top icon
Κόσμος

EE – Nέα οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας ως το 2030

Η νέα αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, δημοσιεύθηκε από την ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ σε 20 ημέρες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας έως το έτος 2030, έπειτα από την έγκρισή της. Έπειτα από την έναρξη ισχύος, τα κράτη μέλη θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να την ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες.

Τα πιο βασικά από τα στοιχεία που προβλέπει είναι τα κάτωθι:

Μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 11,7% μέχρι το 2030. Ένας ισχυρός μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής θα συνοδεύει τον δεσμευτικό αυτό στόχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα υλοποιήσουν τις εθνικές συνεισφορές τους για την επίτευξή του.

Αύξηση του ποσοστού της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας από 0,8%, σε 1,3% το 2024-2025, κατόπιν σε 1,5% (2026-2027) και 1,9% από το 2028 και μετά. Αυτό μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 1,49% της νέας ετήσιας εξοικονόμησης, για την χρονική περίοδο 2024-2030.
Εισαγωγή στόχου ετήσιας μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,9% για το σύνολο του δημόσιου τομέα. Επέκταση της ετήσιας υποχρέωσης ανακαίνισης των κτιρίων κατά 3% σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Υποχρεωτική προτεραιότητα σε ευάλωτους καταναλωτές και στις κοινωνικές κατοικίες στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης. Τέλος, προώθηση τοπικών σχεδίων ψύξης και θέρμανσης σε μεγαλύτερους δήμους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ