top icon
Κόσμος

Εγκαίνια για το τουρκικό εργοστάσιο κατασκευής του ηλεκτρικού TOGG

Παρουσία του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο που μας πέρασε η τουρκική TOGG εγκαινίασε το τεχνολογικό campus και τις εγκαταστάσεις στις οποίες προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023 η μαζική παραγωγή του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου.

Σε μια ακόμα εκδήλωση που θύμιζε μίνι φιέστα παρά εγκαίνια μιας νέας μονάδας παραγωγής οχημάτων και ενός νέου τεχνολογικού campus, η τουρκική TOGG άνοιξε την αυλαία για την παραγωγή του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της παρουσία του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας, TOGG, θα βγει στους δρόμους της Ευρώπης με όλα τα μοντέλα της», είπε ο Ερντογάν αφού οδήγησε το πρώτο όχημα που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής.

TOGG

Στα πλαίσια των δηλώσεών του, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει υπογράψει συμφωνία με μια από τις πιο σημαντικές και μεγάλες εταιρείες στον κόσμο για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής της TOGG στην Προύσα, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει.

Το πρώτο μοντέλο της TOGG θα είναι ένα ηλεκτρικό SUV της κατηγορίας C, με τις πωλήσεις του να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η εξαγωγή του τουρκικού EV στην Ευρώπη και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο μετά από 15 έως και 18 μήνες πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου.

TOGG

«Η παραγωγική ικανότητα που έχουμε δημιουργήσει αυτή τη στιγμή είναι 100.000 οχήματα ετησίως», δήλωσε ο Gurcan Karakas, Διευθύνων Σύμβουλος της TOGG. Ωστόσο, ο αρχικός στόχος είναι η παραγωγή 17.000 έως και 18.000 αντιτύπων μέσα στο 2023 και η σταδιακή αύξηση της.

Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να παράγει 1.000.000 αυτοκίνητα μέχρι το 2030 και ότι το όλο εγχείρημα θα συνεισφέρει 50 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία τα επόμενα 15 χρόνια.

TOGG

Η Anadolu Grubu, η BMC, η Turkcell και η Vestel Elektronik κατέχουν το 23% της κοινοπραξίας TOGG, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε ένα επιχειρηματικό λόμπι.

Το ηλεκτρικό SUV της TOGG, το οποίο σχεδιάστηκε από τον οίκο Pininfarina, θα κατασκευαστεί από 65% τοπικά κατασκευασμένα εξαρτήματα μέχρι το 2025, είπε η εταιρεία, από 51% που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, επισημαίνουν ότι το εγχείρημα «τουρκικό αυτοκίνητο» αποτελεί ένα ακόμα πολιτικό τρικ του προέδρου της Τουρκίας εν όψει των επικείμενων εκλογών μέσα στο 2023.

TOGG

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ