top icon
Κόσμος

Tesla Model Y: Το best-seller μοντέλο σε όλο τον κόσμο

Το Tesla Model Y δεν είναι μόνο το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις αυτοκίνητο του 2023 στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η Tesla πρόκειται να πάρει το στέμμα ως το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 2023, με το Model Y να εξασφαλίζει την πρώτη θέση στην πλειονότητα των παγκόσμιων αγορών.

Παρά το γεγονός ότι ιδρύθηκε μόλις το 2003, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων από το Palo Alto προκάλεσε μια κοσμογονική, θα έλεγε κανείς, αλλαγή στην παγκόσμια αυτοκινητική σκακιέρα, δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό μοντέλο που ξεπέρασε τα αντίστοιχα του και έσπασε όλα ρεκόρ για να γίνει το πρώτο EV που ηγείται της παγκόσμιας αγοράς.

Tesla Model Y

Με έναν μικρό αριθμό αγορών να μην έχουν ακόμη ανακοινώσει τα στοιχεία των πωλήσεών τους για το 2023, τα προκαταρκτικά δεδομένα που συλλέγονται από την JATO Dynamics δείχνουν ότι το Model Y έχει ένα σαφές προβάδισμα, με 1,23 εκατομμύρια μονάδες του να έχουν πωληθεί από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2023 – σημειώνοντας αύξηση 64% χρόνο σε σχέση με το 2022.

Το Model Y πρωτοστάτησε στις πωλήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), περισσότερες από 456.000 μονάδες του μοντέλου διατέθηκαν στην Κίνα το 2023 – σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με το 2022.

Tesla Model Y

Στην Ευρώπη, οι ταξινομήσεις του Model Y ξεπέρασαν εκείνες μοντέλων, όπως τα Dacia Sandero, Peugeot 208 και VW T-Roc. Δεδομένα από 30 αγορές δείχνουν ότι έχουν ταξινομηθεί περισσότερες από 255.000 μονάδες του Model Y – δηλαδή 19.000 οχήματα περισσότερα από το δεύτερο πιο δημοφιλές όχημα, το Dacia Sandero.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μέση τιμή λιανικής ενός Tesla Model Y τον Νοέμβριο του 2023 ήταν 18% και 23% χαμηλότερη από το μέσο κόστος ενός EV στη Γερμανία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα. Οι μειώσεις των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους, αν μη τι άλλο, συνέβαλαν στην υψηλή ζήτηση για το e-SUV της αμερικανικής εταιρείας.

Tesla Model Y

To Tesla Model Y εκθρονίζει την Toyota 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2023 θα σηματοδοτήσει το «τέλος εποχής» για την Toyota ως ηγέτιδας στις παγκόσμιες πωλήσεις όσον αφορά τα μοντέλα.

Έτσι, πίσω από το Model Y, το δεύτερο όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις το 2023 αναμένεται να είναι το Toyota RAV4, με 1,07 εκατομμύρια μονάδες – από 1,02 εκατομμύρια το 2022 – όταν και πρωτοστατούσε στην παγκόσμια αγορά. Με όλους τους τύπους αμαξώματος που διαθέτει στη φαρέτρα της, η Corolla καταλαμβάνει για το 2023 την τρίτη θέση στην κατάταξη, με 1,01 εκατομμύρια πωλήσεις τη χρονιά που πέρασε.

Tesla Model Y - Global Sales 2023

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ