top icon
Επικαιρότητα

Ο Elon Musk αγοράζει μετοχές της Tesla αξίας 20 εκ. $. Γιατί, άραγε;

Λίγες ώρες μετά και τη νομική επισημοποίηση του συμβιβασμού του Elon Musk με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και την υποχρεωτική καταβολή προστίμου ύψους 20 εκ. δολαρίων από την Tesla και επιπλέον 20 εκ. δολαρίων από τον ίδιο, ο CEO της αμερικάνικης εταιρείας προχωρά στην αγορά μετοχών της εταιρείας του αξίας… 20 εκ. δολαρίων. Μπερδευτήκατε;

Είναι γνωστή σε όλους πλέον η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους δύο μήνες ανάμεσα στον Elon Musk και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως πριν λίγες μόλις μέρες η τελευταία κατάφερε να στριμώξει τον διαδικτυακά… άτακτο CEO της Tesla αναγκάζοντάς τον, μετά τον συμβιβασμό που επήλθε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε η SEC (περισσότερα για τη σχετική αγωγή μπορείτε να διαβάσετε εδώ), να καταβάλει αποζημίωση ύψους 20 εκ. δολαρίων στους πληγέντες από τα tweet του «επενδυτές» και συγχρόνως να παραιτηθεί εντός 45 ημερών από τη θέση του Προέδρου.

Και όχι μόνο, μιας και το ίδιο ακριβώς ποσό και για τον ίδιο ακριβώς σκοπό (βλ. αποζημίωση των shortsellers) είναι αναγκασμένη μέσα στην προσεχή περίοδο να καταβάλει και η ίδια η Tesla. Σήμερα εντούτοις, με μία κίνηση-ματ, η αμερικάνικη εταιρεία ανακοίνωσε με πάσα επισημότητα πως προτίθεται να πουλήσει στον Elon Musk – που φυσικά εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της – κοινές μετοχές που η ίδια κατέχει συνολικής αξίας 20 εκ. Και μάλιστα, όχι μέσω των διεθνών αγορών, αλλά απευθείας.

Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό ο… πανούργος Elon Musk σηκώνει στους τραπεζικούς του ώμους το κόστος του συμβιβασμού του με την SEC. Αυτή είναι φυσικά η πρώτη ανάγνωση. Γιατί, συγχρόνως, με την κίνησή του καταφέρνει να αυξήσει έτι περαιτέρω τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας την οποία διευθύνει εδώ και 15 χρόνια, διατηρώντας παράλληλα για λογαριασμό της τις ίδιες ταμειακές ροές. Και αυτό ειναι το πλέον σημαντικό. Καθότι 20 εκ. δολάρια θα… κάνουν φτερά για αποζημιώσεις, την ώρα που άλλα 20 εκ. δολάρια θα έρθουν «ζεστά» στα ταμεία της. Με τι κόστος όλα αυτά; Μόλις 40 εκ. δολάρια.

Για τα… μάτια του κόσμου και μόνο, η Tesla αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως η πώληση και αγορά των εν λόγω μετοχών δεν σχετίζεται με τον συμβιβασμό του Elon Musk με την αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ