top icon
Ελλάδα

Black ice: Τι είναι ο μαύρος πάγος και γιατί όλοι τον φοβόμαστε;

Ο μαύρος πάγος μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος. Πώς θα τον αναγνωρίσεις και πώς πρέπει να αντιδράσεις όταν τον συναντήσεις;

Η ιδιαίτερες οδηγικές συνθήκε τον χειμώνα δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χιόνι. Ο πάγος στο δρόμο αποτελεί μια πραγματική απειλή και ειδικά ο μαύρος πάγος που θεωρείται ακόμα πιο επικίνδυνος επειδή είναι αόρατος.

Μην σας μπερδεύει το όνομά του. Ο μαύρος πάγος (black ice) δεν είναι τίποτα άλλο από μια λεπτή στρώση πολύ διαφανούς πάγου, καθώς έχει σχηματιστεί χωρίς να δημιουργηθούν φυσαλίδες στο εσωτερικό του. Ονομάζεται μαύρος πάγος γιατί φαίνεται μαύρος, όπως το χρώμα του οδοστρώματος πάνω στο οποίο σχηματίζεται.
Ο μαύρος πάγος συνήθως σχηματίζεται από το λιωμένο χιόνι, ή ακόμα και από υγρασία που παγώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί ακόμα και από σταγονίδια ομίχλης ή από τους υδρατμούς που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και συμπυκώνονται πάνω στο οδόστρωμα.

Μαύρος πάγος: Πώς θα τον εντοπίσω;

Συνήθως οι λωρίδες από μαύρο πάγο στο οδόστρωμα δεν ξεπερνούν κάποια μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι το όχημα θα ανακτήσει την πρόσφυσή του λίγο μετά, εντούτοις έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα, ιδίως σε αμερικάνικους αυτοκινητόδρομους, στα οποία είχαν εμπλακεί ακόμα και πάνω από 100 αυτοκίνητα.
Οι συνηθισμένες τοποθεσίες που σχηματίζεται μαύρος πάγος είναι σε γέφυρες, ενώ σκιερά σημεία στο δρόμο είναι επιρρεπή, καθώς λαμβάνουν λιγότερη ζεστασιά από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενώ ο μαύρος πάγος είναι διαφανής, μερικές φορές μπορεί να γίνει αντιληπτός στις σωστές συνθήκες φωτισμού. Ο μαύρος πάγος αποτελείται σχεδόν πάντα από πολύ λείες, ιδιαίτερα γυαλιστερές στρώσεις. Αν διακρίνουμε κάποια τμήματα της ασφάλτου να διαθέτουν αυτή τη διαφορετική γυαλιστερή υφή, αυτό αποτελεί ένδειξη πιθανής παρουσίας μαύρου πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οδήγηση στο χιόνι: Όσα ποτέ δεν μου είπαν

Μαύρος πάγος Black ice

Η αναζήτηση μαύρου πάγου στο οδόστρωμα, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις δύσκολες συνθήκες οδήγησης ενός χιονιά, εντούτοις δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας το υπόλοιπο περιβάλλον. Εννοείται πως το κινητό τηλέφωνο, το ραδιόφωνο ή οι συνεπιβάτες δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή σας σε τάτοιες συνθήκες οδήγησης.

Αν παρατηρήσετε τα αυτοκίνητα μπροστά σας να αλλάζουν κατεύθυνση ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο, ο μαύρος πάγος είναι μια πιθανή αιτία.

Αν συναντήσετε μαύρο πάγο δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε προβαίνοντας σε απότομες ενέργειες. Διατηρείστε σταθερό το τιμόνι στην πορεία που ακολουθούσατε. Αν προσπαθήσετε να αλλάξετε κατεύθυνση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε τον έλεγχο του οχήματός σας. Αντίστοιχα αποφύγετε να φρενάρετε απότομα. Σηκώστε προοδευτικά το πόδι σας από το γκάζι και αφήστε το αυτοκίνητο να σταματήσει μόνο του, αν έχετε αρκετό χώρο μπροστά σας.
Ο γενικός κανόνας είναι να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερα και να αφήσετε το αυτοκίνητο να περάσει πάνω από τον πάγο.

Όπως προαναφέραμε οι επιφάνειες του μαύρου πάγου συνήθως εκτείνονται για μερικά μόλις μέτρα. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε ανεξέλεγκτα την πορεία σας, προσπαθείστε με απαλές κινήσεις του τιμονιού οι τροχοί του αυτοκινήτου να πατήσουν σε επιφάνεια με μεγαλύτερη πρόσφυση, ακόμα και μαλακό χιόνι.

Αν αντιληφθείτε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας να γλιστράει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, κάντε μια πολύ απαλή στροφή του τιμονιού προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετά από μια τέτοια αναπάντεχη εμπειρία προσπαθείστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας στο υπόλοιπο του ταξιδιού σας…

Πώς θα νικήσω τον μαύρο πάγο;

Παρότι τα 4κίνητα οχήματα και τα χειμερινά ελαστικά προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες κίνησης σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, εντούτοις όταν μηδενίζεται η πρόσφυση του οδοστρώματος αυτός ο επιπλέον εξοπλισμός δεν θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, οπότε δεν πρέπει ποτέ να υπερεκτιμηθούν οι δυνατότητες ενός τέτοιου οχήματος. Συν τοις άλλοις ένα υψηλό SUV, ή ένα pick-up ύστερα από μια ξέφρενη πορεία σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα, κινδυνεύουν με ανατροπή, λόγω του υψηλού κέντρου βάρους τους, όταν ξαφνικά βρεθεί πρόσφυση, ή οι πλαϊνοί τροχοί “μαγκώσουν” σε κάποια επιφάνεια.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για τον μαύρο πάγο. Η συγκέντρωση στην οδήγηση, η ψυχραιμία και ένα αυτοκίνητο με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Την ίδια στιγμή η ρίψη αλατιού αποτελεί την ιδανική πρόληψη, καθώς εμποδίζει τη δημιουργία πάγου μέχρι σε θερμοκρασίες 18 βαθμών υπό το μηδέν. Κι αν οι λεγόμενες “αλατιέρες” εμφανίζονται στους περισσότερους δρόμους κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και τις υπόλοιπες μέρες του χειμώνα, όποτε η θερμκρασία πέφτει υπό το μηδέν, καθώς ο μαύρος πάγος δεν κάνει την εμφάνισή του μόνο ύστερα από κακοκαιρίες βαφτισμένες με όνομα από τους μετερεωλόγους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Μαύρος πάγος Black ice
  • Μαύρος πάγος Black ice
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ