top icon
Κόσμος

To νέο, έξυπνο σύστημα πέδησης Sensify της Brembo (video)

Η Brembo εξελίσσει ένα σύστημα πέδησης με τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή, σε premium αρχικά μοντέλα, το 2024.

Οι εξελίξεις και κατακτήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκουν εφαρμογή σε ουκ ολίγους τομείς της τεχνολογίας στο μαγικό κόσμο της σύγχρονης κινητικότητας. Ένας από αυτούς είναι και τα συστήματα πέδησης των σύγχρονων αυτοκινήτων, όπως μας αποδεικνύει με τον πλέον απτό τρόπο σήμερα η Brembo, μια εταιρεία που χρόνια τώρα διαμορφώνει τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα.

Εν προκειμένω, η εταιρεία από το Bergamo της Ιταλίας αποκάλυψε σήμερα τα πρώτα στοιχεία ενός νέου συστήματος πέδησης που εξελίσσει, το οποίο φέρει την ονομασία Sensify, ενσωματώνοντας και συνδυάζοντας «το πιο προηγμένο λογισμικό που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη με τα παγκοσμίου φήμης εξαρτήματα φρένων της».

Brembo - Sensify

«Πιστεύουμε ότι το Sensify θα μπορούσε να είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία με την ίδια ανατρεπτική επίδραση που είχε το ABS όταν κυκλοφόρησε στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Brembo, Daniele Schillaci.

Ο CEO της εταιρείας δήλωσε μάλιστα ότι η Brembo βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με μια μεγάλη, μη κατονομαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία premium οχημάτων (Tesla;) για να προμηθεύσει το σύστημα πέδησης Sensify στα μοντέλα της το 2024. Μάλιστα, ο Daniele Schillaci πιστεύει ότι το σύστημα θα γίνει «τυπικό χαρακτηριστικό», τουλάχιστον για τις premium πλατφόρμες οχημάτων, έως το 2030.

Brembo - Sensify

Τι είναι το Sensify της Brembo

To Sensify συνδυάζει το τρέχον χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Brembo, όσον αφορά τις δαγκάνες, τους δίσκους και τα υλικά τριβής, με την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο τη δημιουργία μιας ευέλικτης και επαναστατικής πλατφόρμας που περιλαμβάνει λογισμικό, προγνωστικούς αλγόριθμους και διαχείριση δεδομένων για τον έλεγχο του συστήματος πέδησης με ψηφιακό τρόπο.

Με το Sensify το σύστημα πέδησης δεν είναι πλέον απλώς ένα «σύνολο» επιμέρους μερών, αλλά ένα οικοσύστημα, στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και το λογισμικό διαδραματίζουν ενεργό ρόλο, με τη συλλογή δεδομένων να αξιοποιείται με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του οδηγού, ενώ εκ των ουκ άνευ ασφαλώς είναι και η δυνατότητά του να ενημερώνεται συνεχώς.

Brembo - Sensify

«Με την εισαγωγή του Sensify, η Brembo ξεπερνά τα όρια του δυνατού στο φρενάρισμα, ανοίγοντας εντελώς νέες ευκαιρίες στους οδηγούς να βελτιώσουν την εμπειρία τους στο δρόμο και να προσαρμόσουν την απόκριση των φρένων στο στυλ οδήγησης τους. Το Sensify προσφέρει στους οδηγούς την ηρεμία που ψάχνουν», δηλώνει ο Daniele Schillaci.

Το όνομα Sensify προέρχεται από τη συγχώνευση δύο λέξεων: την Sense, που αφορά στην ικανότητα με την οποία ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται ένα εξωτερικό σήμα ή ερέθισμα, και την Simply, που αντιστοιχεί για την περίσταση στην απλότητα στην εγκατάσταση.

Brembo - Sensify

Επί της ουσίας, το Sensify συνδυάζει το καλύτερο διαθέσιμο hardware της ιταλικής Brembo με την ενσωμάτωση σε αυτό ενός ψηφιακού εγκεφάλου και αισθητήρων που ελέγχουν ξεχωριστά τον κάθε τροχό. Το αποτέλεσμα είναι πιο ακριβής χειρισμός του αυτοκινήτου, αυξημένη απόδοση και αυτοπεποίθηση για τον εκάστοτε χειριστή του οχήματος.

Τα τρέχοντα συστήματα πέδησης χρησιμοποιούν υδραυλικές δαγκάνες που εφαρμόζουν την ίδια δύναμη πέδησης σε κάθε τροχό. Όταν ένας τροχός χάσει την πρόσφυση, το σύστημα ABS ανοίγει τη δαγκάνα για να ανακτηθεί η πρόσφυση, ώστε στη συνέχεια το φρενάρισμα να συνεχιστεί. Στο Sensify, δύο μονάδες ελέγχου, μία για τον εμπρός και μια για τον πίσω άξονα, εφαρμόζουν την επιθυμητή δύναμη πέδησης σε κάθε μεμονωμένο τροχό με την όλη διαδικασία να βασίζεται σε ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές που έχουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε σύγκριση με ένα υδραυλικό σύστημα.

Brembo - Sensify

Η Brembo δηλώνει ότι η παροχή μιας «καλά συντονισμένης δύναμης πέδησης σε κάθε μεμονωμένο τροχό» προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη σταθερότητα, καθώς αποτρέπει τις προσωρινές απώλειες πρόσφυσης που προέρχονται από την επέμβαση του ABS.

Την ίδια στιγμή, εξασφαλίζεται καλύτερη αντοχή, καθώς όταν ένας μεμονωμένος δίσκος ή δαγκάνα αρχίζει να υπερθερμαίνεται, τότε η δύναμη πέδησης μειώνεται εκεί και αυξάνεται στους άλλους τρεις τροχούς.

Brembo - Sensify

Η Brembo υποστηρίζει, επίσης, ότι η όλη διάταξη εξασφαλίζει και χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, επειδή οι δύο μονάδες ελέγχου ανταλλάσσουν δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των τεσσάρων δαγκανών, εφαρμόζοντας τη σωστή δύναμη πέδησης για να διασφαλιστεί ότι η πίεση εφαρμόζεται ομοιόμορφα, μειώνοντας έτσι τη φθορά στα υλικά τριβής.

«Στα LCV και τα φορτηγά, όπου η διαφορά στο συνολικό βάρος μεταξύ ενός άδειου και ενός πλήρως φορτωμένου οχήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στα επιβατικά αυτοκίνητα, το Sensify προσφέρει ακόμη υψηλότερα οφέλη όσον αφορά την ασφάλεια και το κόστος ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Daniele Schillaci.

Brembo - Sensify

Το Sensify συνιστά επίσης μια πιο βιώσιμη λύση στον τομέα των συστημάτων πέδησης. Χάρη στη βελτιστοποιημένη δράση του σε κάθε τροχό, σε συνδυασμό με την απουσία οπισθέλκουσας μεταξύ τακακιών και δίσκων, οι εκπομπές ελαχιστοποιούνται.

Επιπλέον, το Sensify της Brembo ανοίγει επιπλέον ευκαιρίες στο σχεδιασμό, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία για τους κατασκευαστές, ενώ ταυτόχρονα απλοποιεί την ενσωμάτωσή του σε οποιαδήποτε πλατφόρμα – με κινητήρα εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρική μονάδα.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Brembo - Sensify
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ