top icon
Κόσμος

50 χρόνια για το «αρχηγείο» της BMW στο Μόναχο

Το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της BMW στο Μόναχο και υπογράφει ο αρχιτέκτονας Karl Schwanzer, συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής.

Από το 1970 έως και το 1972, ένα διαχρονικό σύμβολο με παγκόσμια απήχηση δημιουργήθηκε στο Μόναχο για λογαριασμό της BMW σε μόλις 26 μήνες. Χρειάστηκαν 3,5 εκατομμύρια εργατοώρες, 500 οικοδόμοι, 200 αρχιτέκτονες, μηχανικοί και σχεδιαστές και πάνω από 3.000 στοιχεία πρόσοψης προκειμένου να κατασκευαστεί το «αρχηγείο» της BMW στη Βαυαρία χρησιμοποιώντας την ιαπωνική διαδικασία χύτευσης αλουμινίου.

Εκείνη την εποχή, εργαζόμενοι από 12 κράτη κατασκεύασαν το ορόσημο της BMW και σήμερα συνάδελφοι από 104 και πλέον χώρες εργάζονται δίπλα-δίπλα εκεί, καθώς και στο γειτονικό εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων της εταιρείας.

BMW - BMW Group

Το BMW Group, κατά τη διάρκεια τελετής την οποία παρακολούθησαν πάνω από 200 διεθνείς προσκεκλημένοι από το χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της πολιτικής και της κοινωνίας, τίμησε την επέτειο των 50 χρόνων του κτηρίου που, ως γνωστόν, αποτελεί την εταιρική του έδρα.

Μέχρι σήμερα, το «αρχηγείο» του BMW Group αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα κτίρια της μεταπολεμικής περιόδου – καθώς οι τέσσερις κύλινδροι αναρτώνται από μια ατσάλινη δομή σε σχήμα σταυρού που βρίσκεται στην οροφή. Στην ανέγερσή του, το κτίριο δεν αναπτύχθηκε από κάτω προς τα πάνω, όπως συνήθως συμβαίνει με αντίστοιχες κατασκευές, καθώς οι επάνω όροφοι κατασκευάστηκαν αρχικά στο έδαφος και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν με υδραυλικά συστήματα προς τα πάνω, στον τεράστιο «πύργο» που ήταν κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα.

BMW - BMW Group

Τον Αύγουστο του 1972, απέναντι από το διάσημο Ολυμπιακό Πάρκο που σχεδίασε η εταιρεία Behnisch & Partner με τον Frei Otto, ολοκληρώθηκε το «αρχηγείο» του BMW Group. Σχεδιασμένο από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα-καθηγητή Karl Schwanzer, το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών έχει γίνει ένα διαχρονικό σύμβολο με παγκόσμια απήχηση για το Μόναχο και την εταιρεία. Με την εντυπωσιακή πρόσοψη και τη φουτουριστική κατασκευή, ο «αιωρούμενος πύργος» συνδυάζει μοναδικά την οπτική λακωνικότητα με μία εποικοδομητική και λειτουργική λογική.

Η καινοτόμα δύναμη της σχεδίασης του Schwanzer συμβολίζει το BMW Group διαχρονικά, καθιστώντας τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ένα φάρο βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο. Έχοντας εκθειαστεί ως «η πιο εντυπωσιακή και cool εταιρική έδρα στον κόσμο», δεν αποτελεί μόνο σύμβολο οικονομικής επιτυχίας αλλά και διεθνούς ανταλλαγής, ειρήνης και διαπολιτισμικότητας.

BMW - BMW Group

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • BMW - BMW Group
  • BMW - BMW Group
  • BMW - BMW Group
  • BMW - BMW Group
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ