top icon
Κόσμος

Ουκρανία: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που βάζουν φρένο στην παραγωγή

Οι επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία έχουν ήδη αρχίζει να επηρεάζουν αρνητικά τον κατασκευαστικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και τους προμηθευτές της, σε πολλαπλά μάλιστα επίπεδα.

Αρκετές είναι πλέον οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών VW Group και Renault και της εταιρείας ελαστικών Nokian, που ανέφεραν ήδη από χθες τα σχέδια τους για παύση ή αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η VW ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή «για λίγες ημέρες» σε δύο γερμανικά εργοστάσια μετά από καθυστερήσεις στην προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

Ουκρανία - Ρωσία - Αυτοκινητοβιομηχανία

Από τη μεριά της, η Renault ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την επόμενη εβδομάδα ορισμένες εργασίες στα εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων που διαθέτει στη Ρωσία, εξαιτίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από ελλείψεις ανταλλακτικών. Η γαλλική εταιρεία δεν διευκρίνισε την προέλευση αυτών των προβλημάτων αν και εκπρόσωπος της δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνέπεια των πιο «σφικτών» συνόρων μεταξύ της Ρωσίας και των γειτονικών χωρών μέσω των οποίων μεταφέρονται ανταλλακτικά με φορτηγά. Σύμφωνα με την Citibank, το 8% των ετήσιων κερδών της Renault προέρχεται από τις δραστηριότητες του Γάλλου κατασκευαστή στη Ρωσία.

«Οι διακοπές προκαλούνται κυρίως από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στις χώρες διέλευσης και την αναγκαστική ανάγκη αλλαγής ορισμένων καθιερωμένων διαδρομών», δήλωσε χαρακτηριστικά η AvtoVAZ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει καμία χώρα.

Ουκρανία - AvtoVaz - Αυτοκινητοβιομηχανία

Η AvtoVAZ, η οποία βρίσκεται υπό την επιχειρηματική σκέπη της Renault, δήλωσε επίσης ότι ενδέχεται να αναστείλει τη λειτουργία ορισμένων γραμμών συναρμολόγησης οχημάτων σε εργοστάσιό της στην κεντρική Ρωσία, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Την ίδια στιγμή, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Nokian δήλωσε ότι μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων βασικών προϊόντων της από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ με φόντο νέες κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ford έχει μια κοινοπραξία κατασκευής αυτοκινήτων στη Ρωσία – την Ford Sollers – η οποία διαθέτει τρία εργοστάσια στη χώρα. Η Ford δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι είναι «πολύ ανήσυχη» για την κατάσταση και ότι θα «διαχειριστεί τυχόν επιπτώσεις». Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είπε επίσης ότι θα συμμορφωθεί με τις επιβαλλόμενες εμπορικές κυρώσεις, ωστόσο αρνήθηκε να συζητήσει εάν τα εργοστάσια της Ford Sollers έχουν επηρεαστεί από την κρίση.

Ουκρανία - Ρωσία - Αυτοκινητοβιομηχανία - Ford

«Η ήδη περιορισμένη προσφορά οχημάτων και οι υψηλές τιμές σε όλο τον κόσμο θα υφίστανται πρόσθετη πίεση με βάση τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δηλώνουν έγκυροι αναλυτές στον κατασκευαστικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και προσθέτουν:

Ταυτόχρονα, η ιαπωνική προμηθεύτρια εταιρεία στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Sumitomo Electric Industries, η οποία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στην Ουκρανία για την κατασκευή καλωδιώσεων, δήλωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες στα τοπικά της εργοστάσιά της .

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, η Nippon Steel, δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις για μια πρώτη ύλη που αγοράζει από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε περίπτωση διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού της – η εταιρεία αγοράζει από τις δύο χώρες το 14% των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί.

Διαβάστε επίσης: Παράπλευρες επιπτώσεις και στην αυτοκινητοβιομηχανία

Nippon Steel - Ουκρανία - Αυτοκινητοβιομηχανία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ