Επικαιρότητα Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Renault, Raymond Lévy

Ο Raymond Lévy, ο άνθρωπος που κατείχε τις θέσεις του Προέδρου και CEO της Renault από το 1986 έως και το 1992 σώζοντας το γαλλικό εργοστάσιο από πολλά οικονομικά δεινά, έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 91 ετών.

Ο Raymond Lévy βρέθηκε στο τιμόνι της γαλλικής εταιρείας από το 1986 έως και το 1992, αφού προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Elf Aquitaine και της Usinor. Αν μη τι άλλο, ο Lévy θα μείνει στην ιστορία της σύγχρονης αυτοκίνησης ως ο άνθρωπος που έσωσε τη Renault από την πτώχευση στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Και όχι μόνο.

Τον Δεκέμβριο του 1986, μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου της Renault, Georges Besse, ο Raymond Lévy καλείται από την γαλλική κυβέρνηση - κυρίως από τον Υπουργό Βιομηχανίας Alain Madelin - να παραλάβει τα ηνία της εταιρείας. Παρά το γεγονός ότι ο Georges Besse παρέμεινε στην προεδρία της Renault για κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, η γαλλική εταιρεία συνέχιζε να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, δυσχεραίνοντας ακόμα πιο πολύ τη θέση της στο παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέμα.

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του, ο Raymond Lévy έβαλε την ποιότητα στο κέντρο του σχεδίου «αποκατάστασης» της μάρκας. Έτσι, δημιούργησε μία θέση διευθυντή για θέματα ποιότητας, υπό την άμεση, μάλιστα,ευθύνη του, εισάγοντας εν συνεχεία τη συστηματική εκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού σύμφωνα με εκείνη των Ιαπώνων συναδέλφων τους. Ο Lévy δε δίστασε να τονίσει στις ομιλίες του τη σοβαρότητα του προβλήματος δηλώνοντας στο γαλλικό Τύπο ότι το δικό του Renault 25 πρέπει να πηγαίνει κάθε μήνα στο συνεργείο για επισκευή… Οι προσπάθειες του Γάλλου είχαν θετικό αντίκτυπο στον τομέα της ποιότητας στα μεταγενέστερα Renault 19 και Clio.

Την ίδια στιγμή, ο Raymond Lévy προσπάθησε να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της γαλλικής εταιρείας βάζοντας οριστικό τέλος στην αμερικανική «περιπέτεια» της Renault με την πώληση της American Motors στην Chrysler την άνοιξη του 1987. Από το 1987 και μετέπειτα, οι οικονομικοί δείκτες της γαλλικής εταιρείας άρχισαν να έχουν θετικό πρόσημο.

Αντιμέτωπη με το επικείμενο άνοιγμα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς το 1992, ο Raymond Lévy «είδε» εγκαίρως την ανάγκη περεταίρω ανάπτυξης της Renault. Παρά τις προσπάθειές του να αγοράσει την Skoda μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, νικητής στην εν λόγω «μάχη» ήταν η VW. Ο Raymond Lévy στράφηκε τότε στη σουηδική Volvo προτείνοντας μια «μικτή» κατοχή μετοχών μεταξύ των δύο κατασκευαστών που θα άνοιγε το δρόμο για μία συγχώνευση. Η προσπάθειά του, ωστόσο, απέτυχε με τον Raymond Lévy να φθάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης και να παραδίδει, ως εκ τούτου, τα ηνία στον Louis Schweitzer το 1992._Χ.Α.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της περιόδου 2010-2020;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου