top icon
Αγώνες

Συνέντευξη: Δημήτρης και Μανώλης Κτιστάκης

Με την ανακοίνωση του προγράμματος Αγώνων Αυτοκινήτου για το 2021, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους Πανελλήνιους Πρωταθλητές Ασφάλτου στην κατηγορία F2 τα δύο τελευταία χρόνια, Δημήτρη και Μανώλη Κτιστάκη.

Πρόκειται για τα δύο αδέρφια από την Κρήτη, που με το γαλλικό Peugeot 306 έχουν καταφέρει να βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία ασφάλτινα πληρώματα της χώρας μας, έχοντας συγχρόνως σπουδαίες επιδόσεις. Εκτός όμως από την ταχύτητά τους, κύριο στοιχείο όλα αυτά τα χρόνια είναι η ευγένεια και το χαμηλό τόνων προφίλ, κάτι που τους έχει κάνει πολύ αγαπητούς. Η κουβέντα μας περιστράφηκε γύρω από το κομμάτι των αγώνων, καταλήγοντας σε σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς που αφορούν τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα στη χώρα μας.

Κείμενο: Γιάννης Τσινάβος

Φωτογραφίες: ID Papas

Διαβάστε παρακάτω τα όσα μας είπαν τα αδέρφια Κτιστάκη.

Dimitris&Manolis Ktistakis

Η αγωνιστική πορεία

Η εμπλοκή σας με τους αγώνες ως κοινό πλήρωμα ξεκίνησε το 2004 και αφορούσε κυρίως ασφάλτινους αγώνες που λάμβαναν χώρα στην Κρήτη. Το 2018 αποφασίζετε να ακολουθήσετε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου. Πώς προέκυψε αυτή η επιθυμία;

Στην αρχή κάναμε κάποιους επιλεκτικούς αγώνες, κυρίως στην Κρήτη. Το 2017 ακολουθήσαμε το Κύπελλο Ελλάδος Ασφάλτου και αναδειχθήκαμε Κυπελλούχοι Ελλάδος στην κατηγορία F2, στον τελικό γύρο στο Ράλλυ Κένταυρος. Αυτή η επιτυχία μάς έδωσε την ώθηση να δοκιμάσουμε και το 2018. Δυστυχώς, μια μηχανική βλάβη στο Ράλλυ Παλάδιο, που ήταν και ο τελευταίος αγώνας, μας στέρησε τον τίτλο. Το 2019 και το 2020 σταθήκαμε περισσότερο τυχεροί και σε συνδυασμό με τα καλά μας αποτελέσματα καταφέραμε και κατακτήσαμε τον τίτλο των Πανελληνίων Πρωταθλητών Ελλάδος Ασφάλτου στην κατηγορία F2.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχετε καταφέρει να αναδειχθείτε Πανελλήνιοι Πρωταθλητές στην κατηγορία F2 (2019-2020), σημειώνοντας σπουδαίες εμφανίσεις απέναντι σε έντονο συναγωνισμό. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τις επιδόσεις σας;

Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, καθώς ανταμείφθηκαν οι προσπάθειες και οι κόποι πολλών χρόνων, και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στη βελτίωση του αυτοκινήτου, και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Μόνιμη κατοικία σας είναι η Κρήτη, που είναι και ο τόπος όπου εργάζεστε. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να οργανώσετε την αγωνιστική σας παρουσία;

Είναι αρκετά δύσκολο να οργανώσουμε την αγωνιστική μας παρουσία, ειδικά στους αγώνες που είναι εκτός Κρήτης, καθώς το πρωτάθλημα αποτελείται από πέντε αγώνες, από τους οποίους οι τέσσερις είναι εκτός Κρήτης. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι υπάρχουν περισσότερα έξοδα, καθώς υπάρχει και το πρόβλημα της μεταφοράς μέσω πλοίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται χρονικά και οικονομικά η προσπάθειά μας.

Αναφορικά με τη δική σας σχέση, πόσο δύσκολο είναι για δύο αδέρφια να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα στο ίδιο αγωνιστικό αυτοκίνητο;

Συνυπάρχουμε δεκαεπτά χρόνια μέσα στο ίδιο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Μετά από τόσα χρόνια συνεχόμενων αγώνων, δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να έχουμε αφήσει σε εκκρεμότητα ως πλήρωμα.

Dimitris&Manolis Ktistakis

Κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κουβέντα μας, θέλω να σας ρωτήσω αν είχατε ποτέ ένταση μεταξύ σας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, και αν ναι, πώς εκτονώνεται όλη αυτή.

Σίγουρα υπάρχουν εντάσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Όταν κινείσαι σε τόσο ανταγωνιστικούς ρυθμούς ώστε να βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, σαφώς θα υπάρχουν και εντάσεις. Όταν φτάνεις όμως στα επιθυμητά αποτελέσματα, οι εντάσεις και τα νεύρα ξεχνιούνται. Αυτή είναι και η εκτόνωσή μας. Να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Τι ενοχλεί τον Δημήτρη στον Μανώλη, και αντίστοιχα τι ενοχλεί τον Μανώλη στον Δημήτρη;

Δεν υπάρχει κάτι που να ενοχλεί τον Δημήτρη στον Μανώλη ή το αντίστροφο, για αυτό νομίζω και ότι συνυπάρχουμε αρμονικά ως πλήρωμα όλα αυτά τα χρόνια.

Θα αλλάζατε θέσεις για έναν αγώνα ή, αν μπορούσατε να διαλέξετε διαφορετικό οδηγό-συνοδηγό, ποιον θα θέλατε;

Θα αλλάζαμε θέσεις και πιστεύουμε ότι θα είχαμε εξίσου καλά αποτελέσματα. Αν τύχει κάποια στιγμή, θέλουμε να το δοκιμάσουμε. Τώρα, από πλευράς προσώπων δεν έχουμε κάποια προτίμηση.

Με την παρουσία σας στους αγώνες, μας φέρνετε μνήμες από ακόμη ένα σπουδαίο γαλλικό πλήρωμα, τα αδέρφια Panizzi. Οδηγείτε και εσείς ένα Peugeot 306 – αλήθεια, έχετε ακούσει από κάποιους να αναφωνούν στις ειδικές διαδρομές, έρχονται οι Κρητικοί Panizzi;

Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Σίγουρα μας ευχαριστεί, καθώς έχουμε παρά πολύ κοινό που μας εμψυχώνει και μας ωθεί ώστε να προσπαθούμε να προσφέρουμε θέαμα και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Έχετε αποκτήσει πολλούς θαυμαστές και φίλους στους αγώνες όχι μόνο με τις επιδόσεις σας, αλλά και με την ευγένεια του χαρακτήρα σας. Είναι αυτό το σπουδαιότερο επίτευγμα των αδερφών Κτιστάκη;

Πιστεύουμε ότι είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα για εμάς, καθώς έχουμε κάνει πάρα πολλές γνωριμίες και φίλους σε όλη την Ελλάδα, και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Dimitris&Manolis Ktistakis

Κοινωνικό κομμάτι

Αφήνοντας το κομμάτι των αγώνων, ας μιλήσουμε για το πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή στην Κρήτη η πανδημία και πόσο έχει επηρεάσει εσάς στην καθημερινότητα.

Σίγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, όπως έχει επηρεάσει σε γενικό επίπεδο όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να τελειώσει όλο αυτό και να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε σύντομα σε μια κανονικότητα ή θα μας πάρει αρκετά μεγάλο διάστημα για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα; Κλείνοντας την κουβέντα μας, τι εύχονται τα αδέρφια Κτιστάκη για το 2021 και τι περιμένουμε από αυτούς τη φετινή χρονιά;

Για το 2021 ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο Υγεία, που είναι ό,τι σημαντικότερο. Στους συναθλητές μας να έχουν μία καλή αγωνιστική χρονιά. Ο στόχος ο δικός μας είναι και φέτος να διατηρήσουμε τον τίτλο των Πανελληνίων Πρωταθλητών Ελλάδος Ασφάλτου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και να δικαιώσουμε όσους μας στηρίζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ