top icon
Επικαιρότητα

Elon Musk: Η Tesla θα παραμείνει τελικά στις αγορές και δεν θα ιδιωτικοποιηθεί

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες ο Elon Musk ανακοινώνοντας με πάσα επισημότητα πως η τελική του απόφαση είναι να μην βγάλει την Tesla από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ας δούμε το γιατί.

Πολύς ντόρος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του Elon Musk να αγοράσει την Tesla με την αρωγή μιας ήδη συμφωνημένης χρηματοδότησης από το Κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας. Κίνηση που θα είχε ως στόχο, φυσικά, την έξοδο της Tesla από τις διεθνείς χρηματαγορές και το «πέρασμά» της σε χέρια ιδιωτών. Μεταξύ αυτών και εκείνα του νυν CEO της. Χθες, όμως, ο ισχυρός και πάντοτε… απρόβλεπτος άνδρας της αμερικάνικης εταιρείας έκανε μία θεαματική στροφή 180 μοιρών ανακοινώνοντας μέσω μιας ανακοίνωση-επιστολής, την οποία ο ίδιος υπογράφει, πως η Tesla θα παραμείνει τελικά μία «δημόσια εταιρεία» και πως όλα τα πρότερα σχέδια του παγώνουν οριστικά.

Ιδού και το σκεπτικό… οπισθοχώρησης του Elon Musk.

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσα ότι σκέφτηκα να καταστήσω την Tesla ιδιωτική. Ως μέρος της διαδικασίας, ήταν σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε αν οι επενδυτές μας πίστευαν ότι αυτό θα ήταν μια καλή στρατηγική κίνηση και αν θα ήθελαν να συμμετάσχουν ως επενδυτές σε μία ιδιωτική Tesla.

«Οι επενδυτές είναι εξαιρετικά σημαντικοί για μένα. Σχεδόν όλοι είναι μαζί μας από τη στιγμή που κάναμε δημόσια την Tesla το 2010, όταν δεν είχαμε αυτοκίνητα στην παραγωγή παρά μόνο ένα όραμα για το τι θέλαμε να είμαστε.

«Συνεργάστηκα με την Silver Lake, την Goldman Sachs και την Morgan Stanley, οι οποίες διαθέτουν εμπειρία παγκόσμιας εμβέλειας σε αυτά τα θέματα, για να εξετάσουν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο κατά στην ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά και για να επεξεργαστούν το ενδιαφέρον από επενδυτές που θα χρηματοδότησαν μια τέτοια συναλλαγή. Επίσης, πέρασα πολύ χρόνο ακούγοντας τους σημερινούς μετόχους μας, τόσο τους μεγάλους όσο και τους μικρούς, για να καταλάβω τι πιστεύουν ότι θα ήταν το καλύτερο για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Tesla.

«Με βάση όλες τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τη διεξοδική εξέταση του τι είναι καλύτερο για την εταιρεία, μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα για μένα:

– Δεδομένου του feedback που έχω λάβει, είναι προφανές ότι οι περισσότεροι υφιστάμενοι μέτοχοι της Tesla πιστεύουν ότι είμαστε καλύτερα ως δημόσια εταιρεία. Επιπλέον, ορισμένοι θεσμικοί μέτοχοι έχουν εξηγήσει ότι έχουν εσωτερικά θέματα συμμόρφωσης που περιορίζουν το ποσό που μπορούν να επενδύσουν σε μια ιδιωτική εταιρεία. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας αποδεδειγμένος τρόπος για τους περισσότερους μικροεπενδυτές να κατέχουν μετοχές στην περίπτωση που γίνουμε ιδιωτική εταιρεία. Παρόλο που η πλειοψηφία των μετόχων στους οποίους μίλησα είπε ότι θα παραμείνουν στην Tesla εάν γίνουμε ιδιωτική εταιρεία, η απάντηση που πήρα ήταν “παρακαλώ μην το κάνετε αυτό”.

– Ήξερα ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα ήταν μία πρόκληση, αλλά είναι σαφές ότι θα ήταν ακόμα πιο χρονοβόρα αποσπώντας την προσοχή μας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην αύξηση της παραγωγής του Model 3 και να γίνουμε κερδοφόροι. Δεν πρόκειται να επιτύχουμε την αποστολή μας για την προώθηση της βιώσιμης ενέργειας εάν δεν είμαστε οικονομικά βιώσιμοι.

– Τούτου λεχθέντος, η πεποίθησή μου είναι ότι υπάρχει περισσότερη από αρκετή χρηματοδότηση για την ιδιωτικοποίηση της Tesla, άποψη που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

«Αφού εξέτασα όλους αυτούς τους παράγοντες, συναντήθηκα με το Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla χθες και τους ενημέρωσα ότι πιστεύω ότι το καλύτερο μονοπάτι είναι να παραμείνει η Tesla μία δημόσια εταιρεία. Το συμβούλιο δήλωσε ότι συμφωνεί.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στα πιο σημαντικά θέματα: στην οικοδόμηση προϊόντων που αγαπούν οι άνθρωποι και που κάνουν τη διαφορά στο κοινό μέλλον της ζωής μας στη Γη. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να φτιάξουμε σημαντικά προϊόντα αειφόρου ενέργειας και τώρα πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι και κερδοφόροι.

«Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές, τους πελάτες και τους υπαλλήλους μας για την υποστήριξη που έδωσαν στην εταιρεία μας. Είμαι ενθουσιασμένος που συνεχίζω να καθοδηγώ Tesla ως δημόσια εταιρεία. Είναι ένα προνόμιο»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ