top icon
Επικαιρότητα

Ελλάδα – τέταρτος γηραιότερος στην Ευρώπη ο στόλος των αυτοκινήτων της

Ο ελληνικός στόλος αυτοκινήτων είναι ο τέταρτος γηραιότερος στην Ευρώπη, με ποσοστό μεγαλύτερο του 56% να απαρτίζεται από οχήματα δέκα ως είκοσι ετών, με το 25% από αυτά να έχει ξεπεράσει τα είκοσι χρόνια.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ο στόλος στην Ελλάδα εκτιμάται κατά προσέγγιση στα 5.150.000 επιβατικά οχήματα στα τέλη του 2018, με υπολογιζόμενη αύξηση κατά 920.000 των οχημάτων κατά το έτος 2030, εφόσον υφίσταται κάποιος έλεγχος εισόδων και εξόδων. Δηλαδή εκτιμάται ότι σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων νέων οχημάτων, έως το 2030 θα αποσυρθούν 1,4 εκατ. οχήματα. Για να επιτευχθεί αυτή η υπόθεση και δεδομένου ότι οι ετήσιες αποσύρσεις σήμερα είναι περίπου 40.000-45.000 οχήματα, θα πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την επιτάχυνση της ανανέωσης του στόλου.

Επισημαίνεται ότι ο ελληνικός στόλος συνιστά σήμερα τον τέταρτο γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη, με ποσοστό πλέον του 56% να απαρτίζεται από οχήματα δέκα ως είκοσι ετών και ποσοστό 25% να έχει υπερβεί τα 20 έτη, ενώ η μέση ηλικία των βαρέων οχημάτων και των λεωφορείων είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Οι εκπομπές των οχημάτων αυτών είναι πολλαπλάσιες των εκπομπών των νεότερης τεχνολογίας οχημάτων (Euro 6, υβριδικών και άλλων).


Πηγή: Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ