top icon
Νέα

Τι είναι το Startup Garage της BMW;

Η BMW ίδρυσε πέρυσι στο Startup Garage και σε λιγότερο από ένα χρόνο ολοκλήρωσε 32 συνεργασίες και καινοτομίες.

Από τη σύλληψη της ιδέας σε μοντέλα παραγωγής μέσα σε λίγους μόλις μήνες: Το BMW Group και η ελβετική νεοφυής επιχείρηση AirConsole παρουσίασαν σε χρόνο ρεκόρ μια λύση που ανέπτυξαν από κοινού για παιχνίδια μέσα στο αυτοκίνητο (in-car gaming). Από τον Ιούλιο, οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων BMW έχουν τη δυνατότητα να περνούν την ώρα τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια στην κυρτή οθόνη του αυτοκινήτου τους σε κάποιο διάλειμμα, χρησιμοποιώντας τα smartphones τους ως χειριστήρια. Η λειτουργία διατίθεται για πρώτη φορά με τη νέα BMW Σειρά 5 και θα προσφέρεται διαδοχικά και για άλλα μοντέλα.

BMW

Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία αποδεικνύει την επιτυχία του μοντέλου «venture client» που ανέπτυξε ο κατασκευαστής αυτοκινήτων για το BMW Startup Garage.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της μορφής συνεργασίας είναι ότι οι ιδρυτές διατηρούν τις μετοχές τους στην εταιρεία τους, δεδομένου ότι η BMW δεν συμμετέχει ως επενδυτής, αλλά ως πελάτης (venture client). «Το Startup Garage προωθεί την ενσωμάτωση των πρωτοποριακών τεχνολογιών νεοφυών επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον οργανισμό», λέει ο Toni Plöchl, Startup Manager R&D στην BMW. Η BMW υποστηρίζει τις start-up με τη συμπυκνωμένη τεχνογνωσία ενός διεθνούς αυτοκινητιστικού ομίλου και, σε αντάλλαγμα, αποκτά ταχεία πρόσβαση σε νέες ιδέες.

«Ήταν εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα μπορέσαμε να συνεργαστούμε με το ερευνητικό τμήμα της BMW χάρη στο BMW Startup Garage. Ήταν ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τη λύση AirConsole για παιχνίδια μέσα στο αυτοκίνητο, με μία πρωτότυπη ιδέα να υλοποιείται σε μοντέλο παραγωγής της BMW», σχολιάζει ο Anthony Cliquot, Διευθύνων Σύμβουλος της N-Dream, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από την AirConsole.

BMW

Η BMW επωφελήθηκε επίσης από την προσέγγιση της νεοφυούς επιχείρησης. Plöchl: «Χάρη στο μοντέλο venture client, η απόδειξη εφικτότητας (PoC) της όλης ιδέας ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό αποδεικνύει την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου μας».

32 πιλοτικά project από νεοφυείς επιχειρήσεις

Πέρυσι, η μονάδα venture client ολοκλήρωσε συνολικά 32 πιλοτικά projects με κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις. Από την ίδρυση του Startup Garage, 20 νεοφυείς επιχειρήσεις κατάφεραν να γίνουν τακτικοί προμηθευτές μετά το πιλοτικό project.

Το in-car gaming με την AirConsole είναι το πρώτο project που μεταφέρθηκε σε μοντέλα παραγωγής και μπορούν να το βιώσουν άμεσα οι πελάτες στα οχήματά τους. Σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή, έχουν ήδη υλοποιηθεί projects, που αφορούν για παράδειγμα την αυτοματοποιημένη οδήγηση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των logistics, τα οχήματα κινούνται ανεξάρτητα εντός του χώρου συναρμολόγησης και στη συνέχεια στους χώρους στάθμευσης των logistics – με ασφάλεια και χωρίς οδηγό. Στο εν λόγω project, το BMW Group συνεργάζεται με τις start-up Seoul Robotics (Νότια Κορέα) και Embotech (Ελβετία).

BMW

«Το 2023, θέλουμε να ξεπεράσουμε ακόμη περισσότερο τον σημερινό αριθμό ρεκόρ πιλοτικών project με start-up εταιρείες», ανακοίνωσε ο Plöchl. «Νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν τόσο σπουδαίες ιδέες όπως το in-car gaming και εστιάζουν σε συναρπαστικές εμπειρίες μέσα στο όχημα καθώς και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της κινητικότητας μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα venture client ανά πάσα στιγμή». Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να επεκταθούν οι διεθνείς δραστηριότητες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν επί του παρόντος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς», σχολιάζει ο Plöchl. Η BMW διαθέτει ήδη δύο γραφεία τεχνολογίας εκεί, στο Mountain View και στο Greenville. Ωστόσο, συνεργασίες με το BMW Startup Garage είναι επίσης δυνατές και στις άλλες τοποθεσίες των τεχνολογικών γραφείων: στο Τελ Αβίβ (Ισραήλ), τη Σιγκαπούρη, τη Σαγκάη (Κίνα), τη Σεούλ (Νότια Κορέα) και το Τόκιο (Ιαπωνία).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ