20 Φεβ 2018

Skoda 4x4: Επιτυχιών συνέχεια

Το πρώτο σύγχρονο τετρακίνητο μοντέλο Skoda παρουσιάστηκε το 1999. Έκτοτε, πάνω από 700.000 αυτοκίνητα με τον συγκεκριμένο τύπο μετάδοσης έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο με τα σήματα της τσέχικης εταιρείας κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ισάριθμων αγοραστών.

Skoda 4x4

Αυτή τη στιγμή, οι τετρακίνητες εκδόσεις της Skoda απαντώνται σε τέσσερα μοντέλα της γκάμας της. Ήτοι, στα Kodiaq, Karoq, Octavia και Superb. Πέρσι μόνο, η Τσέχικη εταιρεία κατάφερε να ταξινομήσει παγκοσμίως σχεδόν 127.000 τετρακίνητες εκδόσεις (13 στο σύνολο) των Yeti, Karoq, Kodiaq, Octavia και Superb.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμάζουμε το Skoda Karoq 1.5 TSI DSG-7

Το πρώτο τετρακίνητο μοντέλο της εταιρείας ήταν το Octavia Combi, το οποίο παρουσιάστηκε το 1999. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς, των 10% των πωληθέντων οχημάτων της Skoda ήταν εφοδιασμένα με τετρακίνηση. Μάλιστα, 6 στα 10 Karoq που έχουν μέχρι και αυτή τη στιγμή διατεθεί στις κατά τόπους αγορές διαθέτουν το συγκεκριμένο τύπο μετάδοσης, καθώς και 2 στα 10 σε ότι αφορά στην έκδοση RS του Skoda Octavia.

Από τεχνική σκοπιά, το σύστημα τετρακίνησης πέμπτης γενιάς που χρησιμοποιεί η Skoda σε όλα τα 4x4 μοντέλα της χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στον πίσω άξονα κατανέμοντας δυναμικά τη ροπή του κινητήρα ανάμεσα στους δύο άξονες ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις και ανάγκες. Φυσικά, υπό κανονικές συνθήκες όλα τα τετρακίνητα Skoda είναι… προσθιοκίνητα, με τους πίσω τροχούς να μπαίνουν στο «παιχνίδι» όταν οι εμπρός χάσουν μέρος της πρόσφυσής τους. Σε σχέση με το παρελθόν, η διάταξη του πολύδισκου συμπλέκτη διαθέτει μικρότερο κατά 1,4 κιλά βάρος συνεργαζόμενο, ανάλογα με την έκδοση και τον τύπο του αμαξώματος και τον κινητήρα, μια με σειρά ηλεκτρονικών βοηθημάτων.

Διαβάστε επίσης: 15 εκ. αυτοκίνητα υπό τη σκέπη της VW

Ανάμεσα σε αυτά είναι τόσο το EDL (Electronic Differential Lock), το οποίο επενεργεί στις χαμηλές ταχύτητες κίνησης φρενάροντας τον τροχό που σπινάρει και μεταφέροντας περισσότερη ροπή σε εκείνον με την καλύτερη πρόσφυση, όσο και το XDS+, το οποίο προσομοιώνει τη λειτουργία ενός μπλοκέ διαφορικού επεμβαίνοντας (φρενάροντας, δηλαδή) όταν το φορτίο στον εσωτερικό τροχό μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας στροφής.

Άλλα επικουρικά συστήματα που στέκονται αρωγοί στο έργο του συστήματος τετρακίνησης είναι τα Hill-Hold Control, Hill-Descent Control, Drive-of Assist, Snow Mode και Trailer Assist._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
  • Skoda 4x4
Ετικέτες: