top icon
Επικαιρότητα

Tα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) μπορούν να προωθήσουν την ηλεκτροκίνηση

Ένας τρόπος για να αυξήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τα σημεία φόρτισης, αλλά και να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

Η ηλεκτροκίνηση υποστηρίζεται με δέσμη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος σε Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την Ηλεκτροκίνηση, που έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου στην Κοζάνη. Η ηλεκτροκίνηση είναι μια μορφή ενέργειας που περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τομέα των Μεταφορών, αλλά και ένας τρόπος να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ήπιες μορφές μετακίνησης στις πόλεις μας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στο αστικό περιβάλλον.

Το 2019 είχαν ταξινομηθεί 404 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ το 2021 ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε σε 3.594 ταξινομήσεις. Σχεδόν 9 φορές περισσότερες. Τους πρώτους πέντε μήνες τους 2022 οι ταξινομήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν φτάσει τις 1.515. Στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» προβλέπεται επίσης μια γενναία επιδότηση για την αντικατάσταση των ταξί, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στον νέο κύκλο του προγράμματος. Στις δημόσιες συγκοινωνίες, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσουν 1.300 νέα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Εκατοντάδες από αυτά θα είναι ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα με τα κίνητρα ανανέωσης του στόλου, έχουν αυξηθεί τα σημεία φόρτισης από 58 που υπήρχαν το 2019 σε περίπου 1.200 σήμερα, με στόχο να γίνουν 12.000 το 2030.

Ένας τρόπος για να αυξήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τα σημεία φόρτισης, αλλά και να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Πρόσφατα εγκρίθηκαν τα σχέδια της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας και της Ελασσόνας. Με το ηλεκτρονικό μητρώο φορτιστών που έθεσε σε λειτουργία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο οδηγός του ηλεκτροκίνητου οχήματος αποκτά πρόσβαση σε ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές φόρτισης. Τέλος, στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας συνδυάζονται τα ευφυή συστήματα μεταφορών με την ηλεκτροκίνηση.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ