top icon
Κόσμος

Duesenberg, η γαλάζια καλλονή

Η Duesenberg J Figoni Sports Torpedo του 1932 νίκησε τα πιο φημισμένα αυτοκινητικά καλλιστεία στον κόσμο.

Η εικονιζόμενη Duesenberg J Figoni Sports Torpedo του 1932 νίκησε την περασμένη Κυριακή τον πιο φημισμένο διαγωνισμό αυτοκινητικής κομψότητας στον κόσμο. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Το 1911 οι αδελφοί August και Frederick Duesenberg, Γερμανικής καταγωγής αυτοδίδακτοι μηχανικοί, άρχισαν να φτιάχνουν κινητήρες και σασί σε μια αποθήκη στο Οχάιο, στην Αμερικανική επαρχία. Με πολύ μεράκι και μια ιδιαίτερη αντίληψη της μηχανολογίας, σύντομα απέκτησαν φήμη, καθώς μάλιστα τα αυτοκίνητά τους νίκησαν 4 φορές, από το 1922 ως το 1927, τα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

concours duesenberg 0

Η Duesenberg J ήταν το πρώτο αυτοκίνητο δρόμου με 8κυλινδο μοτέρ, 4 βαλβίδες στον κύλινδρο με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, 3 ταχύτητες και 4 υδραυλικά φρένα. Με την βοήθεια υπερπληρωτή (το τούρμπο της εποχής) στην έκδοση SJ απέδιδε 320 ίππους και, παρά το βάρος που ξεπερνούσε τους 2,5 τόνους, επιτάχυνε 0-100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 9 δευτερόλεπτα και, ανάλογα το αμάξωμα, ξεπερνούσε τα 220 χλμ/ώρα (το κοντέρ της συγκεκριμένης δείχνει ως 240), επιδόσεις μυθικές για εκείνη την εποχή και θαυμάσιες ακόμη και σήμερα.

Οι σταρ του Χόλιγουντ και οι μεγιστάνες της εποχής έκαναν ουρά για να την αποκτήσουν, αφού οι Duesenberg κράτησαν την παραγωγή αυστηρά χειροποίητη. Το κραχ του Μεσοπολέμου και ο θάνατος του ενός αδελφού οδήγησαν στο τέλος της θρυλικής για τους φίλους της αυτοκίνησης μάρκας.

Ήταν όμως τόσο καλοφτιαγμένες οι Duesenberg, που αρκετές υπάρχουν ως σήμερα, όπως  το αυτοκίνητο αυτό, που νίκησε προχτές στο Pebble Beach Concours d’ Elegance.

duesenberg 8

Οι διαγωνισμοί Concours d’ Elegance (κατά λέξη σημαίνει διαγωνισμός κομψότητας) ανάγονται ιστορικά στον 17ο αιώνα, και αφορούσαν καλλιστεία αλόγων ή ιππήλατης άμαξας. Με τον ανακάλυψη του αυτοκινήτου τον 19ο αιώνα, οι διαγωνισμοί άμαξας εξελίχθηκαν και ήδη από τον 20ο αιώνα αφορούν αποκλειστικά διαγωνισμούς ομορφιάς αυτοκινήτου.

Εκατοντάδες διαγωνισμοί αυτού του είδους διοργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ο πιο φημισμένος όμως είναι το Concours d’ Elegance του Pebble Beach της Καλιφόρνια, κάθε Αύγουστο.

duesenberg 7

Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώθηκε πρώτη φορά το 1950. Η Bugatti και η Mercedes έχουν νικήσει από 9 φορές και ακολουθούν η Duesenberg με 7 νίκες, η Rolls Royce με 5 και η Packard με 4. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες, ανάμεσα στους νικητές ξεχωρίζει ο Phil Hill, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1 1961 και τρις νικητής του LeMans, και ο περίφημος σχεδιαστής μόδας Ralph Laurent, με δύο νίκες έκαστος.

Το 2020 ο διαγωνισμός δεν διοργανώθηκε, λόγω της πανδημίας, ενώ το 2021 για τον ίδιο λόγο η συμμετοχή ήταν περιορισμένη. Φέτος όμως το Pebble Beach Concours d’ Elegance ανέκτησε την παλιά του αίγλη, με πληθώρα εξαιρετικών συμμετοχών, από Alfa Romeo 8C 2300 μέχρι Talbot-Lago Grand Sport.

Τη νίκη τελικά πήρε η εικονιζόμενη Duesenberg J Figoni Sports Torpedo του 1932.

duesenberg 11

Το αυτοκίνητο αυτό (σασί, κινητήρας, μετάδοση, αναρτήσεις, διεύθυνση, φρένα) κατασκευάστηκε στο Οχάιο από την Duesenberg, ντύθηκε στη Γαλλία με αμάξωμα από τον Figoni και αγοράστηκε από Περουβιανό κτηματία, που το έτρεχε σε αγώνες, πριν το πουλήσει σε Αμερικανό ιδιοκτήτη ο οποίος χώρισε το σασί από το αμάξωμα, φόρεσε το αμάξωμα σε άλλο σασί Duesenberg και έντυσε το αυθεντικό σασί με άλλο αμάξωμα.

Οπότε οι τωρινοί ιδιοκτήτες εντόπισαν και αγόρασαν και τα δύο αυτοκίνητα και ένωσαν εκ νέου το αυθεντικό σασί με το αυθεντικό αμάξωμα, προχωρώντας στην πλήρη του αποκατάσταση, εργασία που πήρε δύο χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να υπολογιστεί η αξία αυτού του αυτοκινήτου, πάντως θα είναι αρκετά εκατομμύρια.

Μιλώντας για μεταπωλητική αξία, στις αυτοκινητικές δημοπρασίες ιστορικών κυρίως μοντέλων που διοργανώθηκαν αυτές τις μέρες στην κομητεία του Monterey, στις εκδηλώσεις πέριξ του διαγωνισμού, συνολικά άλλαξαν χέρια 690 αυτοκίνητα συνολικής αξίας 470,7 εκατομμυρίων δολαρίων, που αποτελεί ρεκόρ. Πιο ακριβή μια Ferrari 410 του 1955, που άλλαξε χέρια προς 22 εκατομμύρια δολάρια.

concours duesenberg 3

Φωτογραφίες: Getty Images, R.M. Sotheby’s 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ