GLA vs GLA

Με γεγονός ότι η αισθητική κάνει τη διαφορά, επεξεργάζεσαι την αρχική, την πρώτης γενιάς και τη σύγχρονη GLA, και ο προβληματισμός εξελίσσεται, αναζητώντας το συνδυασμό του χθες με το σήμερα.

Σπάνιο είδος, μοναδική η GLA που γνωρίζαμε και κοσμεί τους δρόμους. Μια μικρότερη GLC, με στοιχεία Β-Class η νεοφερμένη. Με δεδομένο ότι, το εσωτερικό της νέας είναι αντίστοιχο με της Α-Class τελευταίας γενιάς, όντας σε άλλη διάσταση, οδηγώντας αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται για αναθεώρηση, αλλά για αναγέννηση. Περισσότερο “Β” παρά “Α” οδηγώντας και ψάξε, αλλά ανταγωνιστή της δε θα βρεις. Ειδικότερα σε επίπεδο GLA 200, με το συνδυασμό κινητήρα-κιβωτίου στην πλέον ισορροπημένη εφαρμογή. Ο καλύτερος μικρομεσαίος, με το κιβώτιο που τον κολακεύει. Σε μια Α-Class αρκεί ο κινητήρας με τους 140 ίππους, εδώ όμως θέλεις τον καλό με τους 163 ίππους που συνεργάζεται με το επτάρι αυτόματο κιβώτιο. Ώστε να αξιοποιήσεις σε κάθε επίπεδο και την ανάρτηση, που προσφέρεται για σεμινάριο, με αποτέλεσμα την ποιότητα κύλισης που τη χαρακτηρίζει.

Σε βάζει σε σκέψεις σχεδιαστικά, αφού δε θα αποφύγεις τη σύγκριση με την κομψή, την GLA-bizoux που ξέραμε, αλλά στο δρόμο όλα είναι διαφορετικά.

Μόνο αν έχεις μεγάλη ανάγκη τους επιπλέον χώρους θα κοιτάξεις μια GLB. Σε τρομάζει η 7θέσια, αλλά δε φτιάχτηκε για να σε χαλαρώνει. Ως εργαλείο κυρίως δημιούργησαν την GLB, όταν η νέα GLA εξελίχθηκε για να ικανοποιεί κάθε τάση, χωρίς να υστερεί σε κανέναν τομέα. Η ισορροπία σχεδιαστικά δε έχει παραβιαστεί, απλά η προηγούμενη παραείναι όμορφη και δεν είναι υπερβολή να σχολιάσουμε πως η “δική” μας GLA θα ήταν συνδυασμός του χθες σε αμάξωμα, με το σήμερα σε μηχανικά μέρη.

Mercedes GLA

Πατάει διαφορετικά

Είναι οι διαστάσεις της συνολικά και το χαμηλότερο βάρος της τα στοιχεία που καθιστούν την GLA πιο ενδιαφέρουσα οδηγικά από την GLC, την ίδια ώρα που είναι και πιο διακριτική. Τυπικά, την ανταγωνίζεται η BMW Χ2, αλλά ουσιαστικά στη Στουτγάρδη έχουν το πάνω χέρι. Αν υποθέσουμε ότι το Audi Q2 αντιστέκεται με επιτυχία, η Mercedes δεν υστερεί ούτε σε σχέση με την κουπέ εκδοχή του εξαιρετικού, περίπου κουπέ Q3 Sportback. Να είμαστε σαφείς: ανταγωνισμός δεν προκύπτει σε σχέση με το Volvo XC40 που φαίνεται και είναι φτηνό μπροστά στην κλάση της. Στη λίστα θα τοποθετήσεις και τα Range Rover Evoque και Peugeot 3008, ενώ δε θα λείψουν και κάποιες νεοφερμένες ηλεκτρικές ή και υβριδικές προτάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί το αστέρι με λάμψη ουσίας. Σε πάτημα, και όσον αφορά το εσωτερικό. Στοιχεία που δεν βρίσκεις ούτε στο γνήσια premium UX της Lexus - πονοκέφαλος των Γερμανών και όχι μόνο.

Στην περίπτωση της Mercedes...

... της σύγχρονης GLA 200, ο πονοκέφαλος έχει να κάνει με την κατανάλωση, αφού εύκολα σε παρασύρει και δύσκολα μένεις κάτω από τα 11 λ./100 χλμ., ενώ προσοχή απαιτείται και στην επιλογή του εξοπλισμού, αφού επίσης εύκολα ξεπερνάς τα 39.999 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από το άλμα για μια “φορτωμένη” GLA 200, θα έκανα έρευνα για το τι μπορεί να βρεθεί σε καινούργια ή -κυρίως- σε ελαφρώς μεταχειρισμένη “200” ή “250” προηγούμενης γενιάς. Είναι και αυτή η διαχρονική αξία που τη χαρακτηρίζει, ενώ εκτίμησή μας είναι ότι ο παλιός ανταποκρίνεται και καλύτερα στην κοφτή τιμονιά που ευκαιριακά θα επιλέξει, με το αμάξωμα να γέρνει λιγότερο, προσφέροντας ένα περισσότερο οδηγοκεντρικό προφίλ, που μας αρέσει. Βλέπετε, στην περίπτωση της “παλιάς”, είναι χαμηλότερο το ύψος συνολικά, αλλά και η απόσταση από το έδαφος, προσδίδοντάς της ύφος ενός συνόλου λιγότερο SUV και περισσότερο τύπου 3008 και αν ήμουν Πάνος, Ισμαήλος η Δαμάσκος, θα ήθελα να πουλάω και τις δύο.

Για ποια, θέλω να γράφω συνέχεια;

Για μια 35 ΑMG, ιδανικά σεντάν, ώστε ακόμα και στο 4ήμερο της διάθεσής της (σ.σ. βάσει ISO,) να ζω τη στιγμή υποδειγματικά, με στυλ και χωρίς ύφος.

Είναι τα διακριτικά της στοιχεία και η καμουφλαρισμένη της ψυχή που τη χαρακτηρίζουν. Όπως και να 'χει, είναι δεδομένος ο σεβασμός στους Γερμανούς μηχανικούς για την πλατφόρμα των 7 όσκαρ, χωρίς άλλο σχόλιο.

Σύμφωνοι, εργασία... για το σχολείο και στο Μόναχο._ Σ. Χ.

Mercedes GLA

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Περισσότερα Άρθρα του Συντάκτη

Κατηγορία άρθρου