top icon
Ελλάδα

Η μυστήρια ελληνική πινακίδα – Σε ποιο νησί τη συναντάμε και τι σημαίνει;

Η αναπάντεχη ιστορία πίσω από τις… μυστηριώδεις πινακίδες «Θυμήσου – Remember», που συναντήσαμε στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα συναντάμε διαφορετικές σημάνσεις, ασυνήθιστες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και βέβαια ξένες προς εμάς οδηγικές κουλτούρες, στοιχεία με τα οποία ο αμύητος οδηγός θα πρέπει να εξοικειωθεί.

Ακόμα μεγαλύτερες, βέβαια, είναι οι διαφορές αν απομακρυνθείς από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ΗΠΑ, στις οποίες θα δείτε αρκετές διαφορετικές σημάνσεις, εντούτοις, προς διευκόλυνση των οδηγών, πολλές από αυτές συνοδεύονται από την απαραίτητη επεξήγηση, αλλά και το πρόστιμο για τη σχετική παράβαση, π.χ. «Do not litter, 1000 $ fine» – «Μην πετάτε σκουπίδια – πρόστιμο 1000 δολάρια».

Σε κάθε περίπτωση, οδηγώντας μέσα στην ίδια χώρα, σπάνια θα συναντήσεις διαφοροποιήσεις στη σήμανση από το ένα μέρος της στο άλλο. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ίο παραξενευτήκαμε, συναντώντας σε διάφορα σημεία του νησιού ορισμένες πινακίδες με το διφορούμενο μήνυμα: «Θυμήσου – Remember».

Ίος πινακίδες

Η προφανής ερμηνεία είναι πως οι συγκεκριμένες πινακίδες έχουν ως στόχο να επιστήσουν την προσοχή του οδηγού σε κάποια επικίνδυνα σημεία του δρόμου. Αξίζει εδώ να σταθούμε και να υπογραμμίσουμε την πολύ καλή χάραξη του οδικού δικτύου του νησιού. Οι πιο μακρινές διαδρομές που οδηγούν στο πασίγνωστο Μαγγανάρι (κάποτε ήταν ένας πολύ απαιτητικός χωματόδρομος), στην Ψάθη (στα ανατολικά του νησιού) και στην Αγία Θεοδότη (στα βόρεια) ανοίχτηκαν τηρώντας σύγχρονες προδιαγραφές χάραξης και σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, μετά και τα πρόσφατα έργα συντήρησης.

Τα τροχαία ατυχήματα, αναλογικά, είναι λιγοστά, κάτι στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι η πλειονότητα των επισκεπτών που μετακινείται κατά κύριο λόγο στον άξονα «λιμάνι-Χώρα» και την κοντινή αλλά πολύ εντυπωσιακή παραλία του Μυλοπότα, αξιοποιεί τα τακτικά δρομολόγια των σύγχρονων λεωφορείων της τοπικής συγκοινωνίας, ή κάνει χρήση των μονοπατιών που συνδέουν τις εν λόγω περιοχές. Έτσι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού είναι λίγα, ακόμα και στην κορύφωση της τουριστικής.

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Προς τι λοιπόν οι συγκεκριμένες πινακίδες;

Έχοντας ρωτήσει αρκετούς κατοίκους της Ίου, που δεν γνώριζαν τον πραγματικό σκοπό των συγκεκριμένων πινακίδων, απευθυνθήκαμε τελικά στον δήμαρχο του νησιού, Γκίκα Γκίκα. Ο τελευταίος μας παρέπεμψε στον εικαστικό Δημήτρη Φουτρή, από την ομάδα που συνεργάζεται με τον Δήμο για πολιτιστικές δράσεις του νησιού, όπως είναι και το Ios festival (φέτος διοργανώνεται στο διάστημα 23-27 Αυγούστου).

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Οι συγκεκριμένες ταμπέλες, μας εξήγησε ο Δημήτρης, αποτελούν μέρος ενός πρότζεκτ που υποστήριξε το σωματείο «Save Ios», το οποίο ενδιαφέρεται για την προστασία του Αιγαιοπελαγίτικου χαρακτήρα του νησιού. Η  Ίος, για όσους τυχόν έχουν διαβάσει σχετικά δημοσιεύματα, έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας κάποιων σαρωτικού χαρακτήρα επενδύσεων οι οποίες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε διάφορα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σημεία του νησιού.

Μάλιστα, λίαν προσφάτως, επιχειρηματίας για τις επενδύσεις του οποίου υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις από την ελληνική δικαιοσύνη, προσπαθεί μέσα από μεθοδευμένα δημοσιεύματα να παρουσιάσει ότι οι κατασκευές του, που έχουν αλλοιώσει βάναυσα το τοπίο, είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ελπίζοντας έτσι πως θα ξεκλειδώσουν τα επεκτατικά του σχέδια.

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ως αντίδραση σε όλα αυτά προέκυψε η ιδέα μιας πολιτιστικής δράσης η οποία ξεκίνησε με τη φιλοξενία κάποιων καλλιτεχνών το Πάσχα του 2022. Καλεσμένοι, λοιπόν ήταν τρεις ανερχόμενοι καλλιτέχνες, ο Ορέστης Μαυρουδής, η Φωτεινή Παλπανά και η Δήμητρα Κονδυλάτου. Μετά τη διαμονή και ξενάγησή τους στο νησί, οι τρεις αυτοί καλλιτέχνες ετοίμασαν τα έργα τους που εκτέθηκαν στο νησί το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Ένα εξ αυτών έχει άμεση σχέση με τις εν λόγω πινακίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΤΗΝ ΙΟ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ PEUGEOT 2008

Πιο συγκεκριμένα, ο Ορέστης Μαυρουδής, κατά την παραμονή του στην Ίο, παρατήρησε μια πινακίδα στον Μυλοπότα, με τη σήμανση «Θυμήσου – Remember», για την οποία αναρωτήθηκε ποια ήταν η σημασία της.

Μετά από σχετική έρευνα πληροφορήθηκε πως η συγκεκριμένη πινακίδα είχε τοποθετηθεί κάπου στο 2012 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμπνευσμένη από ένα ταξίδι του πρώην δημάρχου στην Ιταλία. Εκεί, η αντίστοιχη σήμανση υπήρχε σε πολλά σημεία και –πιθανόν στο πλαίσιο κάποιας σχετικής καμπάνιας- και είχε σαν στόχο να υπενθυμίσει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας.

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Φυσικά, με βάση τον Κ.Ο.Κ., η συγκεκριμένη πινακίδα στον Μυλοπότα δεν αντιπροσώπευε κάτι απτό για τον μέσο οδηγό, μεταφέροντας ένα μάλλον αόριστο μήνυμα. Κάποιοι ντόπιοι λένε πως σε εκείνο το στενό σημείο είχε γίνει ένα ατύχημα με μια μοτοσυκλέτα και για τους κατοίκους του νησιού (και μόνο…) ήταν μια υπενθύμιση της επιπλέον προσοχής που έπρεπε να δίνεται περνώντας από εκεί.

Ο Ορέστης Μαυρουδής όμως σκέφτηκε πως το μήνυμα «Θυμήσου – Remember» θα μπορούσε να επιτελέσει έναν διαφορετικό ρόλο, υπενθυμίζοντάς μας πώς ήταν το τοπίο του νησιού πριν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του χαρακτήρα του.

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ίος, άλλοτε και τώρα

Έτσι, κατασκευάστηκαν δέκα πινακίδες οι οποίες τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα χαρακτηριστικά σημεία της Ίου. Μάλιστα, ο κατασκευαστής των πινακίδων ήταν ο ίδιος που είχε δημιουργήσει την αρχική πινακίδα και την αναπαρήγαγε αυτούσια, «πατώντας» στα πρωτότυπα σχέδια. Στο πίσω μέρος των πινακίδων υπάρχει σχετική πληροφόρηση για τη εκάστοτε τοποθεσία.

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Να λοιπόν που πίσω από τη διαφορετική αυτή οδική σήμανση, το μήνυμα της οποίας φυσικά ο καθένας ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, κρύβεται μια πολύ ξεχωριστή ιστορία, εν πολλοίς στενάχωρη, καθώς μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως κάποια από τα ξεχωριστά τοπία του νησιού μπορούμε πλέον να τα επισκεφθούμε μόνο μέσα από τις μνήμες μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

ΙΟΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Το υβριδικό Renault Austral αποδείχθηκε ιδανικός σύντροφος κατά την παραμονή μας στην Ίο. Ευρύχωρο, με εξαιρετική περιφερειακή ορατότητα (σε συνεργασία με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα), ενώ το σύνολο κινητήρα – κιβωτίου, η λειτουργία της ανάρτησης σε άσφαλτο και χώμα και η στιβαρότητα της κατασκευής εξασφαλίζουν μια premium αίσθηση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ