top icon
Αγώνες

Ράλλυ Monza – 2η ημέρα: Πλεονέκτημα για Ogier και Hyundai μετά από την εγκατάλειψη Evans (+video)

Έπειτα από μια ημέρα με δραματική εξέλιξη, ο Sebastien Ogier και η Hyundai βρίσκονται πιο κοντά στην κατάκτηση των Πρωταθλημάτων Οδηγών και Κατασκευαστών, με κοινό παρονομαστή την εγκατάλειψη του Elfyn Evans.

Η σημερινή ημέρα, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, αποδείχθηκε η σημαντικότερη για την έκβαση του Ράλλυ Monza αλλά και συνολικά, του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Οδηγών και Κατασκευαστών. Το πρόγραμμα, περιλάμβανε 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές και κατάληξη στην πίστα της Monza για μια νυχτερινή διαδρομή, συνολικού μήκους 126,95 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Αργά χθες το βράδυ, οι αγωνοδίκες έδωσαν ποινή 10” στους Dani Sordo και Esapekka Lappi, επειδή δεν πέρασαν με τον τρόπο που προβλεπόταν από ένα σικέιν στην τελευταία ειδική διαδρομή της Παρασκευής. Έπειτα από αυτό, η μεταξύ τους διαφορά έμεινε ίδια, όμως οι διώκτες τους, με πιο κοντινό τον Sebastien Ogier που βρέθηκε 2” πίσω από τον Sordo, άρχισαν να πλησιάζουν.

Sebastien Ogier-Julien Ingrassia

Αν και το πρώτο loop περιλάμβανε ανακατατάξεις, με τους Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) να περνούν στην κορυφή, εμπρός από τους Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) και Elfyn Evans-Scott Martin (Toyota Yaris WRC), ήταν το δεύτερο loop εκείνο που διαμόρφωσε την έκβαση του αγώνα και εκτός κάποιου απροόπτου αύριο, του πρωταθλήματος. Το χιόνι που οι περισσότεροι περίμεναν για το πρωί ήρθε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τη βροχή, κατέστησε το έργο των πληρωμάτων ιδιαίτερα δύσκολο. Δύο σφοδρές έξοδοι των Gus Greensmith-Elliott Edmondson (Ford Fiesta WRC) και Ole Christian Veiby-Jonas Andrersson (Hyundai i20 Coupe WRC) στο ίδιο σημείο, επέφεραν ακύρωση της πρώτης ειδικής διαδρομής του loop (Selvino 2 μήκους 25,06 χιλιομέτρων), καθώς το αυτοκίνητο του Νορβηγού βρισκόταν κάθετα στο δρόμο.

Elfyn Evans

Στη συνέχεια, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από τον τερματισμό της Ε.Δ.11 (Selvino 2 μήκους 11,09 χιλιομέτρων), οι Elfyn Evans-Scott Martin που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στην τρίτη θέση της κατάταξης -που θεωρητικά έδινε και στην Toyota το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών-, γλίστρησαν σε μια εναλλαγή της ασφάλτου που, όπως δήλωσε λίγο αργότερα ο Evans, είχε γίνει σαν γυαλί από πλευράς πρόσφυσης, με το Toyota Yaris WRC να αναπαύεται πιο χαμηλά από το επίπεδο του δρόμου. Η έξοδος δε συνέβη με πολλά χιλιόμετρα, η ζημιά στο αυτοκίνητο δεν φάνηκε να είναι μεγάλη, όμως η επιστροφή στάθηκε αδύνατη. Άμεσα, ο Evans ανέβηκε στο δρόμο για να ειδοποιήσει τα επόμενα πληρώματα, πρώτο εκ των οποίων ήταν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, ώστε να μειώσουν ταχύτητα λόγω του γλιστερού οδοστρώματος, κίνηση για την οποία ο Ουαλός επαινέθηκε και από τον Dani Sordo.

Sebastien Ogier

“Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν πρέπει να κάνω το ίδιο”, δήλωσε στον τερματισμό της ειδικής διαδρομής ο Ogier. “Ήταν απίστευτο, στη στροφή που βγήκε δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα, ήταν σαν πάγος. Μου έκαναν νόημα να μειώσω ταχύτητα και σχεδόν βγήκα εκτός δρόμου. Λυπάμαι για εκείνους. Το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει και πρέπει να περάσω, καθώς είναι μεγάλη πρόκληση. Είχαμε ωραία μάχη, διασκεδάσαμε αλλά στο τέλος δεν επρόκειτο για μάχη, μα για επιβίωση”.

Ενδεικτικό της δυσκολίας αυτής της ειδικής διαδρομής, είναι πως τον ταχύτερο χρόνο πέτυχαν αρκετά αργότερα, οι Ιταλοί Umberto Scandola-Guido D’ Amore (Hyundai i20 R5). Η επόμενη ειδική διαδρομή ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, οπότε ο επίλογος της ημέρας γράφτηκε υπό τα φώτα των προβολέων και βροχή, στη Monza. Οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) βρέθηκαν στην κορυφή από την εναρκτήρια ειδική διαδρομή της ημέρας, όταν ο Γάλλος πέτυχε έναν εξαιρετικό χρόνο, κάνοντας τη διαφορά στα σημεία όπου υπήρχε πάγος. Αν και έχασε προσωρινά την πρωτοπορία αμέσως μετά από τον Sordo, επανέκαμψε στην τελευταία ειδική διαδρομή του πρώτου loop και πλέον, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Evans, βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση του 7ου τίτλου της καριέρας του.

Dani Sordo

Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC). Οι Ισπανοί, αν και έχασαν την πρωτοπορία αρχικά, δεν το έβαλαν κάτω και ανέκτησαν την πρωτοπορία αμέσως μετά, με τον Del Barrio να συγχαίρει τον Sordo για την οδήγησή του, προτού καν δουν το χρόνο τους σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Εν συνεχεία, ο Sordo έμεινε μακριά από προβλήματα και παρόλο που απέχει 17,8” από τον Ogier, λογικά αύριο δε θα πιέσει, ώστε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους βαθμούς για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Ott Tanak-Martin Jarveoja

Μόλις 4,3” πιο πίσω ολοκλήρωσαν την ημέρα οι Ott Tanak-Martin Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC), που απέφυγαν τα προβλήματα και έμειναν σε επαφή με τις θέσεις του βάθρου. Μετά από την εγκατάλειψη του Evans, αλλά και σε συνδυασμό με τη δεύτερη θέση που διατηρεί ο Sordo, η τρίτη θέση του Tanak δίνει προς το παρόν, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις, το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη Hyundai.

Esapekka Lappi-Janne Ferm

Στην 4η θέση της κατάταξης, βρίσκονται οι Esapekka Lappi-Janne Ferm (Ford Fiesta WRC). Οι Φινλανδοί της M-Sport έχασαν χρόνο στο πρωινό loop, όταν είχαν μικρή έξοδο σε φουρκέτα, χωρίς περαιτέρω συνέπειες, οπότε σε συνδυασμό με την ποινή τους, υποχώρησαν στη γενική κατάταξη. Στο δεύτερο loop, ο Lappi ήταν ο μοναδικός που επέλεξε τρία ελαστικά χιονιού (μαζί με 3 για βρεγμένο οδόστρωμα), όμως ατύχησε καθώς οι δύο ειδικές ακυρώθηκαν για εκείνον, ενώ στη μεσαία όπου είχε την έξοδο ο Evans, δεν είχε ενημερωθεί για το χιόνι, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί με βρόχινα ελαστικά. Αύριο, ο 29χρονος οδηγός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τυχόν στραβοπάτημα των αντιπάλων του, ώστε να ανέβει στο βάθρο.

Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen

Μια θέση πιο πίσω, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη ημέρα οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC). Ο 20χρονος οδηγός είχε μικρή έξοδο χωρίς περαιτέρω συνέπειες στα παγωμένα σημεία της εναρκτήριας ειδικής διαδρομής της ημέρας, όμως γενικά έμεινε μακριά από προβλήματα και αποκομίζει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. Σημειωτέον, πως οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) βρέθηκαν στη σημερινή λίστα εκκίνησης, όχι όμως και στις ειδικές διαδρομές, καθώς μοναδικός σκοπός ήταν να παραμείνουν εντός κατάταξης ώστε εφόσον χρειαστεί, κάτι που δε διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, να επανέλθουν αύριο για να βοηθήσουν τη Hyundai στους Κατασκευαστές.

Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger

Μετά από τις εγκαταλείψεις ακόμη 3 πληρωμάτων με αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC, στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας φιγουράρουν τα κορυφαία πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, ή R5. Στην 6η θέση βρίσκονται οι Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Skoda Fabia Rally2 evo), που σήμερα δεν ήταν τόσο κυριαρχικοί όσο χθες, ωστόσο παραμένουν το ταχύτερο πλήρωμα με R5 και προηγούνται στο WRC 3. Σε γενική και κατάταξη του WRC 3 ακολουθούν, με διαφορά 14,3” από τους Νορβηγούς, οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Skoda Fabia Rally2 evo). Την τριάδα του WRC 3, διαμορφώνουν οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) που καταλαμβάνουν την 8η γενικής και οδεύουν προς τον τίτλο της κατηγορίας.

Mads Ostberg-Torstein Eriksen

Μια θέση πιο πίσω, βρίσκονται οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5), οι οποίοι προηγούνται στο WRC 2, ακολουθούμενοι από τους Pontus Tidemand-Patrik Barth και Jan Kopecky-Jan Hlousek, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2 evο της Toksport. Oι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta R5) εγκατέλειψαν από σπασμένη ανάρτηση μετά από τετ-α-κε λίγα μέτρα μετά από το σημείο της εξόδου του Evans. Στο JWRC, που διεξάγεται με Ford Fiesta Rally4, προηγούνται οι Σουηδοί Tom Kristensson-Joakim Sjoberg.

Monza Rally Day 2 Top 10

Αν και όλα δείχνουν πως οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Hyundai Motorsport έχουν πλησιάσει τα Πρωταθλήματα Οδηγών και Κατασκευαστών, “nothing is over until it’s over”, όπως δήλωσε και ο Elfyn Evans, που αναμένεται να επανέλθει αύριο. Το Ράλλυ Monza και το φετινό WRC, αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, με 3 ειδικές διαδρομές εντός της πίστας, μήκους μόλις 40,25 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Provisional Drivers Standings

Αναλυτικά αποτελέσματα, ωράριο και συμμετοχές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC, όπου στο Tab “Provisional Standings” υπάρχει η βαθμολογία Οδηγών και Κατασκευαστών, όπως αυτή διαμορφώνεται εικονικά, με βάση την κατάταξη μετά από κάθε ειδική διαδρομή.

Provisional Manufacturers Standings

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος) από την Cosmote TV Sport 7HD (Κυριακή 6 Δεκεμβρίου)

SS15 Serraglio 1, 11.00                                 

SS16 Serraglio 2 (Wolf Power Stage), 13.00

Δείτε highlights από το πρώτο σημερινό loop ειδικών διαδρομών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ