top icon
Κόσμος

Αποκλειστικές λωρίδες κυκλοφορίας που θα φορτίζουν επαγωγικά τα EVs… στη Σουηδία (video)

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει λωρίδες κυκλοφορίας σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας που θα επιτρέπουν την επαγωγική φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς αυτά κινούνται.

Η Σουηδία αποφάσισε να γράψει ιστορία ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να δημιουργήσει την πρώτη «μόνιμα ηλεκτροκίνητη οδό στον κόσμο» με χρονικό ορίζοντα το 2025. Το αποκαλούμενο Electrified Road System (ERS) των Σουηδών θα επιτρέψει στα ηλεκτρικά οχήματα να επαναφορτίζονται εν κινήσει έτσι ώστε να διανύονται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των επισκέψεών τους σε σταθμούς φόρτισης.

Ο αυτοκινητόδρομος που επιλέχθηκε αρχικά για το πρώτο δείγμα γραφής είναι ο Ε20, ο οποίος βρίσκεται στη μέση περίπου των πόλεων της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Σουηδοί θα είναι «ο πρώτος του είδους στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα δρόμων που θα προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης εν κινήσει».

Epagogiki fortisi

Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στον τομέα έχοντας δημιουργήσει στο παρελθόν σε μικρή κλίμακα ανάλογα τμήματα δρόμων, σε πειραματική ωστόσο μορφή. Πιο συγκεκριμένα, το 2016, η χώρα εγκαινίασε ένα τμήμα δρόμου μήκους 2 χιλιομέτρων στο Gävle, στην κεντρική Σουηδία, που χρησιμοποιούσε εναέριες ηλεκτρικές γραμμές για να επιτρέψει στα βαρέα οχήματα να επαναφορτίζονται μέσω παντογράφων — ακριβώς όπως συμβαίνει με ένα ηλεκτρικό τρένο ή ένα τραμ.

Αργότερα, ένα τμήμα δρόμου μήκους 1,6 χιλιομέτρων στο Γκότλαντ «εξηλεκτρίστηκε» χρησιμοποιώντας πηνία φόρτισης που τοποθετήθηκαν κάτω από την άσφαλτο. Το 2018, η Trafikverket παρουσίασε την πρώτη ράγα φόρτισης στον κόσμο σε μια έκταση μήκους 2 χιλιομέτρων που επέτρεπε στα ηλεκτρικά φορτηγά να κατεβάζουν έναν κινούμενο βραχίονα προκειμένου να φορτιστούν.

Ενώ όλα τα παραπάνω προορίζονται αποκλειστικά για φορτηγά και βαρέα οχήματα, το νεότερο σύστημα με την ονομασία Electrified Road System (ERS) θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη για τα επιβατικά ΙΧ οχήματα υιοθετώντας ένα υπόγειο επαγωγικό σύστημα φόρτισης. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί όπως η ασύρματη φόρτιση Qi στα κινητά τηλέφωνα.

Epagogiki fortisi

Η ευρεία διάδοση της «δυναμικής φόρτισης» θα μπορούσε σε θεωρητικό επίπεδο να μειώσει την ανάγκη εγκατάστασης μεγάλων μπαταριών στα σύγχρονα EV, γεγονός που θα οδηγούσε με τη σειρά του στη μείωση του κόστους τους.

Σε κάθε περίπτωση, το Euro News αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του ότι για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος η Σουηδία συνεργάζεται με τη Γερμανία και τη Γαλλία προκειμένου η πρώτη να αντλήσει γνώσεις που αποκτήθηκαν από ανάλογα πειραματικά εγχειρήματα στο πρόσφατο παρελθόν.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ