top icon
WRC

Οι 5 νεότεροι νικητές αγώνων στο WRC (+videos)

Με τη νίκη του στο Ράλλυ Εσθονίας, ο Kalle Rovanpera έγινε ο νεότερος οδηγός που επικρατεί σε αγώνα του WRC – Θυμόμαστε με ποιους οδηγούς συνθέτει το Top-5.

Η πρώτη νίκη στην καριέρα των Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, κατά το πρόσφατο Ράλλυ Εσθονίας συζητήθηκε πολύ, καθώς ο Φινλανδός έγινε ο νεότερος οδηγός  που ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί αγώνα του WRC.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, το ρεκόρ του νεότερου νικητή στην ιστορία του WRC υπήρξε σχεδόν ανέκαθεν φινλανδική υπόθεση.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του Ράλλυ Ypres Βελγίου, θυμόμαστε ποιοι Φινλανδοί πέρασαν από αυτή την άτυπη κορυφή στο παρελθόν, καθώς και πώς διαμορφώνεται το Top-5 νικητών σε αγώνες του WRC, μετά από το Ράλλυ Εσθονίας.

Mads Ostberg (24 ετών, 5 μηνών και 21 ημερών)

Πολλοί μπορεί να μην το θυμούνται, όμως ο Νορβηγός πρωταθλητής στο WRC2, έχει κατακτήσει μία νίκη, έστω και στα… χαρτιά.

Ήταν το Ράλλυ Πορτογαλίας 2012, 4ος γύρος του WRC εκείνης της σεζόν. Έπειτα από έναν αγώνα όπου τα περισσότερα κορυφαία πληρώματα εγκατέλειψαν ή αντιμετώπισαν προβλήματα, νικητές στις ειδικές διαδρομές αναδείχθηκαν οι Mikko Hirvonen-Jarmo Lehtinen με Citroen DS3 WRC.

Mads Ostberg

Όμως, μετά από την ολοκλήρωση του αγώνα οι Φινλανδοί αποκλείστηκαν, όταν στον τελικό τεχνικό έλεγχο διαπιστώθηκε πως στο αυτοκίνητό τους χρησιμοποιούνταν εξαρτήματα που, από λάθος, δεν είχαν δηλωθεί από τους ανθρώπους της γαλλικής ομάδας.

Αυτό επέφερε τον αποκλεισμό των Hirvonen-Lehtinen, με τους δεύτερους γενικής, Mads Ostberg-Jonas Andersson, που μοιράζονταν ένα Ford Fiesta RS WRC της ομάδας του Νορβηγού, Adapta, να “κληρονομούν” τη νίκη.

Έτσι, ο Ostberg (γεννηθείς στις 11/10/1987)  κατέκτησε τη μοναδική του νίκη σε ηλικία 24 ετών, 5 μηνών και 21 ημερών, γεγονός που τον φέρνει στην 5η θέση της λίστας με τους νεότερους νικητές όλων των εποχών στο WRC.

Markku Alen-Ilkka Kivimaki

Markku Alen (24 ετών, 5 μηνών και 6 ημερών)

Παραμένουμε στον ίδιο αγώνα, ωστόσο μεταφερόμαστε νοητά 37 χρόνια νωρίτερα. Η ολοκλήρωση του Ράλλυ Πορτογαλίας-Vinho do Porto 1975, 6ου γύρου του WRC εκείνης της χρονιάς, είχε ως νικητές του Markku Alen-Ilkka Kivimaki με Fiat 124 Abarth.

Δείτε βίντεο από το Ράλλυ Πορτογαλίας 1975

Αυτό που έμεινε στην ιστορία, ήταν πως η παρθενική νίκη του Alen (γεννηθείς στις 15/2/1951) σε ηλικία 24 ετών, 5 μηνών και 6 ημερών, κατέστησε προσωρινά, τον μετέπειτα δημοφιλέστατο Φινλανδό, σε νεότερο νικητή αγώνα του WRC.

Το ρεκόρ, που ως τότε γινόταν αρκετά συχνά, αφού θυμίζουμε πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ ξεκίνησε το 1973, έμελλε να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια, ενώ ακόμη και όταν έσπασε, παρέμεινε σε φινλανδικά χέρια…

Henri Toivonen

Henri Toivonen (24 ετών, 2 μηνών και 25  ημερών)

Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια, ώστε να αλλάξει η κορυφή στην λίστα των νεότερων νικητών αγώνα του WRC.

Στον 11ο και τελευταίο αγώνα Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ 1980, που ήταν το Ράλλυ RAC στα βρετανικά δάση, ένα νέο αστέρι ανέτειλε.

Toivonen RAC 1980

Ο λόγος για τον Henri Toivonen (γεννηθείς στις 25/8/1956) γιο του παλαιού Φινλανδού οδηγού Pauli. O μικρός αδελφός της οικογένειας, είχε ήδη επιδείξει την ταχύτητά του, κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Video με τον Henri Toivonen από το Ράλλυ RAC 1980

Στον επίλογο του 1980, με τη νίκη στο Ράλλυ RAC με το Talbot Sunbeam Lotus και συνοδηγό τον Paul White, ο Toivonen πήρε, σε ηλικία 24 ετών, 2 μηνών και 25 ημερών, τη… σκυτάλη από τον Alen.

Δυστυχώς για όλους, η ζωή του Henri Toivonen, που πολλοί θεωρούσαν ως τον ταχύτερο οδηγό που είχε περάσει από το WRC, ολοκληρώθηκε βίαια στις 2 Μαΐου 1986, σε ηλικία 29 ετών, μετά από ατύχημα στο Ράλλυ Κορσικής με Lancia S4, που στοίχισε τη ζωή και στο συνοδηγό του, Sergio Cresto.

Jari Matti Latvala

Jari Matti Latvala (22 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών)

Μπορεί ο Henri Toivonen να έφυγε νωρίς, όμως το ρεκόρ του διατηρήθηκε για σχεδόν 28 χρόνια, για να “σπάσει” επίσης από Φινλανδό οδηγό.

Στο Ράλλυ Σουηδίας 2008, δεύτερο αγώνα εκείνης της χρονιάς, ήρθε η σειρά του Jari Matti Latvala, που είχε ως πρότυπο τον Toivonen, να γίνει ο νεότερος οδηγός στην ιστορία του WRC.

Πλάνα από το Ράλλυ Σουηδίας 2008

Σε ηλικία 22 ετών, 10 μηνών και 7 ημερών, ο Latvala (γεννηθείς στις 3/4/1985) ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έχοντας ως συνοδηγό σε ένα Ford Focus RS WRC, τον μόνιμο συνοδηγό του, Miika Anttila.

Latvala-Anttila

Το ρεκόρ του Φινλανδού διατηρήθηκε για περισσότερα από 13 χρόνια, με τον πρώην εργοστασιακό οδηγό των Ford, Volkswagen και Toyota να έχει στο μεταξύ μεταπηδήσει σε ρόλο team manager της Toyota Gazoo Racing.

Σε μια ευτυχή, όπως και ο ίδιος δήλωσε, περίσταση, στο πρόσφατο Ράλλυ Εσθονίας αναγκάστηκε να παραδώσει το “στέμμα” στο νεαρό συμπατριώτη του, Kalle Rovanpera.

Κατά συνέπεια, το ρεκόρ του νεότερου νικητή αγώνα στο WRC παρέμεινε τόσο στη Φινλανδία, όσο και στις τάξεις της Toyota Gazoo Racing.

Kalle Rovanpera

Kalle Rovanperä (20 ετών, 9 μηνών και 17 ημερών)

Προφανώς, στην κορυφή της λίστας μας βρίσκεται πια ο Kalle Rovanpera (γεν. 1/10/2000).

Η φετινή, δεύτερη πλήρης σεζόν του νεαρού στην κορυφή κατηγορία, ξεκίνησε ιδανικά, με τον Rovanpera να γίνεται ο νεότερος επικεφαλής της βαθμολογίας Οδηγών, έπειτα από τον δεύτερο γύρο της σεζόν, Ράλλυ Arctic Φινλανδίας.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο Φινλανδός είχε 4 συνεχόμενες εγκαταλείψεις σε Κροατία, Πορτογαλία, Σαρδηνία και Σαφάρι.

Το Ράλλυ Εσθονίας, αγώνας που λόγω μορφολογίας των γρήγορων χωμάτινων ειδικών διαδρομών αρέσει στον Rovanpera, ο οποίος έχει τη χώρα αυτή ως δεύτερη πατρίδα του, φάνταζε ως ιδανικό για αλλαγή των δεδομένων.

Όπερ και εγένετο, με τον νεαρό Φινλανδό να φτάνει στην πρώτη του νίκη και ταυτόχρονα, να βάζει πολύ δύσκολα στους επίδοξους… σφετεριστές, οι οποίοι καλούνται να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών, 9 μηνών και 17 ημερών.

Δείτε highlights από το πρόσφατο Ράλλυ Εσθονίας

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ