top icon
Επικαιρότητα

Bόρεια Ελλάδα – σε ποια φάση βρίσκονται τα μεγάλα έργα

Ο Βόρειος Άξονας Ε-65 είναι ένα από τα δύο οδικά έργα που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του.

Στα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στην ημερίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Voria.gr με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νέο ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία.

«Ένα σημαντικό ποσό από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω των συμβάσεων ΣΔΙΤ αλλά και των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες ομολογουμένως έχουν ελλείμματα, τόσο λόγω της δεκαετούς κρίσης της χώρας» τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ήδη παραδώσαμε το ορφανό χιλιόμετρο στη Ποτίδαια, ξεκινήσαμε την κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, ενώ το Θέρμη–Γαλάτιστα, τμήμα του οποίου έχουμε ήδη παραδώσει, θα είναι έτοιμο προς χρήση στο σύνολό του το φθινόπωρο».
Για τον ΟΑΣΘ: Παραλάβαμε 235 λεωφορεία και σήμερα στην πόλη κυκλοφορούν 460. Από τις αρχές του 2023 θα ξεκινήσουμε να παραλάμβάνουμε τα νέα λεωφορεία.
Για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης: «ήταν ένας κολλημένος διαγωνισμός για τη μελέτη. Εμείς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατίες και τις καθυστερήσεις και ο διαγωνισμός για το έργο να βρίσκεται ήδη στη β’ φάση».

Πού βρίσκονται τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
Το Θέρμη-Γαλάτιστα θα παραδοθεί στο σύνολό του αρχές Φθινοπώρου
Για Flyover υπογράφεται σύμβαση εντός του φθινοπώρου
H σύνδεση του λιμένα με τον ΠΑΘΕ έχει διάρκεια κατασκευής 30 μήνες και υπεγράφη στις 16/6/2021.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης παραδίδεται πλήρες και λειτουργικό στο τέλος του 2023
Για τον Φορέα Συντήρησης και Λειτουργίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης, εντός του καλοκαιριού θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού
Η Γέφυρα Αλιάκμονα παραδίδεται στις αρχές του 2023

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια έργα περίπου 5 δις. ευρώ μόνο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους εποπτευόμενους φορείς του.

Ο Βόρειος Άξονας Ε-65 είναι ένα από τα δύο οδικά έργα που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του.

Τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, το Θεσσαλονίκη – Τοξότες και το Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, έχουν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2,8 δις.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ