top icon
Κόσμος

Τέλος εποχής για τον Akio Toyoda

Ύστερα από 14 χρόνια στη θέση του CEO της Toyota, o Akio Toyoda παραδίδει την σκυτάλη στον μέχρι τώρα επικεφαλής των Lexus και Gazoo Racing.

Η Toyota επέλεξε τον Koji Sato, επικεφαλής της Lexus και της Gazoo Racing, ως τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς ο Akio Toyoda, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει χρέη Προέδρου.

Οι αλλαγές αυτές τίθενται σε ισχύ την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ως μέρος των σημερινών ανακατατάξεων στα διοικητικά κλιμάκια της Toyota, ο σημερινός πρόεδρος Takeshi Uchiyamada, γνωστός ως ο «πατέρας του Prius», θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου, αλλά θα διατηρήσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Η αναδιοργάνωση αυτή, αν μη τι άλλο, δίνει τη δέουσα απάντηση στο ζήτημα της διαδοχής του Akio Toyoda, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου το 2009. Έκτοτε, υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία ξεπέρασε όλες σχεδόν τις προκλήσεις, πετυχαίνοντας πολλαπλά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, δραιώνοντας τη θέση της ως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Toyota - Akio Toyoda

«Πιστεύω ότι τα τελευταία 14 χρόνια, έχω χτίσει γερά θεμέλια για να πραδώσω τη σκυτάλη», είπε ο Akio Toyoda. «Η νέα ομάδα έχει αποστολή να μετατρέψει την Toyota σε εταιρεία κινητικότητας».

Ο 66χρονος Akio Toyoda έχει συνεργαστεί στενά με τον διάδοχό του, Koji Sato, με τον τελευταίο να έχει διατελέσει επικεφαλής της premium μάρκας Lexus αλλά και της Gazoo Racing, που ως γνωστόν αποτελεί το αγαπημένο… παιδί του απερχόμενου CEO.

Αν μη τι άλλο, μεταξύ των προκλήσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο Kοξι Sato είναι η καθοδήγηση της Toyota στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και της συνδεσιμότητας. Η νέος CEO πρέπει επίσης να χαράξει μια πορεία προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα την εταιρική κουλτούρα της Toyota.

Θυμίζουμε ότι ο απερχόμενος πλέον Akio Toyoda είναι εγγονός του Kiichiro Toyoda, του ιδρυτή της εταιρείας, και ο γιος του Shoichiro Toyoda, πρώην προέδρου της Toyota μέχρι το 1992.

Όπως είναι προφανές, η «μετακόμιση» του Akio Toyoda σε έναν εποπτικό, θα έλεγε κανείς, ρόλο σηματοδοτεί την παράδοση του ελέγχου των καθημερινών λειτουργιών της εταιρείας σε ένα μέλος που δεν ανήκει στην οικογένεια Toyoda.

Toyota - Akio Toyoda

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ