top icon
Επικαιρότητα

Μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα τον Σεπτέμβριο

Τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά 10,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία της έρευνας για τα οδικά τροχαία ατυχήματα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023. Ειδικότερα, τα οδικά τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 10,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 (886 τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι 991 τον Σεπτέμβριο του 2022). Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων καταγράφηκαν 54 νεκροί, 74 βαριά τραυματίες και 1.038 ελαφρά τραυματίες, έναντι 63 νεκρών, 54 βαριά τραυματιών και 1.125 ελαφρά τραυματιών τον Σεπτέμβριο του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 14,3% σε νεκρούς και 7,7% σε ελαφρά τραυματίες και αύξηση 37% σε βαριά τραυματίες.

car accident

Οδικό τροχαίο ατύχημα (με σωματικές βλάβες) θεωρείται το συμβάν που γίνεται στους δρόμους ή στις πλατείες, που είναι ελεύθερες στη δημόσια χρήση (όχι σε αυλές, βιομηχανικούς χώρους, αμαξοστάσια των επιχειρήσεων μεταφορών), με συμμετοχή σε αυτό ενός ή περισσοτέρων οχημάτων, από τα οποία το ένα τουλάχιστον βρισκόταν σε κίνηση κατά τη στιγμή του ατυχήματος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό προσώπου ή προσώπων. Νεκρός θεωρείται το πρόσωπο εκείνο, του οποίου ο θάνατος επέρχεται την ίδια στιγμή ή μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το ατύχημα (τον ορισμό αυτόν ακολουθεί η Ελλάδα από το 1996). Τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του. Βαριά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη σοβαρή βλάβη, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό, πολλαπλό τραυματισμό, με αποτέλεσμα το άτομο είτε να χάσει τη διανοητική του επαφή με το περιβάλλον είτε να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του. Ελαφρά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο που υπέστη απλή σωματική κάκωση, μη ικανή να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο.

car accident

Η έρευνα οδικών τροχαίων ατυχημάτων διενεργείται σε μηνιαία βάση και παρακολουθεί κατά Περιφέρεια και Νομό, για κάθε μήνα χωριστά, τον αριθμό των οδικών τροχαίων ατυχημάτων κατά βαρύτητα (θανατηφόρα και/ή με τραυματισμούς) και τον αριθμό των παθόντων ατόμων κατά κατηγορία αυτών (οδηγοί, μεταφερόμενοι, πεζοί). Σε ετήσια βάση γίνεται ευρύτερη ανάλυση των ατυχημάτων. Αρμόδιες για τη συμπλήρωση των Δελτίων Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων (Δ.Ο.Τ.Α.) είναι οι Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές της Χώρας. Το κατώτερο επίπεδο ανάλυσης του τόπου που συνέβη ένα οδικό τροχαίο ατύχημα είναι ο οικισμός. Η περιοδικότητα συλλογής των στοιχείων είναι μηνιαία. Οι κυριότερες μεταβλητές είναι: τόπος ατυχήματος, είδος οδού, παθόντες, συνθήκες οδοστρώματος και τύπος. Νομοθετική βάση της έρευνας οδικών τροχαίων ατυχημάτων είναι η απόφαση 93/704 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ