top icon
Κόσμος

H παγκόσμια παραγωγή πράσινης ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστεί ως το 2030 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο εξηλεκτρισμός και η αποδοτικότητα είναι οι βασικοί μοχλοί μετάβασης, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), με τη βοήθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του καθαρού υδρογόνου και της βιώσιμης βιομάζας.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι εκτός τροχιάς και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, κάθε κλάσμα του βαθμού στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικές και εκτεταμένες συνέπειες για τα φυσικά συστήματα, τις ανθρώπινες κοινωνίες και τις οικονομίες, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Το χάσμα μεταξύ όσων έχουν επιτευχθεί και όσων απαιτούνται συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τους συντάκτες του πρώτου τόμου του World Energy Transitions Outlook (WETO) 2023.

Το έγγραφο προσδιορίζει την πορεία προς τα εμπρός, για την άμεση συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού. Ο οργανισμός κάλεσε για αυξημένη παγκόσμια κινητοποίηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία θα καταστεί δυνατή μέσω φυσικών υποδομών, πολιτικών και κανονισμών και θα υπογραμμίζει τις θεσμικές και εργασιακές ικανότητες.

hydrogen
Η WETO 2023 αναγνωρίζει “κάποια πρόοδο”, κυρίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με ρεκόρ προσθηκών στην παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 300 GW το 2022. Επισημαίνει την ηλεκτροδότηση και την αποδοτικότητα ως τους βασικούς μοχλούς μετάβασης, στηριζόμενη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το καθαρό υδρογόνο και τη βιώσιμη βιομάζα.

Ο κόσμος πρέπει να προσθέσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 975 GW δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως έως το 2030, καθώς και να αυξήσει σημαντικά την άμεση χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε η IRENA. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του πρώτου παγκόσμιου απολογισμού, ο οποίος ολοκληρώνεται στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP28 του 2023, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.

hydrogen

Η μόνη μας επιλογή είναι να ακολουθήσουμε την πιο ελπιδοφόρα, επιστημονικά τεκμηριωμένη πορεία, αυτή που θέτει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο επίκεντρο της λύσης, ενώ οδηγεί τις χώρες στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην εμπροσθοβαρή βιομηχανική ανάπτυξη. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να καταστεί στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση ενός πιο δίκαιου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου. Η COP28 και ο παγκόσμιος απολογισμός πρέπει όχι μόνο να επιβεβαιώσουν την απόκλισή μας από την πορεία του 1,5°C, αλλά και να παράσχουν ένα στρατηγικό σχέδιο για να μας οδηγήσουν πίσω στον σωστό δρόμο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IRENA Francesco La Camera.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) επανέλαβε ότι οι περισσότερες δεσμεύσεις μεμονωμένων χωρών για το κλίμα δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε λεπτομερείς στρατηγικές και σχέδια με επαρκή χρηματοδότηση. Ο ενεργειακός τομέας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο: οι προοπτικές υποστήριξαν την ιδέα ότι η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται να τριπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Πέρυσι σημειώθηκαν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να αμβλύνουν το πλήγμα των υψηλών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε όλες τις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 1,3 τρις δολαρίων ΗΠΑ το 2022, ωστόσο οι επενδύσεις κεφαλαίου σε ορυκτά καύσιμα ήταν σχεδόν διπλάσιες από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

IRENA

Μεταξύ άλλων συστάσεων, ο IRENA δήλωσε ότι οι μέσες ετήσιες ανάγκες για υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και δημόσιας στήριξης του τομέα ανέρχονται σε 137 δισ. δολάρια ΗΠΑ κατά την περίοδο έως το 2030 και 364 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως τα μέσα του αιώνα, έναντι 30 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από πέρυσι. Ομοίως, οι επενδύσεις σε αντλίες θερμότητας πρέπει να τετραπλασιαστούν σχεδόν σε 237 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται κατά μέσο όρο 125 μεγατόνους καθαρού υδρογόνου ετησίως έως το 2030, αναφέρεται στις προοπτικές. Στη μετάβαση, η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει το μπλε υδρογόνο, που παράγεται από ορυκτά καύσιμα αλλά με δέσμευση των εκπομπών τους. Το μερίδιο του πράσινου υδρογόνου, που παράγεται σε ηλεκτρολύτες με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλέπεται στο 40% το 2030, ενώ η παραγωγή καθαρού υδρογόνου ήταν μόνο 700.000 τόνοι το 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ