top icon
Επικαιρότητα

General Motors: προς νέα εποχή

Η General Motors ανακοίνωσε συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση του Καναδά και του Οντάριο για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσής της

Η General Motors ανακοίνωσε συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση του Καναδά και του Οντάριο για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσής της και τη δημιουργία μιας πιο λιτής, ισχυρότερης νέας GM, ικανής για ένα επικερδές και ανταγωνιστικό μέλλον. Εν αναμονή των εγκρίσεων, η Νέα GM αναμένεται να παρουσιαστεί σε 2-3 μήνες ως εταιρεία ξεχωριστή από τη σημερινή GM, με δύο σαφή πλεονεκτήματα: θα δημιουργηθεί μόνο από τις καλύτερες δραστηριότητες της GM και θα υποστηριχθεί από ένα ισχυρότερο ισολογισμό, λόγω σημαντικά μικρότερου χρέους και καλύτερης δομής λειτουργικού κόστους από πριν. Η νέα GM θα ενσωματώσει τους όρους των πρόσφατων συμφωνιών της GM με τα συνδικάτα United Auto Workers (UAW) και Canadian Auto Workers (CAW) και θα προχωρήσει υπό τη διεύθυνση της τρέχουσας ομάδας διοίκησης της GM. 
 
Σύμφωνα με το σχέδιο, η GM θα πουλήσει όλα τα παγκόσμια στοιχεία του ενεργητικού της στη νέα GM. Για την υλοποίηση της συμφωνίας πώλησης, η GM και τρεις τοπικές θυγατρικές έχουν υποβάλλει εθελούσιες αιτήσεις για απαλλαγή σύμφωνα με το κεφάλαιο 11 του Αμερικανικού Πτωχευτικού Κώδικα στο Αμερικανικό Δικαστήριο Πτωχεύσεων για τη Νότια Περιοχή της Νέας Υόρκης και η πώληση υπόκειται στην έγκριση του Δικαστηρίου. Επειδή η πώληση των κεφαλαίων της GM στη νέα GM έχει ήδη την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, του εργατικού συνδικάτου UAW και σημαντικής μερίδας των κατόχων μη εγγυημένων ομολόγων της, η GM εκτιμά ότι η πώληση θα εγκριθεί και θα ολοκληρωθεί σύντομα.
 
Η GM έχει ζητήσει από το Δικαστήριο να εγκρίνει μία σειρά βημάτων για την προστασία των υφιστάμενων και νέων πελατών της GM, να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητές της θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δικαστικής εποπτείας, και να προσφέρει μία ομαλή μετάβαση στη νέα GM. Οι διανομείς της GM θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν εργασίες service στα οχήματά της και να τηρούν τις εγγυήσεις. Η εξασφάλιση των εγγυήσεων των κατασκευαστών από την αμερικανική και την καναδική κυβέρνηση έχουν στόχο να καθησυχάσουν τους πελάτες. 
 
Η GM θα χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο ρευστό και τη χρηματοδότηση τύπου DIP (debtor in possession) ύψους περίπου 33 δις δολαρίων προκειμένου να διασφαλίσει μία συνεχή παροχή αγαθών και υπηρεσιών και να ανταποκριθεί σε άλλες απαιτήσεις ρευστού πριν την ολοκλήρωση της πώλησης στοιχείων ενεργητικού, να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους ασφαλισμένους πιστωτές και να διασφαλίσει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση απροσδόκητων αναγκών. Επιπλέον, σε συνδυασμό με την πώληση, το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και οι Κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο θα προσφέρουν κεφάλαια για τη διαχείριση του υπόλοιπου ενεργητικού και το κλείσιμο των υποθέσεων υπό το κεφάλαιο 11. Οι εργαζόμενοι της GM σε όλο τον κόσμο θα αποτελέσουν τμήμα της νέας GM.
 
Οι δραστηριότητες συνεχίζονται παγκοσμίως χωρίς διακοπή
Στις παραγωγικές δραστηριότητες της GM στη Β. Αμερική εξακολουθεί να ελέγχεται η απόδοση της παραγωγής, ώστε να διασφαλίζεται η ευθυγράμμιση με τη ζήτηση της αγοράς, και αυτή τη στιγμή μελετάται η αύξηση αυτής, καθώς η ζήτηση βελτιώνεται οδεύοντας προς το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Καμία από τις δραστηριότητες της GM εκτός Αμερικής δεν περιλαμβάνεται στη διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς δικαστικής εποπτείας και οι σχετικές αιτήσεις δεν έχουν καμία άμεση νομική επίπτωση στα σχέδια και τις δραστηριότητες της GM εκτός ΗΠΑ. Η GM επιβεβαίωσε ότι όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίζονται χωρίς διακοπή στις περιοχές της Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και Ασίας Ειρηνικού.
 
Η νέα GM
Θα εστιάσει σε τέσσερις βασικές θυγατρικές εταιρείες στην Αμερική -Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC– με λιγότερα ονόματα και ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο υποστήριξης μάρκετινγκ. Θα επιτύχει τα χαμηλότερα κόστη στη δομή της, εν μέρει, μειώνοντας περαιτέρω το έμμισθο προσωπικό της το 2009 στη Β. Αμερική, από το σύνολο των 35.100 ατόμων στο τέλος της χρονιάς σε περίπου 27.200 εργαζόμενους και συνεχίζοντας να βελτιώνει τον ισολογισμό της, περιορίζοντας τα πλεονεκτήματα των συνταξιούχων για έμμισθους συνταξιούχους και συνταξιούχους εκτός συνδικάτου UAW, που εργάζονταν ως ωρομίσθιοι.
 
Κεφαλαιουχική Δομή της Νέας GM
Ένα κρίσιμο στοιχείο στην αναδιάρθρωση της GM είναι η επίτευξη ενός πολύ ισχυρότερου και πιο εύρωστου ισολογισμού. Στις 31 Μαρτίου, 2009, η GM ανέφερε χρέος σε ενοποιημένη βάση ύψους 54.4 δις δολαρίων, μαζί με πρόσθετες επιβαρύνσεις, μεταξύ των οποίων μία υποχρέωση περίπου 20 δις δολαρίων στο ταμείο συνταξιοδότησης του UAW, VEBA. Στο πλαίσιο των συμφωνιών της GM με το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας, τις Κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο και τα συνδικάτα UAW και CAW, και με την υποστήριξη σημαντικής μερίδας των κατόχων μη εγγυημένων ομολόγων της GM, με την ολοκλήρωση της πώλησης των στοιχείων ενεργητικού της GM στη Νέα GM, η κεφαλαιουχική δομή της Νέας GM θα περιλαμβάνει:
Περίπου 17 δις δολάρια σε συνολικό ενοποιημένο χρέος, από τα οποία
6,7 δις δολάρια προς το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομίας
1,3 δις δολάρια προς τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο
τίτλους αξίας 2,5 δις δολαρίων εκδοθέντες προς το νέο ταμείο συνταξιοδότησης VEBA
Πρωτογενές διεθνές χρέος ύψους περίπου 6,8 δις δολαρίων, αλλά εξαιρουμένης της Ευρώπης
Προνομιούχες μετοχές αξίας 9 δις δολαρίων με ετήσιο μέρισμα 9%, καταβληθέν σε τριμηνιαία βάση σε μετρητά, εκ των οποίων μετοχές αξίας 2,1 δις δολαρίων θα εκδοθούν προς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, 0,4 δις δολαρίων προς τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο και μετοχές αξίας 6,5 δις δολαρίων προς το Νέο VEBA
Kοινές μετοχές, το 60,8% των οποίων θα ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το 11,7% στις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο, το 17,5% στο Νέο VEBA και το 10% κρατείται στη GM προς όφελος των κατόχων μη εγγυημένων ομολόγων και άλλων μη εξασφαλισμένων πιστωτών της GM
Εγγυήσεις που χορηγούνται στο Νέο VEBA για την απόκτηση νέων μετοχών στη Νέα GM, αξίας ίσης με μερίδιο 2,5% των κοινών μετοχών της
Εγγυήσεις που χορηγούνται στη Νέα GM στο κλείσιμο για την απόκτηση νέων μετοχών στη Νέα GM που ισοδυναμούν με 15% των κοινών μετοχών της, με ποικίλες τιμές άσκησης και ημερομηνίες λήξης 
 
Εκτός από το χρέος ύψους 8 δις δολαρίων, που οφείλεται στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο από τη νέα GM, όλα τα ποσά που οφείλονται από την GM ή τη νέα GM στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο θα μετατραπούν σε μετοχές με αντάλλαγμα τα χρεόγραφα της νέας GM, που περιγράφονται παραπάνω και δεν θα οφείλεται άλλο χρέος από τη GM στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Οντάριο.
 
Αναδιοργάνωση της GMEurope
Η GM ανακοίνωσε ανεξάρτητα, ότι η GM Europe πέτυχε συμφωνία για μία ενδιάμεση χρηματοδότηση 1,5 δις ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση και ένα μνημόνιο συνεργασίας (MOU) με την Magna International Inc. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα στοιχεία ενεργητικού της Opel/Vauxhall συγκεντρώνονται υπό την Adam Opel GmbH, με την πλειοψηφία των μετοχών της Adam Opel GmbH να τίθενται υπό τη θεματοφυλακή ανεξάρτητης εταιρείας επενδύσεων (το υπόλοιπο παραμένει στην General Motors), ενώ οι τελικές διαπραγματεύσεις με την Magna προχωρούν.
 
Οι κύριοι πτωχευτικοί σύμβουλοι της GM είναι οι Weil, Gotshal & Manges LLP. H GM εκπροσωπείται επίσης από τους συμβούλους Jenner & Block LLP και Honigman Miller Schwartz και Cohn LLP. Η Cravath, Swaine, & Moore LLP παρέχει νομικές συμβουλές στο Διοικητικό Συμβούλιο της GM. Σύμβουλος αναδιάρθρωσης της GM είναι η AP Services LLP και οικονομικοί της σύμβουλοι είναι οι Morgan Stanley, Evercore Partners και Blackstone Group LLP.
 
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ