top icon
Κόσμος

Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας: Aυξάνεται η έλλειψη προσοχής των οδηγών

Aυξάνεται η έλλειψη προσοχής των οδηγών στον δρόμο, σύμφωνα με το ίδρυμα «Fondation VINCI Autoroutes», που δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας.

Η μεγάλη έρευνα από το Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι (στα ποσοστά που ακολουθούν οι παρενθέσεις αναφέρονται στην Ελλάδα).

Το 53% των Ευρωπαίων οδηγών τηλεφωνεί κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας το σύστημα Bluetooth (το 57% των Ελλήνων οδηγών), αν και το σύστημα αυτό αποσπά την προσοχή όσο και τα υπόλοιπα μέσα συνομιλίας.

Το 43% ρυθμίζει το GPS οδηγώντας (το 45% των Ελλήνων οδηγών), ενώ το 11% υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα εξαιτίας της χρήσης τηλεφώνου στο τιμόνι (16% των Ελλήνων οδηγών, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη).

Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας

Το 12% των Ευρωπαίων οδηγών (10% των Ελλήνων οδηγών) παραδέχεται ότι η συμπεριφορά του αλλάζει όταν οδηγεί,
το 52% (65% των Ελλήνων οδηγών) αναγνωρίζει ότι εξυβρίζει τους άλλους οδηγούς, το 84% (91% των Ελλήνων οδηγών) έχει φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.

Ευρωπαϊκό Bαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας το 40% των Ευρωπαίων οδηγών (59% για τους Έλληνες οδηγούς) δεν ακολουθεί τη σύσταση για διάλειμμα από την οδήγηση κάθε δύο ώρες, ενώ το 73% δηλώνει ότι το γνωρίζει (61% στην Ελλάδα) και το 52% σταματά κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κοιμηθεί (41% στους Έλληνες οδηγούς). Ακόμη, το 12% υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι (16% στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη).

Tο 76% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα (87% των Ελλήνων οδηγών), το 22% στέλνει και/ή διαβάζει SMS ή email οδηγώντας (27% το ποσοστό στην Ελλάδα), το 21% αναφέρει συμβάντα στους άλλους οδηγούς μέσω εφαρμογής οδηγώντας (35% των Ελλήνων οδηγών), το 32% τηλεφωνεί οδηγώντας με ακουστικό (53% στη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), το 23% τηλεφωνεί οδηγώντας χωρίς hands free (42% στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), ενώ το 7% βλέπει οδηγώντας ακόμα και ταινίες ή βίντεο σε smartphone ή τάμπλετ (11% στην Ελλάδα).

Κλείνοντας, το 51% των Ευρωπαίων οδηγών ξεχνά να επιβραδύνει όταν πλησιάζει σε εργοτάξιο (42% των Ελλήνων οδηγών).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ