top icon
Κόσμος

Νέα Gemballa Marsien: Ready to race (+video)

Η νέα Gemballa Marsien είναι εμπνευσμένη από την Porsche 959 Paris-Dakar της δεκαετίας του ΄80 και με βάση τη σύγχρονη 911 Turbo S, αποτελεί τη πρώτη extreme off-road η νέα Marsien της νεοσύστατης Marc Phillip Gemballa GmbH.

Αυτή είναι η νέα Gemballa Marsien! Ακριβώς όπως ο Uwe Gemballa συνεργάστηκε με επιτυχία με τον Alois Ruf για την εξέλιξη κινητήρων για τα αποκλειστικά οχήματά του τη δεκαετία του ‘80, οι δύο οικογένειες επιστρέφουν σήμερα… δριμύτερες για να γράψουν ξανά ιστορία. Aυτή τη φορά όμως με έναν διαφορετικό τρόπο.

Κεντρικό πρόσωπο του νέου εγχειρήματος είναι πλέον ο 27χρονος σήμερα γιος του Uwe Gemballa, Marc Philipp Gemballa, ο οποίος συνεργάστηκε μέσω της νεοσύστατης Marc Phillip Gemballa GmbH (σ.σ.: η εταιρεία δεν σχετίζεται με την Gemballa GmbH) με την RUF Automobile GmbH για την εξέλιξη του κινητήρα που κινεί τη νέα και άκρως εντυπωσιακή Marsien, μία ιδιαίτερη, off-road κατασκευή, η οποία αντλεί την έμπνευση της από την εμβληματική Porsche 959 Paris-Dakar.

Gemballa Marsien

Η νέα Gemballa Marsien, που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή με την κωδική ονομασία Preject Sandbox, χρησιμοποιεί ως βάση την γενιά 992 της Porsche 911 Turbo S και θα παραχθεί σε μόλις 40 αντίτυπα, εκ των οποίων πάνω από τα μισά έχουν ήδη πωληθεί.

Από πού όμως προέκυψε το όνομα «Marsien»;

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του αυτοκινήτου στην έρημο Al Faya, οι άνθρωποι της  Marc Phillip Gemballa GmbH εντυπωσιάστηκαν από το τοπίο που συνέθεταν η κόκκινη άμμο και οι ορεινοί όγκοι της περιοχής «Νιώσαμε σαν να ήμασταν σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν», δηλώνει ο Marc Philipp Gemballa. «Επειδή ένιωθα σαν να βρισκόμασταν στον πλανήτη Άρη, σε συνδυασμό με το φουτουριστικό σχεδιασμό και τις δυνατότητες εκτός δρόμου του οχήματος, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο κατάλληλο όνομα για το πρώτο μας μοντέλο».

Το αμάξωμα της Gemballa Marsien

Το «σώμα» της Marsien είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα, από έναν κορυφαίο στο είδος Γερμανό κατασκευαστή που προμηθεύει επίσης πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και αρκετές ομάδες της Formula 1.

Για τον σχεδιασμό, ο Marc Philipp Gemballa δεν άφησε τίποτα στην τύχη επιστρατεύοντας τον σχεδιαστή και οπαδό της Porsche Alan Derosier, ο οποίος φιλοτέχνησε στο παρελθόν την πρωτότυπη Porsche 908

Στον τομέα της αεροδυναμικής εξέλιξης η Marc Phillip Gemballa GmbH συνεργάστηκε με την εταιρεία KLK, η οποία φημίζεται για τη συμβολής της σε διάφορα αγωνιστικά πρωτότυπα και μονοθέσια, στην Formula E και Formula 1, καθώς και στην κατηγορία LMP1, για πάνω από 20 χρόνια.

Gemballa Marsien

Ο κινητήρας και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη της Gemballa Marsien

Ένα τόσο ειδικό όχημα απαιτεί ένα μοναδικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Κατά συνέπεια, ο Marc Philipp Gemballa συνεργάστηκε εξειδικευμένη στους κινητήρες της Porsche RUF Automobile, η οποία αναβάθμισε  τον 6κύλινδρο μπόξερ κινητήρα της 911 Turbo S ώστε να αποδίδει πάνω από 750 ίππους και 930 Nm ροπής. «Παρά τα τεράστια αποθέματα ισχύος, ο κινητήρας συμμορφώνεται με τους τελευταίους κανονισμούς εκπομπών Euro 6 και υπόκειται στις αυστηρότερες δοκιμές WLTP και RDE», εξηγεί ο Moritz Renner, τεχνικός διευθυντής της Marc Phillip Gemballa GmbH.

Για όσους αναζητούν ακόμη περισσότερη ισχύ, η εταιρεία διαθέτει τον ως άνω κινητήρα με ένα κιτ αναβάθμισης της RUF Automobile, που ανεβάζει την απόδοση στους 830 ίππους χάρη στα βελτιωμένα τούρμπο και τη διαφορετική χαρτογράφηση της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου.

Gemballa Marsien

Σύμφωνα με την Marc Phillip Gemballa GmbH, η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου στην «ασφάλτινη» διαμόρφωσή του είναι τα 330 χλμ., ενώ το τυπικό «0-100» ολοκληρώνεται σε χρόνο μόλις 2,6 δλ.

Η κινητήρας προστατεύεται από υπερθέρμανση χάρη στο ανασχεδιασμένο σύστημα ψύξης και τους αεραγωγούς NACA πάνω από το καπό και γύρω από τις κολώνες Α. Την ίδια στιγμή, η ιταλική BMC έχει εξελίξει ένα μοναδικό φίλτρο αέρα που είναι προσαρμοσμένο για τις… σκονισμένες συνθήκες στην έρημο – προστατεύοντας τον κινητήρα από τη σκόνη, διατηρεί επαρκή ροή καθαρού αέρα για τη βέλτιστη λειτουργία του.

Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (λέγε με PDK) της Porsche έχει επίσης προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, έτσι ώστε τα αποθέματα ισχύος να φτάνουν και στους τέσσερις τροχούς χωρίς απώλειες. Επίσης, τα ημιαξόια έχουν εξελιχθεί περαιτέρω διαθέτοντας τους ενισχυμένους συνδέσμους που συναντάμε στις Porsche Cayenne.

Για τον ήχο του κινητήρα, η Akrapovič ανέπτυξε ένα εντελώς νέο σύστημα από τιτάνιο.

Gemballa Marsien

Στον τομέα της ανάρτησης, η εταιρεία συνεργάστηκε με ένα ακόμα γνωστό κατασκευαστή; την KW Automotive. Στον εμπρός άξονα της Marsien συναντάμε μια διάταξη με διπλά ψαλίδια (πίσω υιοθετείται η λύση των πολλαπλών συνδέσμων), ενώ πέρα από τα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, το «παρών» δίνει και ένα σύστημα ρύθμισης του ύψους που ελέγχεται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας μια απόσταση από το έδαφος της τάξης των 250 χλστ. (από 120 χλστ. που είναι η χαμηλότερη).

Και για τους οδηγούς που αναζητούν το απόλυτο κατά την οδήγηση εκτός δρόμου διαθέσιμη θα είναι η προαιρετική ανάρτηση της Reiger, η οποία διαθέτει μεγαλύτερες διαδρομές και «σταθερό» ύψος.

Gemballa Marsien

Από εκεί και πέρα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ πολλών drive mode, μέσω του σχετικού μπουτόν, στο τιμόνι, το οποίο προσαρμόζει αυτόματα την απόσβεση της ανάρτησης,  την χαρτογράφηση του κινητήρα, καθώς και το ύψος του αμαξώματος. Εκτός από τα γνωστά drive modes που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μία Porsche, h Marsien διαθέτει επιπλέον τα Gravel, Mud, Sand και Snow.

Σε ότι αφορά στους τροχούς, η Marsien διατίθεται με δύο διαφορετικούς και σφυρήλατους τύπους ζαντών από αλουμινίου, με κεντρικό παρακαλώ μπουλόνι, που συνδυάζοντια είτε με ελαστικά Michelin Ultra High Performance (UHP) για χρήση σε δρόμο είτε με All Terrain «γόμες» για off-road οδήγηση.

Gemballa Marsien

Η τιμή της βασικής έκδοσης της Gemballa Marsien, χωρίς φόρους και έξτρα αξεσουάρ, ξεκινά από τα 495.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος του μοντέλου-δότη, μιας ολοκαίνουργιας δηλαδή Porsche 911 (992) Turbo S.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Gemballa Marsien
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ