top icon
Επικαιρότητα

Έκθεση Γενεύης: Skoda Vision X

Ένα πρωτότυπο baby-SUV από την Skoda που «φωτογραφίζει» την επερχόμενη πρόταση των Τσέχων στην κατηγορία. Για την περίσταση, ωστόσο, είναι εφοδιασμένο μ’ ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, με τον TSI θερμικό κινητήρα να καταναλώνει φυσικό αέριο.

Πέραν των τεχνολογιών που υιοθετεί στις κινητήριες μονάδες του, το νέο Skoda Vision X Concept δεν είναι παρά η… προεπισκόπηση των αντιπάλων των Seat Arona και VW T-Roc που έτσι θα αποτελέσει, μετά τα Karoq και Kodiaq, την τρίτη κατά σειρά πρόταση των Τσέχων στην κατηγορία των SUV μοντέλων.

Όπως περιμέναμε, το ενδιαφέρον στην πρωτότυπη εκδοχή του μοντέλου εστιάζεται στις κινητήριες μονάδες, με τον 1.500άρη TSI κινητήρα βενζίνης που κινεί τους εμπρός τροχούς να καταναλώνει φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas – CNG) αποδίδοντας με τη χρήση του τελευταίου 130 ίππους και ροπή 250 Nm. Οι δύο δεξαμενές αποθήκευσής του καυσίμου είναι εγκατεστημένες, η μια κάτω από το πίσω κάθισμα και η δεύτερη πίσω από τον… πίσω άξονα του αυτοκινήτου.

Από εκεί και πέρα, το «παρών» δίνει μια γεννήτρια-μίζα και ένας ηλεκτροκινητήρας, που τροφοδοτείται με ενέργεια με την αρωγή 48βολτου κυκλώματος και μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου μεταφέροντας την κίνηση στους πίσω τροχούς. Όπως επισημαίνεται, ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει σχεδόν 30 ίππους και από τη θέση της ακινησίας ροπή της τάξης των 70 Nm.

Σύμφωνα με την Skoda, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της όλης διάταξης περιορίζονται στα 89 gr/χλμ. και η αυτονομία στα 650 χλμ. Η «ηλεκτρική αυτονομία» είναι πολύ μικρή -μόλις 2 χλμ.- όπως και ο χρόνος που απαιτείται για την κάλυψη των πρώτων 100 χλμ./ώρα από στάση (βλ. 9,3 δλ.). Η δε τελική ταχύτητα αγγίζει με ευκολία, σύμφωνα με τη Skoda, τα 200 χλμ./ώρα.

Από πλευράς διαστάσεων, παρ’ ότι το Vision X Concept βασίζεται στο δάπεδο MQB του VW Group, το μήκος του αμαξώματος αγγίζει τα 4,25 μ. (Arona: 4,14 μ., T-Roc: 4,23 μ.), με το ύψος να ξεπερνά οριακά τα 1,5 μ. και το πλάτος τα 1,8 μ. Το μεταξόνιο του πρωτοτύπου είναι 2.645 χλστ. και η χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ 380 λίτρα.

Όπως ανακοινώθηκε, η Skoda έχει εξελίξει ειδικά για το Vision X μια σειρά συστημάτων-βοηθών, όπως το Smart Parking, που κατευθύνει τον οδηγό στις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, το HoppyGo, που καθιστά το αυτοκίνητο διαθέσιμο για… ενοικίαση όταν ο ιδιοκτήτης του δεν το χρειάζεται, καθώς και την TwoGo, η οποία σχετίζεται με τις γνωστές πλέον υπηρεσίες car sharing. Επίσης, στο χώρο φόρτωσης οι ιθύνοντες της Skoda έχουν εγκαταστήσει δύο ηλεκτρικά skateboards(!), σε συνδυασμό με τα απαραίτητα κράνη, καθώς και δύο κάμερες τύπου drone._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ