top icon
Κόσμος

Γιατί οι ελλείψεις ημιαγωγών θα συνεχιστούν

Οι ανησυχίες για την επιστροφή των προβλημάτων στις παραδόσεις νέων μοντέλων, ως απόρροια του νέου κύκλου ελλείψεων στην προμήθεια ημιαγωγών, βρίσκονται εκ νέου στο τραπέζι.

Οι ελλείψεις ημιαγωγών έρχονται ξανά στο προσκήνιο, με τη Stellantis ειδικότερα να αναμένει ότι τα προβλήματα προμήθειάς τους θα κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους στην αυτοκινητοβιομηχανία εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Ο κίνδυνος επιστροφής των ελλείψεων τσιπ «θα αυξηθεί δραματικά» τα επόμενα χρόνια, καθώς το λογισμικό των οχημάτων πρωταγωνιστεί στα σύγχρονα αυτοκίνητα, δήλωσε ο Joachim Kahmann, ο οποίος επιβλέπει τις αγορές ημιαγωγών για λογαριασμό της Stellantis.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η τεράστια ποικιλομορφία των ημιαγωγών στα αυτοκίνητα σήμαινε ότι «είχαμε πολλά προβλήματα παντού και μόλις λύναμε ένα θέμα, ένα νέο θέμα εμφανιζόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Joachim Kahmann.

Καθώς η Stellantis – και όχι μόνο – στρέφεται στα ηλεκτρικά οχήματα που απαιτούν πιο σύνθετους ημιαγωγούς, οποιαδήποτε έλλειψη «μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο ένα ή δύο από τα εργοστάσιά μας, αλλά ίσως πέντε ή έξι ή επτά».

Ημιαγωγοί - Semiconductor - Τσιπ

Θυμίζουμε ότι οι ελλείψεις ημιαγωγών επηρέασαν δραματικά την παραγωγή οχημάτων μετά την πανδημία. Και ενώ η «κρίση ημιαγωγών» δείχνει να έχει κοπάσει, η παραγωγή τους συνεχίζει να είναι περιορισμένη μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές δύο μετάλλων (βλ. γάλλιο και γερμάνιο) που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία παραγωγής τσιπ και ηλεκτρονικών ειδών.

Για να μετριάσει αυτούς τους κινδύνους, πολλοί κατασκευαστές, και εν προκειμένω η Stellantis, συνάπτει συμφωνίες με την Infineon Technologies, την NXP Semiconductors και την Qualcomm, δημιουργώντας ένα σαφές και πολυετές πλάνο παραγγελιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Stellantis αναμένει να δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 για να εξασφαλίσει διάφορα είδη ημιαγωγών. Ο όμιλος συνεργάζεται επίσης με την AiMotive και τη SiliconAuto για την ανάπτυξη των δικών της ημιαγωγών.

Προς το παρόν, η κατάσταση όσον αφορά την επάρκεια ημιαγωγών «είναι πολύ βελτιωμένη» με επαρκή προσφορά για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και είναι «απλώς θέμα χρόνου» να εμφανιστούν νέες ελλείψεις, προσέθεσε ο Joachim Kahmann.

Stellantis Design Studio

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ