top icon
Κόσμος

Alfa Romeo: Σκέψεις για αναβίωση της GTV

Η Alfa Romeo, υπό τη σκέπη της Stellantis πλέον, μελετά το ενδεχόμενο αναβίωσης της GTV που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ηλεκτρική. Και όχι μόνο.

Η νέα Alfa Romeo GTV φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα ουκ ολίγα νέα μοντέλα που προγραμματίζει να παρουσιάσει η μιλανέζικη φίρμα τα προσεχή χρόνια βάσει του 10ετούς πλάνου ανάπτυξης που έχει ήδη προαναγγείλει ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares.

Μη θέλοντας να δώσει λεπτομέρειες για το νέο πλάνο που αφορά το μέλλον της Alfa Romeo, ο ισχυρός άνδρας της Stellantis περιορίστηκε πρόσφατα στην παρακάτω δήλωση που «βάζει» την μιλανέζικη φίρμα στο χορό της ηλεκτροκίνησης:

«[Η Alfa Romeo] Θα μετακινηθεί στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, αλλά αυτό θα γίνει με δυναμικό τρόπο, με έναν παθιασμένο, επιτυχημένο CEO από την Peugeot στο τιμόνι. Ο Jean Philipe Imparato είναι Ιταλός πολίτης και θα καθοδηγήσει με πάθος και όραμα τη μάρκα σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι προτάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι του Carlos Tavares αφορούν τη δημιουργία μιας «νέας GTV» υπό τη μορφή ωστόσο ενός τυπικού σπορ κουπέ μοντέλου με δύο πόρτες και ρετρό σχεδίαση ή εναλλακτικά με 4θυρο αμάξωμα, στα πρότυπα της BMW Σειράς 4 Gran Coupe.

Χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι οι Ιταλοί, σε συνεργασία με τους Γάλλους συναδέλφους τους, προσανατολίζονται στο δεύτερο σενάριο, βάζοντας  μάλιστα στο εμπορικό τους στόχαστρο ηλεκτρικές «υλοποιήσεις» όπως το Tesla Model 3 και η νέα BMW i4.

Alfa Romeo

Οι επόμενες κινήσεις της Alfa Romeo

Με τις πωλήσεις της Alfa Romeo να μην βρίσκονται στην καλύτερή τους… φάση και τα υπάρχοντα μοντέλα της γκάμας (Giulia και Stelvio) να διάγουν ήδη το δεύτερο μισό των προγραμματισμένων κύκλων ζωής του διάρκειας 7 ετών, ο Jean-Philipe Imarato και η Stellantis γενικότερα αναζητούν μια νέα σειρά υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων που θα φέρουν στην μιλανέζικη φίρμα περισσότερες πωλήσεις και έσοδα.

Αν μη τι άλλο, η νέα σύνθεση της γκάμας Alfa Romeo θα περιλαμβάνει τους διάδοχους των Giulia όσο Stelvio. Το πρώτο ωστόσο νέο μοντέλο που θα εντάξει στην παλέτα της η Alfa Romeo θα είναι η νέα, plug-in υβριδική Tonale, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα το 2022 και θα είναι το τελευταίο μοντέλο της μάρκας που θα βασίζεται σε πλατφόρμα της FCA.

Alfa Romeo

Τα υπόλοιπα νέα μοντέλα της θα βασίζονται σε μία από τις τρεις πλατφόρμες επιβατικών αυτοκινήτων που εξελίχθηκαν αρχικά από το Groupe PSA και θα διατεθούν στην Alfa Romeo από την Stellantis, δίνοντας στην πρώτη πρόσβαση σε αμιγώς ηλεκτροκίνητες προτάσεις.

Ουσιαστικά, το πρώτο μοντέλο της Alfa Romeo που θα επωφεληθεί από τις πλατφόρμες και τεχνολογίες της Stellantis θα είναι το επερχόμενο και τρίτο κατά σειρά SUV της εταιρείας, γνωστότερο έως τώρα με την «εσωτερική» ονομασία Brennero. Το νέο αυτό SUV πρόκειται να παράγεται παράλληλα με τα διάδοχα μοντέλα των Fiat 500X και Jeep Renegade στην Πολωνία από τις αρχές του 2023, αποτελώντας έτσι το μελλοντικό entry level μοντέλο για την μιλανέζικη φίρμα.

Η Brennero, ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί τελικά το νέο SUV της μάρκας, θα βασιστεί στην πλατφόρμα CMP του Groupe PSA, η οποία υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων της Stellantis όπως το Citroen C4, το Peugeot 2008 και το Opel Mokka κ.α.

Από εκεί και πέρα, τα κλειδί για την προϊοντική αναβίωση της ιταλικής εταιρείας είναι η υιοθέτηση της αμέσως μεγαλύτερης πλατφόρμας του Groupe PSA που θα χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης της Alfa Romeo, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων των Giulia και Stelvio.

Ωστόσο, η εν λόγω αρχιτεκτονική αναμένεται να υιοθετεί για λογαριασμό των Ιταλών πολλές λύσεις και τεχνολογίες που ήδη συναντάμε σήμερα στην υφιστάμενη πλατφόρμα Giorgio των Giulia και Stelvio. Και ιδιαίτερα το σύστημα διεύθυνσης και την ανάρτηση της τελευταίας.

«Θέλουμε να κρατήσουμε τα καλά στοιχεία από την πλατφόρμα Giorgio. Υπάρχουν ευκαιρίες που τώρα διερευνούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο βρετανικό Autocar o Daniel Guzzafame, επικεφαλής του τμήματος προϊοντικής ανάπτυξης της Alfa Romeo.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές, οι νέες Giulia και Stelvio θα παρουσιαστούν αντίστοιχα το 2023 και το 2024.

Alfa Rome Giulia - Alfa Romeo Stelvio

Επιστρέφει η Alfa Romeo MiTo ως… Lancia;

Εκτός από το ενδεχόμενο αναβίωσης της GTV, του νέου Brennero, της Tonale και των διαδόχων των Giulia και Stelvio, η Ιταλοί μελετούν το «σενάριο» που θέλει την Alfa Romeo να παρουσιάζει μέσα στα επόμενα χρόνια τον διάδοχο της MiTo.

Αν και το μοντέλο αυτό θεωρείται «νευραλγικό» προκειμένου η Alfa Romeo να προσεγγίσει ένα ηλικιακά νεότερο κοινό, όλα δείχνουν ότι η εταιρεία θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα SUV μοντέλα.

Μάλιστα, πηγές προερχόμενες από κύκλους που βρίσκονται κοντά στον νέο CEO της μιλανέζικης φίρμας, αναφέρουν ότι η Stellantis θα παρουσιάσει τελικά ένα νέο super-mini που όμως δεν θα κοσμείται από τα σήματα της Alfa Romeo, αλλά από εκείνα της Lancia, αποτελώντας εν πολλοίς το μοντέλο-διάδοχο του Ypsilon.

Alfa Romeo

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ