στέγνωσε πριν σβήσουν τα κόκκινα φώτα και ξεκινήσει το GP. Η πιθανότητα ξαφνικής μπόρας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ