top icon
Επικαιρότητα

ΑΑΔΕ – Μείωσε τον ΦΠΑ για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 24% σε 6%

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για την φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκε από 24% σε 6%, ευνοώντας περαιτέρω τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% σε ότι αφορά την πώληση ρεύματος, όταν βέβαια αυτό προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο Ε 2060 της 12ης Οκτωβρίου 2023 διευκρινίζεται ότι η ενιαία πράξη που πραγματοποιείται από τον φορέα εκμετάλλευσης των υποδομών φόρτισης, ή και τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης με αποδέκτη τον πελάτη-οδηγό και περιλαμβάνει οπωσδήποτε την φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος συνιστά για σκοπούς ΦΠΑ παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας (Δ.Κ. 2716) και εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 6%.

Ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ, 6%, εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία ο φορέας εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης παραδίδει ηλεκτρική ενέργεια και παρεπόμενες υπηρεσίες στον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης ο οποίος με την σειρά του προμηθεύει την
εν λόγω ηλεκτρική ενέργεια με παρεπόμενες υπηρεσίες στον πελάτη-οδηγό του ηλεκτρικού οχήματος. Η εγκύκλιος αφορά τους υποκείμενους στον φόρο φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης, τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης και τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ