Δοκιμές Test

Peugeot 508: Οδηγούμε το 1.5 BlueHDI 130 EAT8

To «508» έκλεψε τις εντυπώσεις, και το ίδιο προσπαθεί να κάνει με τη μικρότερη πετρελαιοκίνητη έκδοσή του.

Καλά είναι τα όνειρα (διαβάστε εδώ τις πρώτες εντυπώσεις από τη γνωριμία του Peugeot 508), ειδικά όταν ένα τόσο εντυπωσιακό αυτοκίνητο συνδυάζεται με δυνατούς κινητήρες, κάποια στιγμή όμως έρχεται και η προσγείωση στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που στις εγχώριες συνθήκες δεν ευνοεί ακριβά σεντάν αυτοκίνητα, οπότε με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε να δούμε τι μπορεί να κάνει το «508» με το μικρότερο πετρελαιοκινητήρα της γκάμας του, κάτι που, πέρα από τα προφανή οφέλη σε κόστος χρήσης (κατανάλωση, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια), συνεπάγεται και μια χαμηλότερη τιμή: από τα 50.000 ευρώ και άνω (που κοστίζουν οι δυνατές εκδόσεις GT που τόσο μας άρεσαν), το κόστος για το 1.5 ντίζελ κατεβαίνει στα 33.500 ευρώ, και στα 35.500 ευρώ για την αυτόματη παραλλαγή του για το εξοπλιστικό επίπεδο active (ενώ υπάρχει και η οικονομικότερη εναλλακτική της χειροκίνητης έκδοσης Base στα 29.900 ευρώ).

Φυσικά, καμία παραχώρηση δε γίνεται στα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Το άκρως επιθετικό σχήμα του «508» συνεχίζει να ξεχωρίζει, καμουφλάροντας έντεχνα το γεγονός της 5θυρης υπόστασής του. Κάτι άκρως καλοδεχούμενο, καθώς το τεράστιο άνοιγμα της πέμπτης πόρτας είναι πολύ πρακτικό, δίνοντας πρόσβαση στα 487 λίτρα του πορτ μπαγκάζ, τιμή που εκτοξεύεται στα 1.537 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Βέβαια, η σχεδίαση έχει και τις επιπτώσεις της, όπου, αφού ανοίξεις την εντυπωσιακή πόρτα χωρίς πλαίσιο στα παράθυρα, προσπαθείς να βολευτείς στις πίσω θέσεις. Εκεί επιβάτες κανονικού αναστήματος έχουν αρκετό χώρο για τα γόνατα, ενώ δε θα δυσανασχετήσουν τόσο με τον περιορισμένο χώρο για το κεφάλι, όσο με το πόσο λίγος είναι ο χώρος κάτω από τα καθίσματα, όπου θα πρέπει να στριμώξουν τα κάτω άκρα τους.

Όλα αυτά βέβαια δεν απασχολούν οδηγό και συνοδηγό, οι οποίοι απολαμβάνουν την αρχοντιά του «508», καθισμένοι στα εργονομικά καθίσματα AGR της έκδοσης Allure, αλλά και τη μεγαλύτερη οθόνη 10 ιντσών του συστήματος πολυμέσων, που συνοδεύει αυτήν την έκδοση. Η ιδιαίτερα ογκώδης και ελαφρώς κεκλιμένη κεντρική κονσόλα παραπέμπει σε πολυτελέστερα αυτοκίνητα μεγαλύτερων κατηγοριών, ενώ, έπειτα από μια περίοδο προσαρμογής, θα συνηθίσεις τη χαρακτηριστική θέση οδήγησης με το μίνιμαλ τιμόνι.

Το κρίσιμο θέμα όμως, όπως είπαμε εξαρχής, αφορά τον κινητήρα. Σίγουρα θα προτιμούσαμε τα δυνατότερα σύνολα με τα οποία τόσο γενναιόδωρα έχει προικίσει η Peugeot το «508», αλλά ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τις αναμφισβήτητες πωλήσεις που θα έρθουν από τη μικρότερη πετρελαιοκίνητη έκδοση. Το έργο του 1.500άρη BlueHDi πετρελαιοκινητήρα δεν είναι απλό, καθώς έχει να αντιμετωπίσει ένα βάρος 1.415 κιλών (ευτυχώς η επιβάρυνση για την αυτόματη έκδοση είναι μόλις 5 κιλά). Αρωγός αυτής της προσπάθειας είναι οι καλές τιμές απόδοσης των 130 ίππων και των 300 Nm, αλλά και η πυκνή κλιμάκωση του αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων. Μπορεί οι επιδόσεις από στάση να περνούν σε δεύτερη μοίρα, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι αρκετά ικανοποιητικό, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, για τη ρεπρίζ 80-120 χλμ./ώρα της χειροκίνητης έκδοσης με 5η και 6η χρειάζεται 9,1 και 11,8 δλ., ενώ η αυτόματη έκδοση ολοκληρώνει την ίδια ρεπρίζ με 7η και 8η σχέση σε 7 δλ.

Δε θα μπορέσει φυσικά να συγκριθεί με τις γρήγορες επιταχύνσεις των δυνατότερων βενζινοκίνητων παραλλαγών, ο μικρός πετρελαιοκινητήρας όμως έχει τη ροπή για να διατηρεί μια αρκετά ικανοποιητική μ.ω.τ. στον ανοιχτό δρόμο. Σε αστικό περιβάλλον, η μεταξένια λειτουργία του κιβωτίου εξασφαλίζει μια απρόσκοπτη αλληλουχία αλλαγών σχέσεων, αν και ένα μέρος του παραγόμενου ήχου από τον κινητήρα εισέρχεται στην καμπίνα, χωρίς όμως ποτέ να αποκτά ενοχλητικές διαστάσεις. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η μέση κατανάλωση διατηρείται οριακά πάνω από τα 7 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές CO2 δεν ξεπερνούν τα 100 γρ./χλμ.

Στο δρόμο, όταν το «508» μπορεί να τα καταφέρει περίφημα με τους 225 ίππους της κορυφαίας έκδοσης GT, τότε σίγουρα ο μικρός ντίζελ δεν μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση το γαλλικό πλαίσιο. Οι σχετικά σφιχτές ρυθμίσεις (για τα συνήθη δεδομένα της εταιρείας) δε θα γίνουν ενοχλητικές, παρά μόνο σε ορισμένες εγκάρσιες ανωμαλίες. Από την άλλη, ελέγχουν με ωραίο τρόπο τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές, χαρίζοντας και μια σταθερότητα που εμπνέει μεγάλη σιγουριά σε υψηλότερες ταχύτητες. To τιμόνι είναι άμεσο, ενώ πολύ αποτελεσματικά είναι τα φρένα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι το 508, ακόμα και αν μιλάμε για τη μικρότερή του έκδοση, μπορεί να κοιτάξει στα ίσια premium ανταγωνιστές ακόμα και μεγαλύτερων κατηγοριών.

Δείτε τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά: 508

Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική Ειδική Διαδρομή σε άσφαλτο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου