top icon
Κόσμος

Ανατροπή στις άδειες οδήγησης φορτηγών οχημάτων στην ΕΕ

Σε μια επίμαχη ψηφοφορία σήμερα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η οποία εγκρίθηκε με πλειοψηφία μιας μόλις ψήφου, η επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για μια σημαντική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στο μέλλον, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα μπορούν να εκδίδουν άδειες οδήγησης σε 17χρονους για να οδηγούν βαρέα φορτηγά οχήματα στο πλαίσιο ενός συστήματος «συνοδευόμενης οδήγησης».

Η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών είναι ότι η παραπάνω πρόταση «θα επεκτείνει μαζικά τον αριθμό των εφήβων που οδηγούν φορτηγά – και αυτό θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την οδική ασφάλεια».

Σήμερα, μόνο πέντε χώρες επιτρέπουν σε εφήβους έως 18 ετών να οδηγούν φορτηγά: η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ισπανία. Στοιχεία από τη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Πολωνία δείχνουν ότι οι νεότεροι οδηγοί φορτηγών οχημάτων (18-19 ετών) είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν ατύχημα.

Υπερθεματίζοντας στα παραπάνω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών επεσήμανε ότι η ελάχιστη ηλικία στην ΕΕ για τους οδηγούς φορτηγών θα πρέπει να είναι τα 21 έτη – που είναι το σημερινό «συνιστώμενο» όριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε επίσης την άποψη να επιτρέπεται σε παιδιά ηλικίας 16 ετών να οδηγούν αυτοκίνητα με ηλεκτρονικό κόφτη ταχύτητας, μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Φινλανδία.

Volvo

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ