top icon
Κόσμος

Τέλος τα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel από το 2025 στη Στοκχόλμη

Με οριστική απόφαση, από το 2025 δεν θα μπορούν να κινηθούν στο κέντρο της Στοκχόλμης αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης και diesel.

Προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν και να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου, η σουηδική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να απαγορεύσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης ή diesel στο κέντρο της Στοκχόλμης, από το 2025.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δημιουργείται μια περιβαλλοντική ζώνη, με έκταση 20 οικοδομικών τετραγώνων του κέντρου της σουηδικής πρωτεύουσας, που καλύπτει εμπορικούς δρόμους και ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης αξίας.

diesel

Στη ζώνη -κατηγορίας 3-, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Θα εξαιρούνται τα μεγαλύτερα φορτηγά τροφοδοσίας, ενώ υπό προϋποθέσεις θα επιτρέπονται τα Plug-in υβριδικά οχήματα.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης τα ασθενοφόρα, τα περιπολικά, καθώς επίσης και τα οχήματα στα οποία ο οδηγός ή ο επιβάτης έχουν αναπηρία. Στα σχέδια είναι να γίνει η επέκταση της περιβαλλοντικής ζώνης, μετά την αρχική εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή θα επιταχύνει την αλλαγή του στόλου των αυτοκινήτων από βενζίνη και diesel σε ηλεκτρικά.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

«Σήμερα ο αέρας στη Στοκχόλμη προκαλεί παθήσεις των πνευμόνων στα βρέφη, αλλά και πρόωρους θανάτους στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Lars Stromgren του κόμματος των Πρασίνων.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται από τις εταιρείες μεταφορών. Αυτοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι υπερβολικό και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές προκειμένου να γίνουν περισσότερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Από το 2010 έχουμε μειώσει τις εκπομπές κατά 34%, ωστόσο, το Κόμμα των Πρασίνων και οι συνεργάτες τους στην πόλη της Στοκχόλμης, δείχνουν υπερβολική βιασύνη» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Μεταφορών.

αυτοκίνητα

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ