top icon
Κόσμος

EV36Zero: το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο της Nissan

Η Nissan έλαβε το πράσινο φως να εγκαταστήσει ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό ισχύος 20 MW στο εργοστάσιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας το επόμενο ορόσημο για το εγχείρημα EV36Zero και την εταιρική στρατηγική της στην ουδετερότητα του άνθρακα.

Η νέα εγκατάσταση των 20 MW, για την οποία έχει πλέον χορηγηθεί η πολεοδομική άδεια, θα διπλασιάσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland, καλύπτοντας το 20% των αναγκών του εργοστασίου, μέγεθος αρκετό για την κατασκευή κάθε αμιγώς ηλεκτρικού Nissan LEAF που πωλείται στην Ευρώπη.

Οι εργασίες για την κατασκευή θα ξεκινήσουν άμεσα και η εγκατάσταση, που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα αιολικά και λοιπά φωτοβολταϊκά πάρκα του εργοστασίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2022.

Ο Alan Johnson, Αντιπρόεδρος Παραγωγής στην Nissan Sunderland, δήλωσε: Χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές στο εργοστάσιο για περισσότερα από 15 χρόνια. Η επέκταση του φωτοβολταϊκού μας συγκροτήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εγχειρήματος Nissan EV36Zero και της στρατηγικής της εταιρείας προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Αυτό είναι το πρώτο από τα επιπλέον δέκα δυνητικά φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του Nissan EV36Zero, ενός έργου που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο με μια αρχική επένδυση ενός δις λιρών από την Nissan και τους συνεργάτες της: την Envision AESC, ενός παγκόσμιου παίκτη που διαθέτει κορυφαία τεχνολογία στις μπαταρίες και του δημοτικού συμβούλιου του Sunderland. Αποτελούμενο από τρεις διασυνδεδεμένες πρωτοβουλίες, το Nissan EV36Zero συγκεντρώνει τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παραγωγή μπαταριών, δημιουργώντας ένα προσχέδιο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μόλις πρόσφατα, η Nissan ανακοίνωσε το Ambition 2030, το μακροπρόθεσμο σχέδιο της αυτοκινητοβιομηχανίας για την ενίσχυση της κινητικότητας και όχι μόνο, το οποίο περιελάμβανε το Chill-Out Concept, ως δείγμα γραφής του ηλεκτρικού crossover νέας γενιάς που προορίζεται για μελλοντική παραγωγή στο Sunderland.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο συνεργάτης της Nissan στις μπαταριές, Envision AESC, έλαβε πολεοδομική άδεια για το νέο gigafactory χωρητικότητας 9GWh, που θα κατασκευαστεί σε έκταση δίπλα στο εργοστάσιο οχημάτων.

Το έργο περιλαμβάνει σχέδια για ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών ισχύος 1 MW, χρησιμοποιώντας μπαταρίες δεύτερου κύκλου ζωής από τα Nissan EVs, γεγονός που θα επιτρέψει τη δέσμευση και χρήση της υπερβάλλουσας ενέργειας που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε διαφορετικές ώρες, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην εξισορρόπηση της ζήτησης στο δίκτυο.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναπτύσσεται και εγκαθίσταται από την συνεργαζόμενη εταιρεία Engenera. Η Nissan άρχισε να ενσωματώνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Sunderland το 2005, όταν εγκατέστησε τις πρώτες της ανεμογεννήτριες στον χώρο. Αυτοί οι 10 ανεμοστρόβιλοι συνεισφέρουν ισχύ 6,6 MW, μαζί με το υπάρχον φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,75 MW που έχει εγκατασταθεί από το 2016.

Στο πλαίσιο του Ambition 2030, η Nissan στοχεύει να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας προς έναν κόσμο καθαρότερο, ασφαλέστερο και χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα αυό υποστηρίζει τον στόχο της Nissan να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το οικονομικό έτος 2050.

Nissan fotovoltaiko

Η πράσινη επένδυση της Nissan –Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ
Στην Ελλάδα, η Nissan -Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ, πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων στις εγκαταστάσεις της σε Αθήνα, Ασπρόπυργο και Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, προωθώντας και ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης, συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών επιτυχημένης συνεργασίας της Nissan –Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ με την Nissan International S.A., γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ονομαστική ισχύ 700kW, ενώ πέραν της εκτίμησης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εταιρείας κατά 50%, η εκτιμώμενη ετήσια αποφυγή εκπομπών CO₂ (σε σχέση με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα) θα ανέλθει αθροιστικά σε 678 τόνους.

Μέσα από αυτή την επένδυση, η Nissan -Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στοχεύει στην ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πνεύμα αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές ανακύκλωσης σε όλα τα παραπροϊόντα (λιπαντικά, μπαταριές κ.α.), ενώ από τις αρχές του 2020 έχει υιοθετήσει στις συναλλαγές με το κοινό τις χάρτινες σακούλες από ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και δεκαετίες, σε επίπεδο Ομίλου, δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά πάρκα, με εγκαταστάσεις που παράγουν ήδη 9.000.000 KWh σε ετήσια βάση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ