top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Oδήγηση μηχανής με δίπλωμα αυτοκινήτου – Τι ισχύει το 2023

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορείς να οδηγήσεις μηχανή με δίπλωμα αυτοκινήτου. Ας δούμε τι αναφέρει η νομοθεσία, τι έγγραφα απαιτούνται και πόσο κοστίζει.

Το δίπλωμα αυτοκινήτου είναι πλέον αρκετό για να οδηγήσεις νομίμως δίκυκλο, αρκεί να καλύπτεις κάποιες προδιαγραφές. Σύμφωνα με το νόμο, κάθε οδηγός στην Ελληνική επικράτεια, μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την άδεια οδήγησης οχήματος να κυκλοφορήσει με μηχανάκι απο 50 κ.εκ. έως 125 κ.εκ.

Με το δίπλωμα κατηγορίας Β λοιπόν, έχεις το δικαίωμα από τον νόμο να κυκλοφορήσεις κανονικά, εκτός απο τα παραπάνω δίκυκλα μικρού κυβισμού, μοτοποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ.

astyMOVE Αστυπάλαια μετακινήσεις

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Φυσικά, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να καθίσει στη σέλα ενός δικύκλου και να βγει στην δημόσιο δρόμο έτσι απλά. Για να το κάνει αυτό, απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο οδηγός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του
  • Ο οδηγός θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος Β κατηγορίας για τουλάχιστον 6 χρόνια
  • Ο οδηγός θα πρέπει να παρακολουθήσει 5 ώρες μαθήματα οδήγησης μοτοσυκλέτας (χωρίς να δώσεις ωστόσο εξετάσεις)

Υπάρχει διαφορά στα δίκυκλα 50 κ.εκ. και 125 κ.εκ.;

Ο οδηγός που επιθυμεί να οδηγεί ελαφρύ δίκυκλο, έχει την υποχρεώση να γνωρίζει πως, για μηχανάκι 50 κ.εκ. και εφόσον πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν χρειάζεται να κάνει κάποια μετατροπή στο δίπλωμα αυτοκινήτου που κατέχει.

Διαβάστε επίσης: Πώς βγάζω προσωρινή άδεια οδήγησης

δίπλωμα

Στα μηχανάκια και σκούτερ 125 κ.εκ. όμως, είναι απαραίτητο ο χρήστης να διαθέτει δίπλωμα νέου τύπου (κάρτα) και όχι παλαιού (χάρτινο), καθώς στο χάρτινο δεν μπορεί να συμπληρωθεί ο σχετικός κωδικός «121» για την οδήγησή του. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάστασή του, η οποία γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr

Πόσο κοστίζει

Η ισοδυναμία μεταξύ άδειας οδήγησης αυτοκινήτου και δίκυκλου έως 125 κ.εκ. δεν γίνεται δωρεάν. Ο ενδιαφερόμενος αφού επισκεφθεί κάποια Σχολή Οδηγών και προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται πρέπει να πληρώσει και τα ανάλογα ποσά. Αυτά είναι:

  • Δύο έγχρωμες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου.
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής.
  • Φωτοτυπία άδειας οδήγησης (θα πρέπει να είναι σε ισχύ και νέου τύπου, αλλιώς θα πρέπει πρώτα να αντικατασταθεί ηλεκτρονικά).
  • Βεβαίωση παρακολούθησης πρακτικών μαθημάτων.
  • Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση.
  • Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης

Η ενεργοποίηση της ισοδυναμίας για έναν κάτοχο διπλώματος ΙΧ και υποψήφιο δικυκλιστή (ελαφρού δικύκλου) περιλαμβάνει το κόστος των υποχρεωτικών πέντε μαθημάτων και το παράβολο. Τα χρήματα που θα κληθεί να δώσει για να λάβει την άδεια οδήγησης δίκυκλου έως 125 κ.εκ. και να τοποθετηθεί ο κωδικός «121» στο πλαστικό δίπλωμα κυμαίνονται από 120 έως 150 €. Το παράβολο κοστίζει 30 €, αλλά το κόστος των μαθημάτων δεν είναι σταθερό, αφού εξαρτάται από το πόσο χρεώνει η κάθε σχολή.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ