top icon
Κόσμος

Restomod το όνειρο κάθε petrolhead

Το Restomod κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς στον κόσμο της αυτοκίνησης, είναι ένα φαινόμενο που ακολουθεί τις τάσεις της μόδας ή μιλάμε για ουσιαστική ανάγκη των εραστών των κλασικών μοντέλων να δώσουν μια σύγχρονη πνοή στα οχήματά τους;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, το Restomod είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο στον κόσμο των κλασικών αυτοκινήτων. Στην ουσία πρόκειται για ανακατασκευές παλαιών μοντέλων με τη χρήση σύγχρονων μηχανικών μερών. Τα ανακατασκευασμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τόσο την παλιά όσο και την νέα τεχνολογία με σκοπό να δημιουργήσουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, συνδυάζοντας το κλασικό στυλ με τη σύγχρονη άνεση, τις επιδόσεις και την αξιοπιστία.

Restomod

Κλασικό αυτοκίνητο με τεχνολογία καινούργιου

Είναι άλλο πράγμα να κοιτάζεις ένα κλασικό αυτοκίνητο και να απολαμβάνεις το στυλ και την ομορφιά του, και άλλο πράγμα να το οδηγείς. Οι άκαμπτες αναρτήσεις, τα αδύναμα φρένα και το τιμόνι χωρίς αίσθηση κάνουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δύσκολα για καθημερινή χρήση. Ωστόσο αυτά τα “προβλήματα” του παρελθόντος πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν με τo Restomod.

Η προσαρμογή νεότερων εξαρτημάτων σε παλαιότερα αυτοκίνητα ήταν ανέκαθεν μια συνηθισμένη διαδικασία για όσους ήθελαν να βελτιώσουν τα οχήματά τους. Αντί να συναρμολογούν εξαρτήματα παραγωγής, όσοι πλέον ασχολούνται με τα restomods πάνε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας νέα εξαρτήματα σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στα κλασικά μοντέλα τα οποία αποκτούν μια νέα εικόνα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστές που πραγματοποιούν τις εν λόγω αλλαγές μπορούν να προσθέσουν μηχανικά μέρη τα οποία κάνουν τα κλασικά μοντέλα όχι μόνο πιο φιλικά προς τον χρήστη αλλά τους χαρίζουν μια νέα οδηγική ταυτότητα.

Restomod

Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα

Παρόλο που οι πιο εντυπωσιακές ανακατασκευές μοιράζονται μόνο ένα αμάξωμα με το πρωτότυπο, οι τροποποιήσεις που γίνονται από τους κατασκευαστές Restomod επικεντρώνονται σε βασικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου.

Μία συνηθισμένη αλλαγή είναι η προσθήκη νέων κιβωτίων ταχυτήτων overdrive. Τα σύγχρονα κιβώτια ταχυτήτων προσφέρουν καλύτερη ποιότητα κύλισης και επιτρέπουν στον κινητήρα να δουλεύει σε χαμηλές στροφές όταν το όχημα κινείται στον αυτοκινητόδρομο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την οικονομία καυσίμου, ενώ μειώνεται παράλληλα ο θόρυβος στην καμπίνα του οχήματος.

Μια ακόμη αναβάθμιση των κατασκευαστών Restomod στα κλασικά μοντέλα είναι η προσθήκη σύγχρονων φρένων, αυτά προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην οδηγική ταυτότητα του μοντέλου ενώ κρίνονται απαραίτητα και για την ασφάλεια των χρηστών του οχήματος. Εκτός όμως από τις αναβαθμίσεις σε κιβώτιο και φρένα, αλλαγές έχουμε και στις αναρτήσεις.

Restomod

Με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει, τα κλασικά αυτοκίνητα που ανακατασκευάζονται, δέχονται βελτιώσεις στον τομέα των αναρτήσεων κάνοντας τα πολύ πιο σταθερά και πιο ασφαλή σε οποιαδήποτε συνθήκη. Οι αλλαγές στις αναρτήσεις ολοκληρώνονται με την προσθήκη νέων σύγχρονων ελαστικών.

Μπορεί τα κλασικά οχήματα να έχουν vintage εμφάνιση, ωστόσο τα μοντέλα που ανακατασκευάζονται έχουν σύγχρονα λειτουργικά μέσα (infotainment, car play, κλπ), δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να απολαμβάνουν την τεχνολογία της εποχής.

Restomod

Εντυπωσιακές δημιουργίες

Φυσικά υπάρχουν αρκετά μοντέλα τα οποία κάποιος μπορεί να ανακατασκευάσει αλλά αυτό είναι θέμα γούστου και επιλογής του πελάτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως συναντάμε όλο και περισσότερους κατασκευαστές να μπαίνουν στα χωράφια του Restomod. Ανεξάρτητοι οίκοι αλλά και πολλοί κατασκευαστές όπως: Singer, Alfaholics, Cyan Racing, Kimera Automobili, Mechatronik, Emory Motosports και πολλοί άλλοι έχουν πλέον επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια._ Γ. Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Restomod
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ