Επικαιρότητα Κόσμος

Τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας του Euro NCAP για το 2020 (+video)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP ανακοινώσε σήμερα τις αλλαγές-αναβαθμίσεις που θα ισχύουν για το 2020 στο πρωτόκολλο των δοκιμών αξιολόγησης που θα πραγματοποιεί εφεξής σε κάθε νέο μοντέλο.

Κάθε δύο χρόνια o ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) ενημερώνει τα πρωτόκολλα των δοκιμών που πραγματοποιεί καθιστώντας τα ολοένα και πιο αυστηρά. Έτσι, για το 2020 εισάγονται νέες δοκιμές που εστιάζουν σε τρεις κυρίως τομείς: στην αξιολόγηση της παρεχόμενης ασφάλειας προς τους επιβάτες σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης, στην προστασία τους μετά το ατύχημα και στην αποτελεσματικότητα της τελευταίας γενιάς των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης.

Στην πρώτη περίπτωση ο Euro NCAP εισάγει τη νέα δοκιμή μετωπικής πρόσκρουσης «Moving Barrier to Moving Car», η οποία αντικαθιστά την προγενέστερη που ο ανεξάρτητος οργανισμός υιοθετούσε τα τελευταία 23 χρόνια. Αυτή η νέα δοκιμή σύγκρουσης όχι μόνο αξιολογεί την προστασία των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά συνάμα και τον τρόπο με τον οποίο το εμπρός μέρος των αυτοκινήτων συμβάλλει σε τραυματισμούς στο άλλο όχημα. Σημαντικές καινοτομίες που εισάγονται εδώ είναι επίσης το Mobile Progressive Deformable Barrier, καθώς και η υιοθέτηση του πιο εξελιγμένου ανδρεικέλου "THOR".

Σε ότι αφορά στις πλευρικές συγκρούσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα τον δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα τραυματισμών, ο Euro NCAP διαφοροποιεί την ταχύτητα αλλά και τη μάζα του αντικειμένου που προσκρούει στο όχημα. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι εφεξής ο οργανισμός θα αξιολογεί για πρώτη φορά την προστασία από τις πλευρικές κρούσεις, εστιάζοντας στην προστασία του οδηγού και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού και του συνοδηγού. Με το τελευταίο αυτό τεστ θα μπορεί να επαληθευτεί επαρκώς και την προστασία που προσφέρουν οι νέοι αερόσακοι που βρίσκονται εγκατεστημένοι ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα.

Επίσης, ο Euro NCAP συνεχίζει να αξιολογεί με αυστηρότερα κριτήρια την τελευταία γενιά των συστημάτων πρόληψης ατυχημάτων και υποβοήθησης της οδήγησης. Έτσι, για το 2020 προστίθενται νέα σενάρια δοκιμών για την αξιολόγηση της τεχνολογίας AEB σε σχέση και με τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου. Επιπλέον, θα αξιολογούνται και τα ήδη γνωστά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί από τους κατασκευαστές προκειμένου να ανιχνεύουν την κόπωση και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Ο EuroNCAP δεν εστιάζει μόνο στους… περισσότερους αερόσακους ή στα βελτιωμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, αλλά και στην ασφάλεια που παρέχεται μετά το ατύχημα - στοιχείο ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των επιβατών. Σε συνεργασία με την International Association of Fire & Rescue Services, ο Euro NCAP ανέπτυξε νέους κανόνες αξιολόγησης για να προωθήσει την καλύτερη ασφάλεια μετά τη σύγκρουση, καθώς οι κατασκευαστές θα ανταμειφθούν πλέον με επιπλέον «πόντους» στην αξιολόγηση των οχημάτων τους στην περίπτωση που οι πληροφορίες που παρέχονται για τη διάσωση των επιβατών είναι ακριβείς και εύκολα διαθέσιμες.

Όπως ξεκαθάρισε ο οργανισμός, τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών νέων αυτοκινήτων για το 2020 θα ανακοινωθούν μετά το καλοκαίρι λόγω των προφανών καθυστερήσεων που προέκυψαν εξαιτίας της διαβόητης πανδημίας.

Δείτε στη συνέχεια το διαφωτιστικό βίντεο για τα νέα πρωτόκολλα που σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ήδη από φέτος ο οργανισμός Euro NCAP:

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου