top icon
Κόσμος

Ένας ακόμα λόγος που τα πιο προσιτά αυτοκίνητα θα ακριβύνουν πριν το καλοκαίρι

Οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας της ΕΕ, γνωστοί και ως General Safety Regulations 2 (GSR2), αναμένεται να αποτελέσουν έναν ακόμα παράγονται που θα ανεβάσει την τιμή των πιο προσιτών αυτοκινήτων της αγοράς.

Οι Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας 2 (General Safety Regulations 2 – GSR2) ορίζουν ότι όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην ΕΕ από τις 7 Ιουλίου 2024 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν συστήματα, όπως η ανίχνευση ορίου ταχύτητας (Speed Limit Detection), η υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας (Lane-Keeping Assistance) και η παρακολούθηση της προσοχής του οδηγού (Driver Attention Monitoring).

Και όπως είναι επόμενο, το κόστος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να συμπεριλάβει αυτόν τον εξοπλισμό, συνήθως, επιφέρει αύξηση στην τιμή του – ειδικά για τα οχήματα εκείνα που βρίσκονται στο πιο προσιτό άκρο της αγοράς.

Εκτός από την αύξηση τιμών, οι Γενικοί Κανονισμοί Ασφαλείας 2 είναι βέβαιο πλέον ότι θα οδηγήσουν και στην κατάργηση μοντέλων. Και αυτό γιατί η προσαρμογή τους καθίσταται οικονομικά ασύμφορη ή και αδύνατη σε τεχνικό επίπεδο. Όπως συνέβη με το Renault Zoe, ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι «χτισμένο» σε μια πλατφόρμα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Renault Zoe

Σε αντίθεση, άλλα μοντέλα, όπως το Hyundai i10 και πρόσφατα τα Dacia Jogger, Sandero και Sandero Stepway ενσωματώνουν με επιτυχία αυτά τα συστήματα, με μικρές ή και καθόλου όπως στην περίπτωση της ρουμάνικης εταιρείες αυξήσεις στις τιμές τους.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους νομοθέτες της ΕΕ, η εισαγωγή του GSR2 «να μειώσει τους θανάτους από τροχαία περιστατικά» και ιδανικά να τους μηδενίσει, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, με χρονικό ορίζοντα το 2050.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γενικοί Κανονισμοί Ασφαλείας 2 δεν περιορίζεται στα εοιβατικά αυτοκίνητα. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ευρέως σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες οχημάτων, και μάλιστα σε όλους τους τύπους, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων, των φορτηγών, των βαν, ακόμη και των πυροσβεστικών οχημάτων.

Dacia Sandero Stepway

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ