top icon
Blog

WRC: My Toyota is fantastic

Μεγάλης σημασίας η νίκη της Τογιότα χθες στη Σουηδία με νικητές το πιο αμφισβητούμενο σύνολο του θεσμού, δια χειρός Λάτβαλα. Υπό αμφισβήτηση, το ιδιαίτερα γήινο Γιάρις που στο μυαλό μας δεν απέχει από την έκδοση παραγωγής, τον πολυνίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πωλήσεων. Υπό αμφισβήτηση ο πιλότος. Ο Φινλανδός ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο με αποδείξεις. Ένας συμπαθής και ιδιαίτερα ταχύς, "παίχτης" ψυχολογίας που πρέπει να νοιώθει όμορφα ώστε να ζωγραφίζει με θετικό αποτέλεσμα. Το κυριότερο, ουδείς πίστευε πως αυτή, τα μέγιστα Φινλανδική ομάδα, μπορούσε να δει προκοπή με συντονιστή τον Τόμι Μάκινεν, τον 4κις Παγκόσμιο. Δύσκολος χαρακτήρας, υπέρμετρα εγωιστής και είναι αλλιώς να ακούς το συνοδηγό και να συνεννοείσαι με μηχανικούς και μάνατζερς και αλλιώς να είσαι ο επικεφαλής και να πρέπει εσύ να συντονίζεις ένα μηχανισμό όπου συνυπάρχουν οι Ιάπωνες "ιδιοκτήτες" με Ευρωπαίους, στην πλειοψηφία Φινλανδούς δημιουργούς.

Η προσπάθεια ξεκίνησε τουλάχιστον πριν τρία χρόνια από το παλιό ΤΤΕ με έδρα την Κολωνία και την καυτή σκυτάλη στολισμένη με αφορισμούς, πήραν ο Τόμι και οι συνεργάτες του μόλις πριν περίπου δύο χρόνια. 

Χωρίς ουσιαστικά οδηγό εξέλιξης με τον Λάσε Λάμπι και τον δικό μας Μιχάλη Ζώτο σε άμυνα και δημιουργικό παιχνίδι, η προσπάθεια σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί με στόχο την άμεση διάκριση.

Δεν έλειψαν οι σωστές επιλογές όπως στην περίπτωση του αεροδυναμικού πακέτου, οι υπό αμφισβήτηση, όπως στην περίπτωση του κινητήρα που στη Σουηδία αποδείχθηκε δυνατός και αξιόπιστος και άλλες, με ρίσκο. Καταρχήν σε επίπεδο οδηγών, ενώ πλήγμα ήταν και η παραίτηση του Μιχάλη Ζώτου που είχε βάλει τη σφραγίδα του μέσα από την εμπειρία του και το δημιουργικό τα μέγιστα δημιουργικό του πείσμα, σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αξιοποιώντας με μαεστρία τα όρια των κανονισμών, χωρίς να αντιγράφεις τις δοκιμασμένες επιλογές των ανταγωνιστών. Με την ευκαιρία, Ελληνικό χέρι και στο αμάξωμα, από τον μετρ Σωτήρη Κωβό!

Η "εγκατάλειψη" της VW, άνοιξε το δρόμο ώστε να κερδίσει το χρυσό με αγκάθια μπάκετ ο αμφιλεγόμενος και υπό αντικειμενική αμφισβήτηση Λάτβαλα και είναι το αποτέλεσμα που διαψεύδει και δικαιώνει ότι και αν προκύψει την επόμενη ημέρα σε Μεξικό και Πορτογαλία, αλλά και αργότερα στην πορεία του θεσμού. Είναι σαφής ο στόχος: "τίτλος το 2018", ενώ είναι πολύ νωρίς ώστε να σχολιάσουμε και επ’ ουδενεί να κρίνουμε τον Χάνινεν που ταλαιπωρήθηκε στους δύο πολύ ιδιαίτερους αγώνες της διπλής πρεμιέρας.

Σήμερα, η Τογίοτα που θέλει τη νίκη στο ΛεΜαν και στο COTY με το C-HR, επέστρεψε στο WRC με το δεξί. Ο ένας κολοσσός, η VW, έφυγε και ο άλλος, η Τογιότα ήρθε σε ένα θεσμό που εξελίσσεται δίπλα μας, στο κοντινό "χωριό" με αυτοκίνητα όπως τα δικά "μας". Απλά (;) έχουν αεροτομές και φτιαγμένους κινητήρες ενώ δεν κάνουν περισσότερο θόρυβο από το Γιάρις του γείτονα που έχει αλλάξει την εξάτμιση.

Τα πάντα όλα, δείχνουν ότι τα βρίσκεις και στη διπλανή πόρτα και έστω μεταφορικά σχολιάζεις "από τις ειδικές στις τέλειες και στις απλές διαδρομές της ζωής μας"με το Γιάρις να πρωταγωνιστεί στο Ράλλυ των πωλήσεων και στις Συγκριτικές Δοκιμές του Ειδικού Τύπου.

Την ώρα που η F1 λειτουργεί ως λεξοτανίλ αλλά όνειρα δεν προκύπτουν, το WRC μπήκε σε τροχιά και ήδη πετάει και μακάρι στον ΟΤΕTV να το αντιληφθούν και να προστατεύσουν το προϊόν τους που λάμπει όπως το moto gp που σχολίαζεις "χαλάλι το κόστος", ενώ βλέποντας τα Ράλλυ πληκτρολογείς με πάθος ώστε να βρεις άλλες λύσεις. Κατανοητές και χωρίς την έπαρση που σε απογοητεύει.

Από την άλλη, με αυτοκίνητα εξωγήινα με γήινα όμως διακριτικά, είναι σαφές πως στη Σιτροέν ανησυχούν, στη Χιουντάι δείχνουν σίγουροι, στου Ουίλσον αισιοδοξούν, ενώ στην Τογιότα, κέρδισαν το τζόκερ και συνεχίζουν αφού τώρα το άγχος το έχουν οι "άλλοι".

Εμείς, ζηλεύουμε λόγω Ακρόπολις και δεν το κρύβουμε και από την άλλη, είμαστε καταδικασμένοι με ατού τον κ. Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη να υποστηρίξουμε ό,τι διαχρονικά πιστέψαμε και αγαπήσαμε. Κακά τα ψέματα_ Σ. Χατζηπαναγιώτου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ