top icon
Κόσμος

Πιο αξιόπιστα τα υβριδικά αυτοκίνητα από τα απλά θερμικά

Μια πρόσφατη έρευνα φέρνει τα υβριδικά αυτοκίνητα στην κορυφή της λίστας των πιο αξιόπιστων.

Τα τελευταία χρόνια τα υβριδικά αυτοκίνητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αγοραστών που έχουν ως στόχο να αποκτήσουν ένα μοντέλο με χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί που παρουσιάζονται πιο διστακτικοί, σχετικά με τα υβριδικά μοντέλα.

Ο λόγος φαίνεται να είναι η πολυπλοκότητα των υβριδικών οχημάτων, καθώς διαθέτουν τόσο θερμικό, όσο και ηλεκτρικό κινητήρα. Τις όποιες ανησυχίες έχουν έρχεται να καταρρίψει μια πρόσφατη έρευνα που τα φέρνει πιο ψηλά στην λίστα αξιοπιστίας, από τα μοντέλα που εφοδιάζονται μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Hybrid

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, τα υβριδικά μοντέλα είναι στην πραγματικότητα πιο αξιόπιστα από τα «απλά» θερμικά. Αν και συνδυάζουν θερμικό και ηλεκτρικό κινητήρα, τα εξαρτήματά τους αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά στο χρόνο, από αυτά που έχουν απλώς θερμικό κινητήρα.

Την έρευνα έκανε το «Consumer Reports», μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που συγκεντρώνει στοιχεία από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για αξιολογήσει την αξιοπιστία τους. Στην πιο πρόσφατη έρευνα τα υβριδικά οχήματα κατέλαβαν την πρώτη θέση αξιοπιστίας ανάμεσα σε όλα τα άλλα.

Τα νεότερα στην αγορά «υβριδικά SUV» κατέλαβαν την τρίτη θέση. Ακόμα πιο πίσω κατατάχθηκαν τα νεότερα PHEV (Plug-in Hybrid) τα επαναφορτιζόμενα οχήματα.

Hybrid

Από την άλλη τα υβριδικά οχήματα έχουν τα δικά τους… θέματα. Αρχικά, στοιχίζουν περισσότερο από τα «απλά» συμβατικά μοντέλα, καθώς είναι πιο ακριβά στην κατασκευή τους. Επίσης, απαιτούν μπαταρία για να αποθηκεύουν την ενέργεια κατά την ανάκτηση.

Αυτή με το πέρασμα του χρόνου παρουσιάζει τη φυσιολογική φθορά, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αποδοτική. Το κόστος αλλαγής είναι μεγάλο, αλλά το καλό νέο είναι ότι καλύπτονται από πολυετή εγγύηση για πολλά χιλιόμετρα από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Γιατί αντέχουν περισσότερο στο χρόνο τα υβριδικά

Ένα ηλεκτρο-υβριδικό όχημα εφοδιάζεται με κινητήρα εσωτερικής καύσης και τουλάχιστον ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Το τελευταίο συμβάλει σημαντικά στην αξιοπιστία, καθώς βοηθάει στην εκκίνηση, αλλά και στην επιτάχυνση, «ξεκουράζοντας» τον θερμικό κινητήρα και παρατείνοντας έτσι τη ζωή του.

Έτσι, καθώς ο ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει δύναμη από 0 σ.α.λ., εκκινεί το αυτοκίνητο και δεν απαιτεί ενέργεια από τον θερμικό, ο οποίος εμπλέκεται αργότερα, όταν το αυτοκίνητο είναι ήδη σε κίνηση.

Hybrid

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ