top icon
Κόσμος

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο – Σε ποιον ανήκει;

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εγκαινιάστηκε το 2019 και θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει κατασκευάσει ήδη 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ονομάζεται Giga Shanghai, ανήκει στην Tesla και θεωρείται όχι απλά το μεγαλύτερο αλλά και το πιο προηγμένο εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Η αμερικανική εταιρεία το εγκαινίασε το 2019 και μέσα σε λίγα χρόνια έφτασε στην παραγωγή 2 εκατ. οχημάτων.

εργοστάσιο

Στις κινεζικές εγκαταστάσεις – γνωστές και ως Gigafactory 3 – η Tesla κατασκευάζει τα Model 3 και Model Y. Το εργοστάσιο έφτασε στην παραγωγή 1 εκατ. μονάδων τον Αύγουστο του 2022, δηλαδή 33 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του. Το δεύτερο εκατομμύριο επιτεύχθηκε σε μόλις 13 μήνες.

Αυτήν τη στιγμή, το Tesla Giga Shanghai είναι υπεύθυνο για τα 2/5 της συνολικής παραγωγής της μάρκας. Η παραγωγική ικανότητά του αγγίζει το 1 εκατ. οχήματα ετησίως, με τους τελευταίους 12 μήνες να έχει φθάσει τα 935.000 αυτοκίνητα.

εργοστάσιο

Αρχικά κατασκεύαζε τα Model Y και Model 3 μόνο για την τοπική αγορά, αλλά αργότερα έγινε ο κύριος εξαγωγικός κόμβος της Tesla, υποστηρίζοντας τις γύρω αγορές, καθώς και την Ευρώπη και πρόσφατα τον Καναδά.

εργοστάσιο

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές του ανανεωμένου Tesla Model 3 στην Ελλάδα

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, η Tesla ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία εκτός Κίνας, στην οποία επετράπη να λειτουργήσει μια εξ ολοκλήρου ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, αντί για μια κοινοπραξία 50/50, όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα της ανατολικής Ασίας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ