Επικαιρότητα Ελλάδα Κόσμος

Τα έσοδα από φορολόγηση οχημάτων σε Ευρώπη και Ελλάδα

Πρόσφατη έρευνα δείχνει πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, κερδίζουν 440,4 δις ευρώ ετησίως από τη φορολογία των αυτοκινήτων, ενώ τα έσοδα της χώρας μας το 2019, ήταν 7,4 δις ευρώ.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δημοσίευσε τον ετήσιο Οδηγό Φορολογίας για το 2020, στον οποίο περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την επίδραση της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε φορολογικό επίπεδο, στις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει  ότι το ποσό των 440,4 δις ευρώ που προαναφέραμε, συνιστά αύξηση κατά σχεδόν 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, είναι κατά 2,5 φορές μεγαλύτερο, από τον συνολικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα του ACEA, τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από φόρους σχετικά με το χώρο της αυτοκίνησης το 2019, ήταν 7,4 δις ευρώ. Προχωρώντας σε περαιτέρω ανάλυση, τα 5,6 δις εξ αυτών αφορούν σε φορολόγηση στους τομείς των καυσίμων και λιπαντικών. Από εκεί και έπειτα, 1,2 δις ευρώ αφορούν σε φόρους ιδιοκτησίας οχημάτων, 300 εκατομμύρια ευρώ σε αγορές-ταξινομήσεις νέων οχημάτων, επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ για πωλήσεις οχημάτων, επισκευές, ανταλλακτικά κλπ. και 100 εκατομμύρια ευρώ,  σε άλλης μορφής έσοδα.

ACEA

Αναλυτικά, οι 5 χώρες με τα περισσότερα έσοδα από φόρους που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία είναι:

Γερμανία: 93,4 δις ευρώ

Γαλλία: 83,9 δις ευρώ

Ιταλία: 76,3 δις ευρώ

Ηνωμένο Βασίλειο: 54,1 δις ευρώ

Ισπανία: 30 δις ευρώ

"Αυτό δείχνει τη σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη," δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema. "Έχει πρωταρχική σημασία για την συνολική υγεία της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους προϋπολογισμούς των Κρατών, να καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε επιτυχώς την βιομηχανία μας, μετά την κρίση του COVID-19."

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της ACEA, οι 24 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνουν κίνητρα για τη μεταπήδηση σε εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτά τα κίνητρα εντάσσονται bonus, πληρωμές ασφαλίστρων και φορολογικές μειώσεις ή απαλλαγές.

Ποιος από τους 7 φιναλίστ για το COTY 2021 κερδίζει τη δική σας ψήφο σαν Αυτοκίνητο της Χρονιάς;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου